Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teekkarit jahtaavat minkkejä ja supikoiria Espoon ruovikoissa

Katja Kuokkanen HS

Ruovikossa kohisee. Kehä I:n liikenne kuuluu yhä, vaikka ollaan syvällä Laajalahden luonnonsuojelualueella Espoossa.

Rantapöheikössä pujottelee nuorimies reppu selässä. Hän voisi olla teekkari iltakävelyllä, sillä kämpille Otaniemen teekkarikylään on vain pari kilometriä. Heikki Sillanpää ei kuitenkaan ole peruslenkkeilijä: repussa on pienoisrevolveri.

23-vuotias Sillanpää on teekkarimetsästäjä, ja nyt ollaan supikoiran ja minkin pyynnissä. Käsiase on ampuma-aselain mukaisesti repussa lataamattomana ja suojuksessa. Kaupunkialueella metsästäminen vaatii huomaavaisuutta, etteivät retkeilijät tai lähistön asukkaat pelästy.

Vieressä kulkee toinen mies metallihäkkyrä kainalossa. Se on pyyntiloukku, jota kantaa teekkareiden metsästysseuran sihteeri, 27-vuotias Jaakko Siivonen.

Ruuhka-Suomen lintuvesillä mellastaa niille kuulumattomia petoja. Siksi teekkareiden metsästysseura on saanut Metsähallitukselta luvan pyytää loukuin supikoiria ja minkkejä. Myös Espoon kaupunki haluaa pesiä ja aikuisiakin lintuja piinaavat saalistajat pois suojelualueilta.

Teekkarien porukka on ollut mukana vieraspetojen hävittämisessä jo kymmenkunta vuotta.

Yleisin pesänryöstäjä on supikoira. Sitä metsästettiin jo neuvostoaikoina innokkaasti itänaapurissa, ja petoja karkasi Suomeenkin. Kömpelönä eläimenä supikoira ei viitsi etsiä lintujen pesiä, vaan se hyökkää kimppuun niiden osuessa kohdalle. Sille kelpaavat myös raadot.

Laajalahdella mellastaa vieraspetoja - teekkarit ottavat pesärosvoja kiinni
Laajalahdella mellastaa vieraspetoja - teekkarit ottavat pesärosvoja kiinni
Teekkarimetsästäjät loukuttavat supikoiria ja minkkejä Laajalahden luonnonsuojelualueella Espoossa. Pienpedoista halutaan eroon, koska ne tuhoavat suojeltujen lintujen pesiä ja jahtaavat aikuisiakin lintuja. Loukussa on nyt supikoira.

Supikoira hakee aina helpointa saalista, ja sitähän cityruovikossa riittää. Lähimmät roskalaatikot ovat vain satojen metrien päässä. Suojeltavat linnut ovat pahaksi onnekseen asettuneet paikkoihin, jotka ovat paratiisi pedoillekin.

Turkistarhoista luontoon karannut minkki vasta onkin haitallinen vieraslaji. Se on niin tehokas peto, etteivät vesilinnut ole turvassa edes kaukaisilla luodoilla. Minkki on vahvasti osasyyllinen myös vesikon sukupuuttoon Suomessa.

Paksu sammal valuu pitkin puuvanhusten runkoa. Varomaton retkeilijä liukastuu, ellei asettele saapastaan tarkasti savisessa ryteikössä.

Ensimmäisellä pysähdyspaikalla pörhistelee vankka kuusileidi. Se voisi olla satukirjailija Elsa Beskowin mielikuvituksen tuote ja täydellinen paikka majalle. Supikoiralle se on kuitenkin surmanloukku. Teekkarimetsästäjät ovat virittäneet kuusen juurelle suuren metalliloukun. Vieressä on pieni ansa minkeille.

Sillanpää ja Siivonen eivät muutenkaan turhia jorise, mutta nyt kaikki puhe kuolee. Oksat viistävät melkein maata, eikä heti voi tietää, mitä ansaan on jäänyt. Pitääkö kaivaa repusta pienoisrevolveri?

Ei, loukut ovat tyhjät. Teekkarit ovat panneet syötiksi lampaantalia ja koiranruokaa. Ehkä menu ei kelpaa tai sitten pedot eivät vain ole liikkuneet täällä päin.

Pyyntikausi on vasta alussa. Teekkarimetsästäjillä on Laajalahdella vireessä neljä loukkua, ja nyt viedään vielä yksi pikkuloukku lähelle vesirajaa. Juuri rantaruovikossa tai kaislikossa minkki pyytää tehokkaimmin, minkä tietää varsin moni mökkiläinenkin. Kun vesilintupoikue toisensa perään häviää mökkirannasta, mielessä voi käydä ilmakivääriin tarttuminen.

Väärin. Vieraspetojen pyytämiseen tarvitaan metsästyslupa. Riistanhoitoyhdistys tai metsästysseura voi tulla pyytämään minkin. Supikoira tai minkki otetaan yleensä kiinni loukkuun elävänä ja lopetetaan ampumalla. Edes ikäviä petoja ei saa jättää loukkuihin nääntymään.

Eikä viattomia hölmöjä. Edellisenä päivänä Sillanpää on käynyt vapauttamassa loukusta oravan.

Outi Pyhäranta / HS
Loukut pitää käydä katsomassa joka päivä. Huomenna siis uudestaan metsään.
Loukut pitää käydä katsomassa joka päivä. Huomenna siis uudestaan metsään.

Pitkospuut kapenevat yksikaistaisiksi. Ne notkuvat, kun Sillanpää ja Siivonen jatkavat matkaa kohti rantalepikköä. Heti kun astuu sivuun merkityltä reitiltä, kumisaapas on irrota. Ruovikko on petollista, ja saapas mossahtaa komeasti irrotessaan syvästä mudasta.

Outi Pyhäranta / HS
Kahden viikon kuluttua tuli saalista. Loukussa on supikoira.
Kahden viikon kuluttua tuli saalista. Loukussa on supikoira.

Sillanpää virittää katkennutta oksaa jalansijakseen. Ikaalisista kotoisin oleva fysiikanopiskelija on kulkenut isän kanssa metsällä pikkupojasta. Karkkilalainen Siivonen alkoi metsästää aloitettuaan materiaalitekniikan opinnot Otaniemessä.

Laajalahti ei ole ainoa metropoliseudun arvokohde, jolla supikoira ja minkki rellestävät. Tulokaspetojen metsästämisen vaikutuksia vesilintuihin on tutkittu myös Espoon Suomenojalla, Helsingin Vanhankaupunginlahdella ja Sipoon Östersundomissa.

Teekkarit ovat talkoohommissa, sillä toistaiseksi pienpetojen pyynti on vapaaehtoistyötä. Varsin tehokasta sellaista, sillä teekkarit ja muut metsästäjät ovat viime vuosina pyytäneet vuodessa keskimäärin yli 160 000 supikoiraa ja yli 43 000 minkkiä koko Suomesta. Uudenmaan vuosisaaliit ovat Luonnonvarakeskuksen saalistilastojen mukaan olleet keskimäärin yli 24 000 supikoiraa ja noin 1 800 minkkiä.

”Ministeriöstä ei ole löytynyt rahaa loukkuihin ja kilometrikorvauksiin”, kertoo eräsuunnittelija Madeleine Nyman Metsähallituksesta. ”Valmistelemme linjausta pienpetopyyntiin, mutta tähän asti esimerkiksi teekkarit ovat todella kiltisti osallistuneet tähän ilman korvauksia.”

Nyt lähestytään viimeistä loukkua. Hämärä tulee kiusallisen aikaisin, eikä silmä erota, mitä siellä häkkyrässä on.

Jotain kuitenkin, ja se sinkauttaa ajatukset ampumahetkeen. Sillanpää miettii metsästäjien suhtautumista ampumiseen. Mitä suurempi eläin ja yllättävämpi tilanne, sitä enemmän sydän hakkaa ja adrenaliinia syöksyy elimistöön, hän kuvaa.

”Hirvi esimerkiksi voi sännätä metsästä suoraan eteen, kyllä siinä kädet alkavat helposti täristä.”

Outi Pyhäranta / HS
Ruoka houkutti loukkuun närhen.
Ruoka houkutti loukkuun närhen.

Minkkiloukussa on saalis! Se olisi tapaus, sillä näinä vuosina teekkarimetsästäjät eivät ole juuri saaneet minkkejä kiikkiin. Supikoiria on saatu 5–30 kaudessa.

Parin metrin päässä saalis viimein erottuu. Loukussa tempoilee närhi.

Voi ei. Nyt nolottaa. Ja sitten naurattaa. ”Vähän on väärä saalis, mutta ainakin loukku toimii”, Sillanpää tokaisee.

Närhi vapaaksi, lisää talia ja koiranruokaa syötiksi, ja sama uusiksi huomenna. Tämä on hidas harrastus.

Outi Pyhäranta / HS
Teekkarimetsästäjien Jaakko Siivonen (edessä) ja Heikki Sillanpää ovat mukana hävittämässä Laajalahden suojelualueelta vieraspetoja, jotka ovat vaaraksi linnuille.
Teekkarimetsästäjien Jaakko Siivonen (edessä) ja Heikki Sillanpää ovat mukana hävittämässä Laajalahden suojelualueelta vieraspetoja, jotka ovat vaaraksi linnuille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat