Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apulannan Toni teki tietokirjan talvisodasta – kuuntele Wirtasen punkversio Sillanpään marssilaulusta

Sunnuntai
 
Toni Wirtanen improvisoi tutusta sotalaulusta huikean punkversion - "Sama kaiku on askelten, kyllä vaistomme tuntee sen!"
Toni Wirtanen improvisoi tutusta sotalaulusta huikean punkversion - "Sama kaiku on askelten, kyllä vaistomme tuntee sen!"
Apulanta-yhtyeestä tunnettu rockmuusikko Toni Wirtanen kirjoitti Vesa Nenyen ja Peter Munterin kanssa Finland at War -sotatietokirjan, joka kokoaa talvisodan vaiheet kansainväliselle yleisölle. Katso videolta, miten intohimoinen sotahistorian harrastaja Wirtanen improvisoi tutusta sotilasmarssilaulusta mies ja kitara -version. "Vähän erilainen syksyn sävel", Virtanen kuvailee. Kappale perustuu Frans Eemil Sillanpään syksyllä 1939 kirjoittamaan runoon.

Reservin alikersantti Wirtanen seisoo Hennalan varuskunta-alueella Lahdessa Maksim-konekivääri olalaan.

Marraskuun pimeä paiskoo hyistä vettä, joka pisaroituu Wirtasen silmälasien pintaan. Maksim painaa liki kolmekymmentä kiloa, ja sen kantaminen on työtä.

Tässä sen taas näkee, Toni Wirtanen sanoo. ”En tiedä, olisiko minusta tai meistä kansakuntana nykyisin sotimaan.”

”Tähän nyt vielä sukset ja umpihanki ja kuolemanpelko, niin alkaisi hahmottua, eikä silti tavoittaisi, millaista sota on.”

Miksi Apulanta-yhtyeestä tunnettu rockmuusikko Toni Wirtanen edes miettii moista? Siksi, että hän on myös tuore sotatietokirjailija. Wirtasen, Vesa Nenyen ja Peter Munterin englanninkielinen Finland at War -tietokirja julkaisiin lokakuussa. Ja siksi, että talvisodan syttymisestä tulee maanantaina 30. marraskuuta kuluneeksi 76 vuotta.

Ei pidä unohtaa.

Kun Suomessa puhutaan sodasta, totuus usein unohtuu, Wirtanen sanoo. Sota kerrotaan kuin jännittävä seikkailukertomus, tai puhutaan kliinisin, yliakateemisin sanoin.

Hän tunnistaa ja tunnustaa, että näkee itsekin sodan usein romantisoituna jännitystarinana, jossa pelko väistää urheutta ja lopussa seisoo – tai makaa – sankari.

Wirtanen sanoo kuulostavansa kypäräpäiseltä sapelinkalistajalta, mutta silti: hänelle talvisota on arkkityyppi oikeutetusta sodasta. Iso ja paha hyökkäsi, pieni ja rauhanomainen puolustautui.

Tässä kohtaa Wirtasen sisäinen sotaromantikko nostaa päätään. Olihan se talvisota aikamoinen temppu, hän sanoo. Sen ajan naisilla ja miehillä oli niin sanotusti ballseja, ei voi kuin ihailla.

”Hyväksyn traditionaalisen tulkinnan talvisodasta. Melkein voisi sanoa, että Suomi voitti talvisodan, vaikka teknisesti hävisikin.”

Ajatusleikki: Kaikki tietävät Tuntemattoman sotilaan jatkosotahahmot. Millainen olisi ollut talvisodan Wirtanen?

Sotamies Wirtanen – ”alikersantti!” mies korjaa heti – olisi ollut kohtalainen ikäryhmänsä edustaja. Fysiikaltaan keskiverto, mutta jos hänet jostain muistettaisiin, niin ehkä osumatarkkuudestaan. Wirtasen väline on 95 S 58–61 -sinko, Musti. Lempinimi tulee singon laukaisuäänestä, joka muistuttaa koiran haukahdusta.

”Hirveä komootti! Kolmen metrin teräsputki, jolla voi ampua panssarivaunuja parin kilometrin päästä!”

Tarkka mies, sen ovat tunnustaneet muutkin. Kun Wirtanen suoritti varusmiespalveluksen Vekaranjärvellä 94–95, hänet valittiin vuoden sinkomieheksi. Kaiken maailman kultakiekkoja on tullut, mutta ei niistä yksikään ole sama kuin vuoden sinkomies, hän puhuu ja vitsailee arviolta vain noin kolmasosan.

Maailmanhistoria on ollut osa Wirtasta läpi hänen henkilökohtaisen historiansa. Harrastuksesta tuli puolityö puolivahingossa.

Sotatietokirjaprojekti lähti Wirtasen, Nenyen ja Munterin pelikaveruudesta. He pelaavat yhdessä sotastrategiapelejä. Niissä pöydällä on pikku-ukkoja ja noppia, joilla pelataan sotaa.

Oleellinen osa strategiapelaamista on säännöt, joissa kunkin maan joukkojen luonne kuvataan historiallisesti tarkoin faktoin. Suomen joukkojen osalta karikatyyri puuttui, joten pelijärjestäjä pyysi Wirtasta, Nenyetä ja Munteria kirjoittamaan sen, mikä suomalaisessa armeijassa oli olennaista toisessa maailmansodassa. Kova asenne, huonot varusteet, oveluus.

Lähti vähän lapasesta, Wirtanen sanoo.

Säännöt paisuivat, tarkentuivat ja muuttuivat lopulta kirjan pohjatyöksi. Parin mutkan ja Osprey-kustantajan kyselyn myötä sääntövääntö päätyi lopulta koviin kansiin. Piti tulla yksi kirja, mutta materiaalia syntyi niin paljon, että teos jaettiin kahtia. Toinen osa tulee ulos keväällä.

Ensimmäinen osa on ihan asiallinen sotatietokirja, erikoistoimittaja Seppo Varjus arvioi lokakuussa Ilta-Sanomissa.

Toni Wirtanen on isänmaan mies, ehdottomasti. Häntä tosin harmittaa, että isänmaallisuus-sanalla on nykyään ”paska havina”. Mielikuvissa siihen liitetään herkästi leijonariipukset ja rasismi.

Wirtaselle isänmaallisuus tarkoittaa, että se, mitä meillä jo on, on lähtökohtaisesti hyvää.

40-vuotias Wirtanen on kasvanut sota-aiheista Korkeajännitys-sarjakuvaa lukien. Leffoissa James Bond ratkoi kylmää sotaa, ja sanomalehdissä taisteltiin Bosniassa ja Jugoslaviassa. Sotatietokirjat ovat olleet kuuden ällän ylioppilaan lukemistoa aina.

”Vielä 1980-luvulla ja 90-luvun alussa sodan aisti kaikessa. Nykyinen mielentila tuntuu paluulta samoihin fiiliksiin.”

Muutama vuosi sitten eräs parikymppinen skeittari totesi Linnan juhlissa, ettei osaa sanoa veteraaneista mitään, koska se on historiaa. Se oli niiden aikaa, mies totesi Ylen haastattelussa.

Wirtanen ymmärtää nuoren miehen dilemman: 90-luvulla syntyneet ovat ensimmäinen sukupolvi, jolle sota on kaukainen ja itsenäisyys itsestäänselvyys.

”Sodan painolasti muuttuu heille näkymättömäksi, vaikka kyllä se siellä on. Typerää uskoa muuta.”

Tutkijat ovat Wirtasen kanssa samaa mieltä. Yhden näkökulman mukaan sota-aikojen perintö näkyy Suomen nykypäivässä esimerkiksi siinä, että heikkouteen suhtaudutaan armottomasti ja lapsilta odotetaan varhaista itsenäistymistä.

Tosin Toni Wirtanen elää juuri nyt vaihetta, jossa lapsen itsenäistyminen on kamala ajatus. Martta -tytär on kolmekuukautinen, ja isästä on hurjaa, että vielä tulee aika, jolloin vauva ei ole enää vauva.

”Perheellisenä miehenä toivon näin Suomen näkökulmasta staattista tilaa. Kunhan mikään ei radikaalisti muuttuisi.”

Turkki pudotti venäläishävittäjän. Pariisin terrori-iskut, suomalainen maahanmuuttokeskustelu.

Viime aikojen tapahtumat ovat vaikuttaneet Wirtasen mielenmaisemaan. Oli aika, jolloin hänkin näki esimerkiksi Puolustusvoimat yliresursoituna marjanpoimijoiden etsintäjoukkona, mutta tuo ajattelu on historiatonta, hän toteaa nyt.

”Tuntuu ylimieliseltä ja naiivilta ajatella, että kuka tänne nyt ikinä hyökkäisi. Ihmiskunta ei ole koskaan kokenut pitkäkestoista pysyvän rauhan tilaa, miksi nyt kävisi toisin? Mutta noita kun miettii, sitten ei taas nukuta yöllä. Ja paljon olen miettinyt, eikä se liity kirjaan.”

Wirtasella on Nato-kanta – tietenkin on, hän sanoo –, mutta silti hän vähän varoo puhuessaan. Näin hän sen muotoilee: Aika on turhan turbulentti lähteä mukaan suurvaltapolitiikkaan.

Maailmanpoliittinen tilanne on Wirtasen silmillä konkreettisestikin. Lahden Hennalan varuskunta-alueella sijaitsevalta Apulanta-yhtyeen toimistolta on kivenheitto Suomen suurimman vastaanottokeskuksen ovelle. ”Hallituksen mukaan vastaanottokapasiteetti natisee äärirajoilla. Mutta puhdas eristäytyminen ja kuppilatason puhe siitä, että sotikoot rättipäät keskenään, ei sekään ole kestävää.”

Wirtanen näkee EU:n tulevaisuudessa toivottomuutta. Kukaan ei halua sitoutua vastuunkantoon. Laiva vaikuttaisi seilaavan kivasti vain tyynessä, hän sanoo.

”EU:ssa on parissa vuosikymmenessä yritetty ohittaa kansojen vuosisatojen pituinen historia.”

Wirtasen ja hänen kavereidensa kirja on tarkoitettu kansainvälisille markkinoille, koska suomeksi sodista on sanottu jo liki kaikki. Kirjan hienointa antia ovat SA-arkiston kuvat sekä suomalaisten ja neuvostoliittolaisten komentajien esittelyt. Niistä Wirtanen on ylpeä.

Ja taas se sotaromantikko puhuu:

”Muistaakseni sotateoreetikko Clausewitz sanoi, että mikään ei yhdistä kansakuntaa niin kuin pieni sota. Useinkaan tätä ei haluta sanoa ääneen, mutta sodista on ollut valtavasti hyötyä esimerkiksi teknologian kehityksessä.”

On varmaa, että sotatietokirjailija Wirtasen ura on ainakin kahden teoksen mittainen. Lokakuussa ilmestyneessä ensiosassa soditaan talvisota, jossa puolustettiin. Kirjan toinen osa, jatkosota, on viimeistelyssä. Jatkosota oli hyökkäyssota.

Onko ikinä oikein aloittaa sotaa? Oliko kyse erillissodasta vai liittolaisuudesta?

”Oma historian näpertäjäharrastajan näkemykseni on, että kyllä Suomen suhde Saksaan viittaa liittolaisuuteen. Erillissota on sellainen defenssi.”

Ja mitä tulee hyökkäyssotaan, Wirtanen uskoo, että aikalaiset näkivät sen realistisena vaihtoehtona voittaa vääjäämättömästi edessä oleva taistelu. Välirauhan tilanne ei ollut kovin stabiili, Stalin oli puikoissa. Sotaa olisi käyty ennen pitkää kuitenkin, Wirtanen uskoo.

Mutta siitä tarkemmin keväällä, jolloin kirjan toinen osa ilmestyy. Pysytään vielä ensimmäisessä osassa.

Opettakoon historia meitä, Wirtanen on kirjoittanut sen ensilehdille.

Mitä se hänen mielestään tarkoittaa?

Sitä, että peruutuspeiliin kannattaa katsoa. Sitä, että meidän ei enää koskaan pitäisi joutua kohtaamaan kriisiä yksin.

Niin kuin Wirtanen sen pistää: Myös maailmanpolitiikassa oikean petikaverin valinta on olennaisen tärkeää.

Lauri Rotko
Toni Wirtasen Maksim-konekivääri on ostettu Hämeenlinnasta. Se palveli II maailmansodassa.
Toni Wirtasen Maksim-konekivääri on ostettu Hämeenlinnasta. Se palveli II maailmansodassa.
Lauri Rotko
Kirja julkaistiin lokakuussa 2015.
Kirja julkaistiin lokakuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat