Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi minun on vaikea katsoa keskustelukumppania silmiin?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Viimeksi oli puhetta nimipäiväkalenterista. Anna-Liisa Rautio Järvenpäästä kirjoittaa Annan päivästä, joka on pitkään ollut 9.12. ”40 vuotta sitten annoimme tyttärellemme nimeksi Annina, koska se mielestämme on erittäin selvästi diminutiivimuoto Annasta (itse olen Anna-Liisa). Miksi siis Annina sijoitettiin Anitan ja Anjan kanssa lokakuulle, vaikka sille olisi ollut paikka 9.12.?”

Helsingin ylipiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala kertoi seuraavaa: Annan päivä oli alun perin heinäkuussa, mutta se siirrettiin jo 1700-luvun alussa joulukuulle. Marian sikiämisen päivä on 8.12., ja siksi seuraava päivä katsottiin hyväksi Neitsyt Marian vanhemmille Joakimille ja Annalle. Nykyisin Anna-johdannaisia on myös päivämäärällä 22.10. (Anniina, Anita, Anette, Anja, Nita ja Anitta). Ensiksi kalenteriin tuli Anitta vuonna 1973. Kustaa Vilkuna perusteli päätöstään sillä, että ruotsalaisessa kalenteriessa tuo päivä on Anitan nimipäivä. Siksi lokakuun päivä alkoi myös kerätä Anna-johdannaisia. Niitä onkin niin paljon, että kaksi päivää tulee tarpeeseen. Annina otettiin kalenteriin 1995, ja tuossa vaiheessa oli siis jo kaksi päivää, joista valita. Koska joulukuun päivällä oli silloin kahdeksan nimeä ja lokakuisella vain kolme, Annina sijoitettiin jälkimmäiseen.

Veljeni on asunut useita vuosia ulkomailla, kesät Suomessa. Taloudellisesti hän on riippuvainen avovaimostaan mutta omistaa pienen yksiön. Nyt hän on aikeissa myydä tämän yksiön ostaakseen äitini omistaman kaksion. Tiedän, ettei hän pysty maksamaan äitini omistamasta asunnosta käypää markkinahintaa. Tähän saakka äitini kesäasunto on ollut molempien perheiden käytössä, joten käyttöoikeus ainakin menee omalta perheeltäni. Mitkä ovat minun oikeuteni mahdollisessa kaupassa olettaen, että asunto myydään alle markkinahinnan? Miten voin pitää puoliani ilman, että välini äitiin ja / tai veljeen kärsivät? Olen huolehtinut äidistäni veljen poissaollessa esimerkiksi niin, että hänen asumisensa on järjestetty perheeni lähelle.

– Tuhlaajapojan paluu

Äitisi voi kyllä myydä asunnon. Alle markkinahinnankin se onnistuu, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Jos asunnon myyntihinta on alle 75 prosenttia osakkeiden käyvästä arvosta, sen alle menevä osuus katsotaan lahjaksi. Yli 4 000 euron arvoisesta lahjasta taas veljesi on maksettava lahjaveroa.

Viestistäsi päättelen, että teillä on perheessä kuitenkin ihan hyvät välit. Minusta sinun kannattaisi puhua äidillesi ja ehkä veljellesikin asiasta ja puhua rehellisesti asiaan liittyvistä huolistasi. Kerro esimerkiksi, että kesäpaikka on sinulle rakas ja sen käyttöoikeuden menetys tuntuu ikävältä. Jos äiti on sinulle läheinen ja olet häntä tukenut, hän toivottavasti on tuon tuen myös huomannut.

Mistä johtuu, että minun on vaikea katsoa keskustelukumppania silmiin puhuessani? Katseeni vaeltelee puhuessa. Mitä intensiivisemmin mietin puhuessani, sitä harhailevampi on katseeni. Katseen kohdistamisessa toisen silmiin joutuu oikein ponnistelemaan. Se taas häiritsee asiaan keskittymistä. Puhujaa kuunnellessa ongelmaa ei ole, ei myöskään julkisissa tilanteissa, joissa esiinnyn työni puolesta. Asia vaivaa, sillä kulttuurissamme silmiin katsominen viestii rehellisyydestä ja avoimuudesta. Voiko tästä piintymästä vielä aikuisiällä oppia pois?

– Päin seiniä

Silmiin katsomisessa on selviä kulttuurieroja – suora katse merkitsee yhdessä paikassa kunnioitusta ja läsnäoloa, toisessa röyhkeyttä tai tungettelua. Lähes kaikkialla katsekontaktilla on etäisyysrajansa: kyllin lähelle tultaessa on miellyttävämpää, ettei katsota varsinkaan tuntemattomia suoraan silmiin. Tätä voi testata esimerkiksi suomalaisessa hississä.

Katseeseen reagoimisen tapoihin vaikuttavat kulttuurierojen lisäksi sosiaaliset valtasuhteet, synnynnäiset persoonallisuuserot ja jotkut mielen ja kehon sairaudet.

Kokemuksesi siitä, että katsekontakti häiritsee keskittymistä, on tosi. Tutkimuksissa on havaittu, että pienet lapset esimerkiksi vastaavat opettajan kysymykseen keskimäärin huonommin, jos heitä on ohjeistettu pitämään katsekontakti puhuessaan. Katseen vaikutusta on tutkittu paljonkin, mutta lyhyesti sanottuna kasvojen ja silmien tulkitseminen vaatii aivoilta paljon hommia. Siksi katseen kääntäminen ”kaukaisuuteen” vapauttaa ajatukset itse asiaan.

Pitäisikö katsekontaktia sitten harjoitella? Kysyisin, onko harhailevasta katseesta todella haittaa. Jossain määrin voi harjoittaa esimerkiksi katseen palauttamista keskustelukumppaniin pienin väliajoin, ikään kuin merkkinä siitä, että on läsnä. Tälläkin on tietysti hintansa. Itse keskityn uuden ihmisen kohdatessani katsomaan silmiin, koska se on kohteliasta. Tästä syystä en kuitenkaan koskaan muista tapaamani ihmisen nimeä, mikä puolestaan on epäkohteliasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat