Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minä ja Mäkkäri kasvoimme erillemme – näin pikaruokajätistä tuli yhdentekevä

Sunnuntai
 
Anna-Sofia Berner Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien sunnuntaitoimittaja.
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Kello on yli kaksi yöllä, ja on nälkä. Teen, mitä hemmoteltu nykyihminen tekee hädän hetkellä: kaivan puhelimen takin taskusta. Tuskastuttaa. Mikä ravintola on auki keskellä viikkoa? Kauankohan tilauksessa menee? Ei jaksaisi googlata.

Sataa kylmää tihkua. Humalaisesta seuralaisesta ei ole apua.

Käännymme Kampin keskuksen kulmalla oikealle, ja näen pelastuksen: McDonald’sissa on valot!

Hetken tuntuu, että kaikki on hyvin. Sisällä ravintolassa on lämmin, ja ruoka on pian valmista.

Suomen ensimmäinen McDonald’s avattiin Tampereen Keskustorin kulmalle joulukuussa 1984. Viime viikolla Ilta-Sanomat kertoi, että vuodenvaihteessa se suljetaan. Tilalle tulee pietarsaarelainen hampurilaisketju.

Tässä tiivistyvät ruokatrendit ja muutakin.

Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta muistaa vielä, miten amerikkalaisketjua oli odotettu Suomeen.

”Ajatus oli, että vihdoinkin! Vihdoinkin olemme osa globaalia maailmaa.”

Hampurilaisia oli täällä syöty jo ennen McDonald’sia. Mutta ne eivät olleet McDonald’sin hampurilaisia. Mäkelän mielestä Tampereelle avattu ravintola todisti suomalaisille, että Suomi on riittävän kiinnostava paikka maailman megabrändille.

Siitä osattiin olla kiitollisia. Kun työkaverini kotikaupunkiin avattiin 1990-luvulla McDonald’s, koko luokka sai koulusta vapaata. Se oli tapaus.

Tänä vuonna McDonald’s sulkee tamperelaisravintolan lisäksi kuusi muuta ravintolaa Suomessa. Sekin tarkoittaa, että olemme osa globaalia maailmaa.

Maailman suurimmalla pikaruokaketjulla menee huonosti myös kotikonnuilla. Yhdysvalloissa se sulkee tänä vuonna enemmän ravintoloita kuin avaa. Näin tapahtuu ensimmäisen kerran sitten vuoden 1970.

Mäkkäri edustaa vanhaa, teollista ruokakulttuuria. Nyt kansa haluaa, että pikaruokakin on paikallista, puhdasta ja terveellistä. Tai ainakin näyttää siltä.

Ensimmäisenä nettisivuilla näkyy kuolleen eläimen ruho. En kirjoittanut osoitekenttään Oikeutta eläimille, vaan Suomen ensimmäisen McDonald’sin korvaavan Friends&Brgrs-ketjun nimen.

Näytölläni joku leikkaa ruhoa palasiksi. Liha menee lihamyllyyn ja taputellaan pihveiksi. Viesti on selvä. Tässä näet, mistä ruokamme on tehty.

McDonald’s ehkä opetti maailman syömään hampurilaisia. Sitten maailma opetteli tekemään parempia hampurilaisia.

”Pietarsaarelaisen yhtiön tulo McDonald’sin tilalle kertoo suomalaisten luottamuksesta siihen, että meillä on jotakin omaa”, Johanna Mäkelä sanoo.

Omaa ja omaa. Samoilla keinoin kaupataan ruokaa nyt kaikkialla. Käytämme paikallisia raaka-aineita. Ei lisäaineita. Näitä taikasanoja toistellaan nyt myös McDonald’sin kotimaassa.

Marraskuun alussa toimittaja Michael Specter kirjoitti New Yorker -lehdessä amerikkalaisen pikaruuan muutoksesta. Hän haastatteli pikaruokaketju Lyfe Kitchenin perustajaa Michael Donahueta. Tämä sanoi pokkana, että Lyfe Kitchenistä tulee vielä tulevaisuuden McDonald’s.

”Hyvä McDonald’s. Terveellinen, kutsuva, kestävä McDonald’s.”

Hänkin sanoi taikasanat: Ei mitään prosessoitua. Ei mitään lisättyä.

Hyvä McDonald’s on paradoksi. McDonald’s on aina ollut toisille pahan symboli. Se on edustanut sekä huonoja elämäntapoja että riistokapitalismia. Usein ihan syystä.

Viime viikolla EU:n komissio ilmoitti alkavansa tutkia yhtiön verotusta Euroopassa. Komission mukaan Euroopan Mäkkäri ei ole vuosiin maksanut käytännössä lainkaan veroa voitoistaan. Hyvä yhtiö ei tee niin.

Vihaiset boikotit eivät silti McDonald’sia horjuttaneet, vaan muoti, joka lopulta muuttui.

Mäkkäri on yrittänyt muuttua mukana. Suomessa se kertoo käyttävänsä aamiaistuotteissa kotimaisia luomumunia. (Pihvien naudanliha tosin tulee Puolasta, kana Tanskasta ja juusto Saksasta.)

Yhtiö on myös lähtenyt mukaan kausiruokatrendiin: Happy Meal -aterian mukana on Amerikassa myyty 37 miljoonaa klementiiniä.

Pieni ja aito ovat kinkkisiä trendejä jättiläiselle. Kun McDonald’s päättää vaihtaa margariinin voihin Amerikassa, päätöksen toimeenpanoon tarvitaan kymmeniätuhansia lypsylehmiä.

Päätös, jonka on tarkoitus näyttää hyvältä, muuttuukin metaanipäästöiksi. Ja kas, mielessä on hampurilaisen sijaan ilmastonmuutos.

Miksi mennä McDonald’siin? Koska se on halpa. Koska se on auki.

Ruokaa saa nopeasti muutenkin: falafelia ja kuuden euron pizzaa, sushia ja thaikkua.

McDonald’sista on kaikilla muistoja. Kuusikymppinen bisnesmies kertoo, miten onnellinen oli, kun pääsi työmatkalla Kiinasta Hongkongiin ja sai eteensä hampurilaisen. Kolmikymppinen kasvissyöjä vietti teini-ikänsä Mäkkärissä, vaikkei ostanutkaan sieltä mitään. Siellä olivat kaverit.

Mutta nostalgia ei herää. Mäkkäristä on tullut yhdentekevä. Öinen kohtaamisemme on ensimmäinen kerta vuosiin, kun superbrändi herättää minussa tunteita. Helpotusta, iloakin.

Käärin hampurilaisen esiin ja haukkaan. Ilo sammuu.

Makuni on muuttunut, Mäkkärin ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat