Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ärsyttäminen on Venäjällä kuin ammatti

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Turkki ampui viime tiistaina alas venäläisen pommikoneen Syyrian rajalla. Provokaatio. Se oli ensimmäinen sana, jonka poliitikot Moskovassa suustaan päästivät.

Siis että Turkki provosoi eli ärsytti Venäjää vastatoimiin. Miksi näin, se oli hieman epäselvää. Ehkä turkkilaiset halusivat Nato-liittolaistensa käyvän Venäjän kimppuun?

Yritin käännellä väitettä eri asentoihin ja lopulta esitin oman väitteeni Venäjän ulkoministeriön osastopäällikölle. Entäpä jos kyseessä olikin Venäjän provokaatio, yritys ärsyttää Turkki virheliikkeisiin?

”Mikä on kysymyksenne, voisitteko toistaa sen englanniksi?” päällikkö kysyi. ”Uskotteko, että kyseessä oli Venäjän provokaatio? Mehän olemme kuin eri planeetoilta!”

Yritin myöhemmin vääntää kiusallisen sananvaihdon huumoriksi huomauttamalla päällikön avustajalle, että minä nyt vain olen tällainen, öh, provokaattori.

”Mitä, oletteko provokaattori?” avustaja vastasi vakavasti.

Kevennykseni taisi mennä vähän ohi. Siitä saan syyttää vain itseäni: olen pitänyt provokaattoria sellaisena hassuna neuvostoterminä. Samanlaisena kuin vaikkapa huligaani, sabotööri tai kansanvihollinen.

Ehkä kepeä suhtautumiseni sanaan on johtunut sen melko yleisestä käytöstä, joka saavuttaa välillä koomisia piirteitä. Yritin esimerkiksi jututtaa eläkkeitään jonottaneita mummoja niin sanotussa Luganskin kansantasavallassa Itä-Ukrainassa runsas vuosi sitten. Jonossa edellä ollut setä lopetti yritykset alkuunsa: ”Älkää vastatko hänelle! Hän on provokaattori.”

Aivan kuin kyseessä olisi jokin ammatti, jos nyt ei ihan operaattori niin sutenööri kuitenkin. Todella vainoharhaista. Vai onko?

Ajatellaanpa vaikka rauhanomaista protestimarssia missä tahansa maailman maassa. Yllättäen radikaali ydinjoukko kaivaa takkiensa alta metalliputkia ja alkaa nyhtää katukiviä maasta. Poliisi vastaa kyynelkaasulla, aamulla kadunvarteen pysäköidyt perheautot savuavat.

Joku anarkistiryhmä aloitti, kuuluu järjestävän tahon selitys. Pahoinvointi purkautui, sanoo sosiologi aamuteeveessä.

Entisen Neuvostoliiton alue on siinä mielessä erilainen, että täällä syytetään ensimmäisenä usein provokaattoreita. Siis niitä, joiden motiivit ovat täysin päinvastaiset kuin niillä mielenosoittajilla, joiden joukkoon he ovat ujuttautuneet. Provokaattorien tarkoitus on pilata mielenosoitus, ärsyttää poliisi heidän kimppuunsa ja tehdä heistä yhteiskuntakelvottomia.

Muistellaanpa viime aikojen tapahtumia. Mitä oikeastaan tapahtui Kiovan Itsenäisyyden aukiolla eli Maidanilla viime vuoden helmikuussa? Entä Odessassa viime vuoden toukokuussa, kun kymmeniä kuoli ammattiliittojen talon tulipalossa protestien jälkeen? Entä Minskin vaalimellakoissa kolme vuotta sitten? Tai Moldovan vaaliprotesteissa 2009?

Olisiko mahdollista, että näissä ja muissa vastaavissa tapauksissa kansanjoukkoon olisi soluttautunut niin kutsuttujen turvallisuuspalveluiden värväämiä provokaattoreita?

Suurin osa ex-neukkulan asukkaista uskoo, että asia on juuri näin. Jos joku väitettä epäilee, hän on luultavasti alaikäinen, ulkomaalainen, tyhmä tai itse turvallisuuselinten palveluksessa.

Niin että koita nyt sitten tässä selitellä, että minä olen vain tämmöinen henkinen provokaattori. 56-vuotias ikiteini, jonka on pakko urputtaa joka käänteessä. Ihan sama, mikä on asia tai väite.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat