Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oliko Afrikasta orjana lähtenyt aatelismies Suomen ensimmäinen maahanmuuttaja­poliitikko?

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Historiassa on monia hahmoja, joiden tarina kuulostaa kiehtovuudessaan keksityltä mutta on silti täyttä totta. Eräs heistä on painunut Suomessa täysin unohduksiin, vaikka hän liittyy meidänkin historiaamme: Abram Petrovitš Gannibal. Hän oli afrikkalainen orja, josta tuli venäläinen aatelismies ja kenraali.

Gannibalin luultiin pitkään olleen etiopialaista syntyperää, ja hänen nimensäkin viittaa antiikin pohjoisafrikkalaiseen sotapäällikköön Hannibaliin. Nykytietämyksen mukaan hän, alkujaan Ibrahim Hannibal, syntyi kuitenkin vuonna 1696 keskisessä Afrikassa nykyisen Kamerunin alueella.

Seitsemän- tai kahdeksanvuotiaana hänet siepattiin ja vietiin Turkin sulttaanin hoviin Konstantinopoliin. Venäjän Turkin-suurlähettiläs osti hänet pian vapaaksi ja toi hänet Pietariin, missä hänet adoptoitiin Pietari Suuren hoviin. Kun poika kastettiin ortodoksiseen uskoon ja hänen nimensä venäläistyi muotoon Abram Gannibal, keisarista tuli myös hänen kummisetänsä.

Gannibal opiskeli nuorena Pariisissa ja tutustui johtaviin valistusfilosofeihin. Palattuaan Venäjälle hän teki merkittävän uran sotilasinsinöörinä ja virkamiehenä, muun muassa Tallinnan ylikomendanttina 1742–52. Hän oli rakentamassa myös Laatokan kanavaa ja Kronstadtin linnoitusta Pietarin lähistöllä.

Entisestä orjasta tuli lopulta maaorjien omistaja, kun Gannibal vetäytyi eläkkeelle keisarinna Elisabetilta saamalleen maatilalle. Hän kuoli 85-vuotiaana vuonna 1781.

Venäjällä Gannibal muistetaan nykyään ensisijaisesti siitä, että hänen pojantyttärensä oli kansalliskirjailija Aleksandr Puškinin äiti. Mutta Gannibal on myös Suomen historiaa. Osa hänen urastaan sijoittuu Vanhaan Suomeen eli niille Itä-Suomen alueille, jotka Ruotsi menetti Venäjälle 1721 ja 1743.

Tiedetään, että Gannibal osallistui eräässä vaiheessa muun muassa linnoitusvyöhykkeen rakentamiseen Viipurin ympärille. Vanhemmissa lähteissä oleva väite, että hän olisi asunut Taubilan kartanossa Karjalan kannaksella, ei sen sijaan pidä paikkaansa. Kyseessä oli Mihailovskoje, Pihkovan alueella sijaitseva Puškinin sukutila.

Hämmentävimmän tiedon kertoo kulttuurihistorioitsija Sven Hirn esseessään Hannibal ja Vanha Suomi (1963). Puškin-tutkija Boris Modzalevskin löydöksiin viitaten Hirn mainitsee, että Gannibal nimitettiin tiettävästi joulupäivänä 1755 annetulla päiväkäskyllä kenraaliluutnantiksi ja Vanhan Suomen kuvernööriksi.

”Kaksi päivää myöhemmin hän sai kuitenkin peruutuskäskyn, joka määräsi hänet jäämään insinöörijoukkoihin. Jos aivan byrokraattisesti pitää kiinni tästä, niin Viipurin kuvernementtia hallitsi ainakin kaksi vuorokautta Abraham Petrovitš Hannibal ––, jolla oli taatusti tumma ihonväri.”

Tämä episodi oli niin pieni, ettei se ole mahtunut Gannibalista julkaistuihin uudempiin elämäkertateoksiin. Se saa kuitenkin miettimään uudesta kulmasta niin Suomen ja Venäjän suhdetta kuin nykyään ajankohtaista monikulttuurisuuden teemaakin.

Aina välillä keskustellaan vahvasti tulkinnanvaraisesta kysymyksestä, kuka on ”Suomen ensimmäinen merkittävä maahanmuuttajapoliitikko”. Kelpaako ruotsalais- tai virolaissyntyinen vai pitääkö nimityksen ansaitakseen tulla kauempaa, jolloin heitä olisi väitetysti nähty vasta aivan viime vuosina?

Yksi vahva ehdokas muiden joukossa olisi Abram Gannibal. Jos minulta kysytään, äänestän häntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat