Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salonkikelvottomat – Ruotsin inhotuin puolue on kaikkien aikojen vedossa

Jimmie Åkessonin johtama ruotsidemokraatit on kasvanut suureksi, mutta hallitukseen sillä ei ole mitään asiaa. Se johtuu puolueen historiasta ja ideologiasta – ja siitä, millainen maa on Ruotsi. Mitä nyt, kun muutkin haluavat rajat maahanmuutolle?

Elina Kervinen HS

Yleisön joukosta kuuluu huuto: ”Jimmieeee!”

Kännykkäkamerat kohoavat ilmaan. Täpötäysi sali raikuu aplodeista.

Jimmie Åkesson istuutuu sinisessä puvussaan sähköpianon taakse tanssilavalla, joka sijaitsee Malmön laidalla, Skånen peltojen keskellä.

700-päinen yleisö hiljenee.

Diskopallot hyrräävät katossa.

Sitten kaihoisa sävelmä alkaa soida.

Mitt land, mitt land.

Mitt kära foster-la-a-and.

Jimmie Åkesson, 36, ei ole poptähti, vaan Ruotsin maahanmuuttovastaisen ruotsidemokraatit-puolueen puheenjohtaja.

Eikä puolueen hengennostatustilaisuuden viimeinen kappale Mitt land ole hänen omaa tuotantoaan, vaan Ultima Thulen 1990-luvun alun hitti. Kansallismielinen viikinkirokkiyhtye tuli tunnetuksi uusnatsipiirien suosikkina, ja sen kuunteluun liittyy yhä vahva leima Ruotsissa.

Magnus Laupa
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson musisoi puolueen hengennostatustilaisuudessa maanantaina Malmön lähellä. Åkesson on levyttänyt viikinkirokkiyhtye Ultima Thulen kappaleita uudelleen.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson musisoi puolueen hengennostatustilaisuudessa maanantaina Malmön lähellä. Åkesson on levyttänyt viikinkirokkiyhtye Ultima Thulen kappaleita uudelleen.

Åkesson on levyttänyt bändeineen yhtyeen kappaleita ja on ilmeisen ylpeä tuotoksesta. Rokkitähden elkein hän signeeraa levyjään faneille esityksensä jälkeen.

”On tärkeää vaalia meidän kulttuuriamme”, sanoo Henrik Rönnquist, joka on juuri kätellyt idoliaan.

Tunnelma tanssilavalla on katossa, eikä pelkästään musiikin takia. Vuonna 1988 perustettu ruotsidemokraatit on kaikkien aikojen vedossa. Puolueen kannatus on jo noin 20 prosenttia mielipidemittauksissa, kun syksyn 2014 valtiopäivävaaleissa se sai vajaan 13 prosentin äänisaaliin.

Lisäksi Ruotsin maahanmuuttopolitiikassa on tapahtunut muutos, jota vielä alkusyksystä ei olisi voinut kuvitella.

Ruotsi on tunnettu avoimen maahanmuuttolinjan maana, jossa turvapaikanhakijoiden määrän rajoittamisesta on ollut vaikea edes puhua.

Nyt pakolaispolitiikassa on tapahtunut lähes täyskäännös. Kuluvalla viikolla hallitus ilmoitti jo toisista perättäisistä tiukennuksista.

Demaripääministeri Stefan Löfven kertoi tiistaina, että pakolaispolitiikka reivataan EU:n minimitasolle. Perheenyhdistämistä on aikomus vaikeuttaa, yhä useammista oleskeluluvista tulee väliaikaisia. Junissa ja busseissa aletaan kysyä henkilöllisyystodistuksia. Tämänkin pitäisi vähentää Ruotsiin tulevien määrää, sillä monilla turvapaikanhakijoilla ei ole passeja.

Ruotsilla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta tehdä enempää, oli viesti ilmeisen vaivautuneelta Löfveniltä. Ympäristöpuolueen hallituskumppani Åsa Romson liki itki tiedotustilaisuudessa.

Ruotsidemokraattien iltamissa henki on täysin toinen. Sen voi tiivistää kolmeen sanaan: Mitäs me sanoimme.

”Muutos vahvistaa sen, mitä olemme sanoneet jo pitkään ja mikä tekee mielipiteistämme oikeutettuja. Meitä ei ehkä pidetä enää niin ihmeellisenä ja äärimmäisinä ruotsalaisessa politiikassa”, sanoo Mattias Karlsson, puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja hengennostatustilaisuudessa. (Iltamat pidettiin maanantaina, ennen viimeisimpiä muutoksia.)

Tästä myös Åkesson muistuttaa lavalla.

”Olemme puhuneet näistä ongelmista hyvin pitkään. Koko vaalikampanjan ajan kiersimme maata puhumassa vastaanottojärjestelmästä, joka on romahtamassa. Silloin ihmisiä tuli noin 1 200 viikossa. Nyt heitä tulee 10 000”, Åkesson sanoo.

Kymmenen vuotta puoluettaan johtanut Åkesson on karismaattinen puhuja ja vaikea väittelykumppani. Hän on muille puolueille hylkiö, omiensa parissa sankari.

”Emme voi puhua enää ongelmista, nyt on kyse romahduksesta. Ja siitä, missä romahtaa ensimmäisenä”, hän jatkaa saaden suuret suosionosoitukset.

Ruotsi on vaikeassa tilanteessa, ja tämän tunnustavat kaikki puolueet.

Tanssilavalta on puolen tunnin matka Malmön keskustaan, jossa pakolaiskriisi näkyy katukuvassa ja sisätiloissa.

Illan pimetessä vajaat sata pakolaista on asetellut täkkinsä kapeille puupenkeille ja lattialle Pyhän Johanneksen kirkossa. Alttarin sivustalla, holvikaarien alla, Afganistanista vainoa paenneet Javad Yaghobi ja hänen tyttöystävänsä Monirh Asghavy istuvat valkoisella viltillä lattialla.

Se on silti parempi kuin edellisöinä. Yaghobi kertoo nukkuneensa pari yötä ulkona maahanmuuttoviraston edustalla, koska paikkaa ei löytynyt edes hätämajoituksesta.

”Meillä oli todella kylmä. Olin vain niin surullinen ja tunsin itseni heikoksi”, hän sanoo.

Kirkkoherra Anders Ekhem kiertelee käytävillä ja auttaa apua tarvitsevia. Hän pitää tilannetta traagisena. Myönteistä on ehkä, että keskustelu pakolaispolitiikasta on nyt entistä avoimempaa. Silti hän on huolissaan ilmapiirin muutoksesta Ruotsissa.

”Minun mielestäni on tärkeää, että koetamme säilyttää kykymme tuntea empatiaa. Siitä olen hiukan huolissani”, Ekhem sanoo.

”Kyse on kuitenkin ihmisistä.”

Ruotsiin on tullut vain kahden viime kuukauden aikana noin 80 000 turvapaikanhakijaa, saman verran kuin koko viime vuonna. EU-maista Ruotsi on väkimääräänsä nähden yksi suurimmista vastuunkantajista. Humanitaarinen panostus on ollut valtava.

Kun majoituspaikat alkavat olla lopussa, on pääministeri Löfvenin viesti päällisin puolin sama kuin ruotsidemokraateilla: Älkää tulko Ruotsiin, Ruotsin kantokyvyn raja on tullut vastaan. Oppositiopuolue maltillinen kokoomus puhuu jo pakolaisten käännyttämisestä rajalla ensimmäiseen tulomaahan EU:ssa. Se on myös ruotsidemokraattien toiveena.

Ovatko muut puolueet siis sopeutuneet ruotsidemokraattien linjaan? Niin ei voi sanoa, se olisi historiaton tarkastelutapa. Muut puolueet kääntävät kurssiaan nyt, ennen muuta koska pakolaisten tulon käytännön logistiikkaa pidetään mahdottomana hallita. Hallitus puhuu hengähdystauosta, ei lopullisesta ratkaisusta.

Sen sijaan ruotsidemokraattien mielestä raja tuli vastaan jo aikoja sitten, silloin kun pakolaisten määrä oli murto-osan nykytasosta. Kyse on ideologiasta.

”Motivaatioilla on merkitystä. Ruotsidemokraatit eivät halua kulttuurista monimuotoisuutta ilmiönä. He eivät halua ulkopuolisia maahan monista syistä, taloudelliset kysymykset ja infrastruktuuri ovat vain osa sitä. He eivät halua islamia Ruotsiin, eivätkä he halua monikulttuurisuutta sosiaalisena mallina”, sanoo Benjamin Teitelbaum, ruotsidemokraattien ideologiaan perehtynyt Pohjoismaiden tutkija Coloradon yliopistosta.

”Ongelma muille puolueille on, että tätä ennen myös käytännön kysymyksien hoitamisesta on kuulunut vain vähän kriittistä keskustelua. Ruotsidemokraatit ovat saaneet ottaa senkin alueen omakseen. Ovat heidän vaikuttimensa mitkä tahansa, he ovat lausuneet joitakin totuuksia menneinä vuosina, ja se on Ruotsin valtavirtavoimille todellinen ongelma”, Teitelbaum sanoo.

Muiden puolueiden avoin linja maahanmuuttopolitiikassa on ollut selvin syy ruotsidemokraattien kannatuksen kasvulle. Pakolaispolitiikkaan tyytymättömillä ei ole tähän saakka ollut juuri muita vaihtoehtoja. Viime vuosina ruotsidemokraatit on myös siivonnut riveistään pahimpia kansalliskiihkoilijoita, siksikin puolueesta on tullut astetta salonkikelpoisempi ja yhä useammalle äänestäjälle mahdollinen vaihtoehto.

Puolueen kannatus voi tästä nousta, ainakin periaatteessa, sillä ruotsalaisissa on selvästi suurempi määrä avoimeen maahanmuuttopolitiikkaan kriittisesti suhtautuvia kuin ruotsidemokraattien kannattajia.

Tuoreimman Dagens Nyheterin ja Ipsosin mielipidemittauksen mukaan jo 42 prosenttia ruotsalaisista haluaisi jo vähentää turvapaikanhakijoiden määrää, kun aiemmin luku oli noin 30 prosenttia. Pakolaiskriisin myötä juuri tämä asia on myös entistä tärkeämpi äänestäjille.

”Teknisesti puolueen pitäisi olla vielä isompi kuin nykyiset lukemat, mutta niin ei ole, koska ruotsidemokraattien profiili, kulttuuri ja tausta eivät ole mahdollistaneet sitä”, Teitelbaum sanoo.

Åkessonin levynsigneerausjono kiemurtelee eteenpäin. Faneja riittää. Baaripöydissä tulee nopeasti selväksi, että puolueen kannattajat ovat huolissaan maahanmuuton määrän lisäksi myös islamin leviämisestä ja ruotsalaisen kulttuurin katoamisesta.

Moni haluaa tänä iltana puhua halal-lihasta. Malmössä ja Skånessa osa kouluista tarjoaa kaikille lapsille islamin uskon mukaan oikeaoppisesti teurastettua lihaa, jotta muslimeille ei tarvitsisi tehdä eri aterioita. Se suututtaa ruotsidemokraatteja.

”He sanovat, että koulujen pitäisi olla vapaita uskonnosta, mutta samaan aikaan he sallivat uskonnolliset ateriat. Joissain kouluissa ne, jotka eivät halua halal-lihaa, joutuvat nykyisin valitsemaan kasvista. Se on minusta väärin”, sanoo 44-vuotias Eva Espinoza, puolueen tuore kannattaja.

Hän epäröi ensin, voiko ruotsidemokraattiudesta puhua julkisuudessa. Sellaista ehkä ei katsota töissä hyvällä, koska puolueella on yhä rasistisen joukon leima. Silti Espinozan mielestä nyt on aika tulla kaapista.

”Kaikki lähipiirissäni tuntevat jonkinlaista epätoivoa siitä, että asiat ovat menossa päin seiniä. Monet vanhukset eivät saa riittävästi ruokaa viikonloppuna, vanhainkoteja suljetaan ja niistä tehdään vastaanottokeskuksia. Nyt potkitaan niitä, jotka jo ovat maassa”, Espinoza sanoo.

Hänen mielestään Ruotsin valtapuolueiden tapa suhtautua monikulttuurisuuteen on ongelma. Ruotsalaista kulttuuria ei enää tunnisteta ja vaalita, hän sanoo. Kyse on ihan konkreettisista asioista, eikä halal-liha ole ainoa asia. Esimerkiksi muslimeita varten luodut miesten ja naisten erilliset uima-ajat eivät sovi kuvaan tasa-arvoa vaalivassa Ruotsissa.

”Ne ovat naisten alistamista”, Espinoza sanoo.

Espinoza on itse puolalaistaustaisesta kodista, puoliso chileläisestä. Hän painottaa, että kaveripiirikin on monikulttuurinen eli hän ei ole ihmisiä vaan järjestelmää vastaan: ”Kyse ei ole todellakaan rasismista.”

Magnus Laupa
Eva Espinoza (oik.) aikoo liittyä ruotsidemokraatteihin, koska muut eivät pidä huolta ruotsalaisista arvoista. Espinozan pojan Jeff Perssonin kanssa leikkii Angelo-koira.
Eva Espinoza (oik.) aikoo liittyä ruotsidemokraatteihin, koska muut eivät pidä huolta ruotsalaisista arvoista. Espinozan pojan Jeff Perssonin kanssa leikkii Angelo-koira.

Niin, rasismi. Siitä ruotsidemokraattien vastustajat puhuvat yhä ilman kiertoilmaisuja.

Puolueen tausta on 1980-luvun lopussa, jolloin liike oli nykyistä radikaalimpi. Perustajat olivat vaikuttaneet kansalliskiihkoisissa järjestöissä, kuten Bevara Sverige Svenskt -liikkeessä. Osa alkuaikojen jäsenistä tuli uusnatsipiireistä.

Ideologia on sittemmin muuttunut, mutta kansallismieliset juuret ovat tallella, kuvailee Benjamin Teitelbaum.

Käännekohtia on ollut muutamia. Ensimmäinen tapahtui vuonna 1995, kun puolueen rivejä alettiin siivota entisen keskustapoliitikon Mikael Janssonin johdolla.

Esimerkiksi antisemitismistä yritettiin päästä yhä voimakkaammin eroon ja rodusta puhuminen koetettiin lopettaa. Muutos oli myös kulttuurista. Puolue halusi hylätä uusnatsityylin, Teitelbaum sanoo.

”He laativat ihan oikeita kieltoja ja sääntöjä siitä, ettei kenelläkään puolueessa pitäisi olla skinheadkulttuuriin kuuluvaa asua, eikä heidän kokoontumisissaan saisi olla minkäänlaisia viitteitä kolmanteen valtakuntaan tai Hitleriin.”

Myöhempi ideologinen muutos on tapahtunut puolueen aivoiksi kutsutun Mattias Karlssonin johdolla. Vuoden 2011 periaateohjelmassa nationalistista taustaa häivytettiin, ja puolue ryhtyi puhumaan muustakin kuin maahanmuutosta.

Nykyisin ruotsidemokraatit kuvailee itseään ”sosiaalikonservatiiviseksi” puolueeksi, jolla on nationalistinen perusta. Sosiaalikonservatismissa yhdistyy osin vasemmistolainen talousajattelu ja konservatiiviset sosiaaliset arvot. Viime aikoina ruotsidemokraatit on koettanut haalia äänestäjiä perinteiseltä työläiskentältä vasemmiston teemoilla, kuten vanhustenhoidolla ja pienituloisten puolustamisella.

Nykyisestä nationalismistaan ruotsidemokraatit puhuu kulttuurinationalismina. Puolueen viljelemä käsite ”avoin ruotsalaisuus” viittaa siihen, että kaikista voi tulla ruotsalaisia, jos he vain elävät maassa maan tavalla.

Mistä se oikein tarkoittaa? Tätä on parasta kysyä suoraan puolueen pääideologilta.

”Kyse ei ole geeneistä, ihonväristä tai kansallisesta taustasta, vaan kyse on kielestä, että puhuu ruotsia, tuntee itsensä ruotsalaiseksi, että identiteetti on ruotsalainen ja että noudattaa ruotsin lakeja ja osoittaa kunnioitusta historiaamme kohtaan”, Mattias Karlsson kertoo tanssilavan reunalla.

”Median lempikysymys”, kuittaa puolestaan ruotsidemokraattien aluevastaava Johan Henriksson Fagerstasta, kun häneltä kysyy, mikä oikein on ruotsalaisuutta ja ruotsalaista kulttuuria.

Henriksson, 30, koettaa selittää asiaa tunnettujen jalkapalloilijoiden kautta.

Henrik Larsson ja Martin Dahlin – jos muistat heidät – molemmat, erityisesti Martin Dahlin olivat ihonväriltään tummempia. Minulle he olivat kuitenkin aina ruotsalaisia, koska he symboloivat jotakin ruotsalaista ja he ilmaisivat jotain ruotsalaista. Sitten voi katsoa Zlatania, hän on hiukan enemmän lähiöinspiroitunut. En halua sanoa, onko hän ruotsalainen vai ei, mutta hänellä on erilainen tapa ilmaista itseään. Sillä tavalla, tiedätkö”, Henriksson sanoo.

Magnus Laupa
Johan Henriksson edustaa ruotsidemokraatteja Fagerstassa. Hän sanoo olevansa kulttuurinationalisti. Hänen mielestään monikulttuurisuus on uhka.
Johan Henriksson edustaa ruotsidemokraatteja Fagerstassa. Hän sanoo olevansa kulttuurinationalisti. Hänen mielestään monikulttuurisuus on uhka.

Osa ruotsalaisista pitää puoluetta rasistisena, toisten mielestä se on liioittelua. Jotkin nykyiset toimintatavat voi kuitenkin helposti tulkita avoimen muukalaisvihamielisiksi. Vastikään puolue levitti Kreikassa Lesboksen saarella lentolehtisiä, joissa kerrottiin muun muassa, että täyspeittävät burkat aiotaan kieltää Ruotsissa. Se on valetta. Vakavasti otettavia aloitteita ei ole.

Puolueen äärioikeistolaiset juuret sekä ihmiskuva, joka jaottelee ihmiset ruotsalaisiin ja muihin. Muun muassa näin Ruotsin muut puolueet perustelevat sitä, miksi ne eivät edelleenkään halua tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Ruotsissa noin viidenneksellä väestöstä on jonkinlainen ulkomaalaistausta. Monet heistä ovat aina asuneet Ruotsissa. Siksi ruotsidemokraattien ideologia koetaan herkästi loukkaavana.

Muille puolueille eristäminen on kuitenkin yhä hankalampaa, sillä ruotsidemokraattien kannatus kasvaa kahden blokin välissä, eikä kummallekaan puolelle synny vakaita enemmistöjä.

Ruotsidemokraatteja ei kutsuta mukaan esimerkiksi puoluerajat ylittäviin neuvotteluihin. Linja eroaa merkittävästi muista Pohjoismaista. Suomessa ja Norjassa maahanmuuttokriittiset puolueet ovat hallituksessa, Tanskan kansapuolue toimii liberaalihallituksen tukipuolueena.

Ruotsidemokraatit on vastannut hyljeksintään tekemällä politiikkaa kansan parissa turuilla ja toreilla, ikään kuin käynnissä olisi jatkuva vaalikampanja.

Valtakunnanpolitiikassa eristyslinjan murtumisesta ei ole juuri merkkejä. On kuitenkin kuntia, joissa ruotsidemokraatit eivät ole täysin paariapoliitikkoja.

Sellainen paikka on esimerkiksi 12 000 asukkaan Bromölla. Idyllinen pientalopaikkakunta sijaitsee noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Malmöstä itään, muutaman kilometrin päässä Jimmie Åkessonin kotikunnasta Sölvesborgista.

Bromöllassa jo yli 28 prosenttia äänesti viime vaaleissa ruotsidemokraatteja. Se oli maan suurimpia lukemia. Bromöllan kaduilla kysellessä ruotsidemokraatit on puolue muiden joukossa.

”Ruotsidemokraatit ovat puhuneet maahanmuuton ongelmista vuosia, ja heitä on kutsuttu rasisteiksi. Nyt sitten kaikki puhuvat ihan samalla tavalla. Se on hiukan hurskastelua”, sanoo Olof Ring, Holly-koiraansa ulkoiluttava eläkeläinen.

Hän ei ole äänestänyt ruotsidemokraatteja, mutta voisi tehdä niin.

”Hallitus tekee asioita liian myöhään. Olisi pitänyt reagoida aiemmin.”

Keskusaukion kebab-baarissa pitsaansa lopettelee Johan Sae-Thao, 46-vuotias katonrakentaja, ruotsidemokraattien äänestäjä. Hän kutsuu parin korttelin päähän kotiinsa. Pienessä rivitaloasunnossa odottavat neljä lasta ja thaimaalainen puoliso Bee Sae-Thao sekä Sigg-niminen kissa.

Aikaisemmin Sae-Thao äänesti maltillista kokoomusta sen talousnäkemysten takia, mutta sitten Fredrik Reinfeldt, Ruotsin entinen pääministeri, meni puhumaan sydämen avaamisesta pakolaisille.

”Ruotsidemokraatit olivat ainoita, jotka puhuivat järkeä maahanmuutosta.”

Sae-Thaon mielestä pakolaisten vastaanottamisessa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta nyt heitä vain on tullut Ruotsiin aivan liikaa. Hän pelkää työpaikkojen ja hyvinvoinnin puolesta. Bromöllassa työttömyysaste on korkeampi kuin keskimäärin ja erityisesti nuorisotyöttömyys on paha ongelma. Paikalliset tehtaat ovat karsineet väkeä. Myös Sae-Thaon perheessä on rahapula. Hän kertoo vedättäneensä hampaita pois sen sijaan, että olisi korjauttanut ne hammaslääkärillä.

Mitä hän sanoisi sotaa paenneille, joille Ruotsi on turva?

”Ymmärrän, että ihmiset haluavat vain parempaa elämää. Mutta joka tapauksessa asiat menevät huonosti. Joko he ovat täällä työttöminä tai sitten he ottavat työpaikan joltakin paikalliselta”, hän sanoo.

Johan Sae-Thao, Bee Sae-Thao sekä lapset Wang (vas.), Nelly ja Robin sekä Sigg-kissa kotonaan Bromöllassa. Johan Sae-Thao äänesti viime vaaleissa ruotsidemokraatteja.
Johan Sae-Thao, Bee Sae-Thao sekä lapset Wang (vas.), Nelly ja Robin sekä Sigg-kissa kotonaan Bromöllassa. Johan Sae-Thao äänesti viime vaaleissa ruotsidemokraatteja.

Bromöllassa poikkeuksellista on se, että ruotsidemokraatit on saanut kunnanvaltuustossa varapuheenjohtajan paikan. Merkittävien luottamustoimien saaminen on yhä harvinaista. Bromöllassakaan yhteistyötä ei tehdä virallisesti, mutta asioista voidaan keskustella.

”Ilmapiiri on hyvä täällä, voimme puhua kaikkien kanssa”, sanoo Ola Lorentzon, ruotsidemokraattien paikallisjärjestön puheenjohtaja.

Erityisesti maltillisessa kokoomuksessa yhä useampi on puhunut eristyspolitiikan murtamisen puolesta. Mielipidetiedustelut kun näyttävät, ettei eristäminen ole estänyt ruotsidemokraattien kasvua.

Esimerkiksi Johan Larsson, Bromöllan kokoomusta edustava kunnanvaltuuston puheenjohtaja on pitänyt asiaa esillä.

”Meidän pitää kohdata ruotsidemokraatit. Se, ettei heidän kanssaan oikein edes voida puhua – kuten jotkut ovat ilmaisseet valtakunnan tasolla – on mielestäni ihan kamalaa. He ovat kansan valitsemia edustajia, ja tuollainen on demokratian yläpuolelle asettumista”, hän sanoo.

Larssonin mielestä jutustelu ruotsidemokraattien kanssa sujuu ongelmitta. Ei eristys silti lähivuosina voi murtua, hän sanoo. Ruotsidemokraattien kanssa ei ylipäätään voi neuvotella virallisesti, kyse on keskustelusta. Perusarvot ovat niin erilaisia.

”Pakolaispolitiikasta emme koskaan voi olla yksimielisiä. En jaa heidän maailmankuvaansa. Kaikkia ongelmia ei vain voida selittää pakolaisten vastaanottamisella.”

Palataan vielä tanssilavalle, jossa Jimmie Åkesson lopettelee puhettaan. Hän miettii, mitä ruotsidemokraateille käy, nyt kun muut puolueet muuttavat maahanmuuttopolitiikkaansa.

”Jotain on tapahtunut, ja on selvää, että sen voi nähdä niin, että äänestäjäpako meidän suuntaamme loppuu”, hän sanoo.

Yleisö mylvähtää pettyneen oloisesti.

”Vaikka niin kävisikin, en minä välitä. Sillä meidän täytyy muuttaa yhteiskuntaa ja nopeasti. On huomattavasti nopeampaa saada muutos aikaan, jos muut muuttavat kantaansa, kuin jos odotamme, että saamme 51 prosenttia äänistä. Valitettavasti.”

Tälle lausunnolle taputetaan.

Politiikan tutkija Ann-Cathrine Jungar sanoo, että ruotsidemokraatit voi yhä hyötyä maahanmuuttokysymyksen ajankohtaisuudesta. Se on jo ehtinyt ottaa omistajuuden asiasta. Toisinkin voi käydä, koska puolueen äänestäjät eivät ole vielä uskollisia.

”Monet ovat saattaneet äänestää ruotsidemokraatteja lähettääkseen viestin muille puolueille maahanmuuttopolitiikasta. Nyt retoriikan muututtua saa nähdä, kääntääkö osa heistä kelkkansa.”

Ruotsissa maahanmuuttokriittinen populistipuolue eristettiin tyystin, Suomessa se pääsi hallitusvastuuseen. Jos asiaa ajattelee muiden puolueiden näkökulmasta, jälkimmäinen strategia näyttää toimivammalta, sillä hallituksessa perussuomalaisten suosio on romahtanut.

Jo pitkään perussuomalaiset ovat pitäneet hajurakoa ruotsidemokraatteihin, ja puolueiden välit ovat viileät. Timo Soini on sanonut suoraan, että tämä johtuu ruotsidemokraattien äärinationalistisista juurista.

Soini itse ei juurikaan puhu maahanmuutosta, kun taas Åkessonille se on selvä ykkösteema.

”Perussuomalaisten poliittinen agenda on laajempi. Siinä missä ruotsidemokraattien äänestäjille maahanmuuttokysymys on selvästi tärkein, vetoaa perussuomalaiset useammilla teemoilla. Maahanmuutto ja EU-vastaisuus on selvemmin tasapainossa”, Ann-Cathrine Jungar sanoo.

Ohjelmatasolla erot ovat silti verraten pieniä. Ruotsidemokraatit ovat yrittäneet laajentua yleispuolueeksi, perussuomalaisilla puolestaan on oma äänekäs maahanmuuton vastainen siipi.

Ruotsidemokraattien on ollut vaikeampi tulla hyväksytyksi muiden puolueiden joukossa kuin perusssuomalaisten, joilla ei ole ollut vastaavaa äärioikeistolaista historian painolastia.

Kummassakin puolueessa avoin muukalaisvihamielisyys nostaa silti tavan takaa päätään. Ruotsissa kiihkoilevista lausunnoista joutuu nykyisin nopeasti ulos puolueesta, ja Jimmie Åkesson puhuu rasismin nollatoleranssista.

Tänä syksynä ruotsidemokraatit on muun muassa hyllyttänyt jäsenensä, joka ehdotti, että pakolaisia pitäisi olla vastassa Juutinrauman sillalla konekiväärin kanssa. Puolue erotti hiljattain myös suuren joukon entisen nuorisojärjestönsä jäseniä, koska näillä katsottiin olevan suhteita kiihkokansallisiin liikkeisiin. Lopulta koko nuorisojärjestö potkaistiin pihalle liian nationalistiseksi katsotun puheenjohtajavalinnan takia.

Tämäkin on ero perussuomalaisiin.

Niin kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomittu Jussi Halla-aho, ”neekeriukoista” puhunut Teuvo Hakkarainen kuin kansalliskiihkoisesti Facebookissa kirjoitellut Olli Immonen ovat saaneet pitää jäsenyytensä puolueessa.

Magnus Laupa
Bromöllan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Johan Larsson sanoo, että ruotsidemokraattien kanssa pitäisi keskustella. Hän itse edustaa maltillista kokoomusta.
Bromöllan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Johan Larsson sanoo, että ruotsidemokraattien kanssa pitäisi keskustella. Hän itse edustaa maltillista kokoomusta.
Magnus Laupa
Jimmie Åkesson on toiminut ruotsidemokraattien puheenjohtajana kymmenen vuotta. Hän esiintyi maanantaina Malmön lähellä puolueen hengennostatustilaisuudessa.
Jimmie Åkesson on toiminut ruotsidemokraattien puheenjohtajana kymmenen vuotta. Hän esiintyi maanantaina Malmön lähellä puolueen hengennostatustilaisuudessa.
Magnus Laupa
Monirh Asghavy ja Javad Yaghobi yöpyivät Malmön Pyhän Johanneksen kirkossa, koska maahanmuuttovirastolla ei ollut osoittaa heille majapaikkaa. Pari kuuluu hazara-vähemmistöön, jonka jäseniä terroristijärjestö Isis ja talebanit vainoavat.
Monirh Asghavy ja Javad Yaghobi yöpyivät Malmön Pyhän Johanneksen kirkossa, koska maahanmuuttovirastolla ei ollut osoittaa heille majapaikkaa. Pari kuuluu hazara-vähemmistöön, jonka jäseniä terroristijärjestö Isis ja talebanit vainoavat.
Magnus Laupa
Ruotsidemokraattien kannattajat seurasivat puheenjohtaja Jimmie Åkessonin esiintymistä maanantaina Malmön lähellä.
Ruotsidemokraattien kannattajat seurasivat puheenjohtaja Jimmie Åkessonin esiintymistä maanantaina Malmön lähellä.
Magnus Laupa
Bromöllassa ruotsidemokraateilla on merkittäviä luottamustehtäviä kunnantalolla. Ola Lorentzon (oik.) istuu kunnanvaltuuston varapuheenjohtajan paikalla ja Gudrun Bengtsson kaupunginhallituksen toisena varapuheenjohtajana.
Bromöllassa ruotsidemokraateilla on merkittäviä luottamustehtäviä kunnantalolla. Ola Lorentzon (oik.) istuu kunnanvaltuuston varapuheenjohtajan paikalla ja Gudrun Bengtsson kaupunginhallituksen toisena varapuheenjohtajana.
Magnus Laupa
Ruotsidemokraattien kannattajat kuvauttivat itseään puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mattias Karlssonin ja puoluesihteeri Rickhard Jomshofin kanssa ruotsidemokraattien iltamissa Malmön ulkopuolella. ”Tavoitteenamme on saada vastuullinen hallitus Ruotsiin. Nyt Ruotsia hallitsee joukko moukkia”, sanoo Jomshof.
Ruotsidemokraattien kannattajat kuvauttivat itseään puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mattias Karlssonin ja puoluesihteeri Rickhard Jomshofin kanssa ruotsidemokraattien iltamissa Malmön ulkopuolella. ”Tavoitteenamme on saada vastuullinen hallitus Ruotsiin. Nyt Ruotsia hallitsee joukko moukkia”, sanoo Jomshof.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat