Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten oppisi hyväksi ihmiseksi?

Säännöt ja kiellot eivät riitä. On tehtävä selväksi, millainen on huono ihminen. Äänestä, mitkä ovat ihmisen tärkeimmät hyveet.

Anna-Stina Nykänen HS

Miksi ihmiset käyttäytyvät nykyään niin rumasti? Aikuiset ihmiset huutelevat, haukkuvat, heittelevät juomia, on vihapuhetta ja väkivaltaa. Eikö jo itseäkin hävetä?

Tästä on puhuttava Antti Kylliäisen kanssa. Hän on teologi ja uskonnonfilosofi, se kohupappi, joka tuli 90-luvulla tunnetuksi kirjastaan Kaikki pääsevät taivaaseen. Nyt Kylliäinen opettaa hyveitä. Työpaikoilla ja päiväkodeissa. Hän vetää koulutuksia, joissa mietitään, miten voisi olla hyvä ihminen.

Mikä on sinun mielestäsi ihmisen tärkein hyve työpaikalla tai ystäväpiirissä? Mikä on päättäjille ja esimiehille tärkein? Entä mikä on tärkein hyve sinussa itsessäsi? Jutun lopussa on äänestys, jossa voit kertoa oman mielipiteesi ja nähdä heti, mitä muut lukijat ovat vastanneet.

Kouluttaja Kylliäinen ei vetoa tässä asiassa Raamattuun, vaan Aristoteleeseen. Toimii. Aristoteleen opeista voin heti tunnistaa itseni, vaikka filosofi eli yli 2 000 vuotta sitten.

Mietitäänpä vaikka, miten kommentoit ihmisiä selän takana tai somessa. Mikä näistä neljästä tyypistä olet? Hyveellisellä ei ole huonoja haluja lainkaan. Vahvaluonteisella on huonoja haluja, mutta hän pystyy taistelemaan niitä vastaan. Heikkoluonteinen toteaa jälkikäteen, että eihän minun olisi pitänyt niin sanoa. Paheellinen ei edes ymmärrä tehneensä väärin eikä tunne moraalista krapulaa.

Kylliäisen mielestä nyt sanotaan ja kirjoitetaan ajattelematta yhtään, millainen ihminen olen, kun toimin näin. Olenko hyvä ihminen ollenkaan?

Ehkä ihminen ei oikeasti ole niin törkeä kuin pikaisista solvauksista voisi päätellä?

Tuo on sitä heikkoluontoisen selittelyä, Kylliäinen sanoo. ”Jokaisen pitäisi asettua itsensä viereen, katsoa rehellisesti tekojaan ja miettiä, että tällainenko ihminen minä olen. Kehtaako tätä edes itselle myöntää?”

Sen jälkeen voikin sitten ruveta opettelemaan paremmille tavoille.

Hyveet eivät tule meihin itsestään. Niitä pitää opettaa lapsille. Ja myös aikuisille. Hyveistä ei saa vaieta, niistä pitää kehdata puhua. Niin ne vahvistuvat. Se on Kylliäisen suuri ajatus maailmanparantajana.

Päiväkoti Loiskeessa Helsingin Arabianrannassa on tänä syksynä paneuduttu Kylliäisen keinoilla kahden hyveen vaalimiseen. Ne ovat rohkeus ja ystävällisyys. Vanhemmat olivat mukana valitsemassa hyveitä.

Lapset opettavat, mitä on rohkeus ja ystävällisyys
Lapset opettavat, mitä on rohkeus ja ystävällisyys
”Rohkea ihminen on semmoinen, että uskaltaa sanoa, että en halua tehdä sitä.” Päiväkoti Loiskeessa on harjoiteltu hyveitä. Mitä ne ovat ja mitä aikuisten pitäisi niistä oppia? Katso mitä mieltä ovat Ella Ruotsalainen, Amalia Kumela, Alexius Immonen, Teemu Kontiainen, Emil Hälvä ja Nikolas Makkonen. Toimittaja: Anna-Stina Nykänen, kuvaus ja leikkaus: Liisa Takala

Päivittäin lapset pohtivat, oltiinko nyt rohkeita, osoittiko tuo käytös ystävällisyyttä. Työntekijätkin kirjoittavat toisilleen kannustuksia taululle.

Hanke on vasta alussa. Kysytäänpä, mitä lapset ajattelevat rohkeudesta, milloin sitä omassa elämässä vaaditaan.

”Hurjassa laitteessa Linnanmäellä pitää olla rohkea”, sanoo viisivuotias Alexius Immonen. Totta, niin myös työelämän oravanpyörässä.

”Jos on joulu ja on paljon ihmisiä, pitää olla rohkea, jos ei tiedä, missä äiti ja isä on. Minä pysähdyn ja huudan ’äiti!’ enkä hätäänny”, selittää viisivuotias Teemu Kontiainen. Yksinjäämisen pelko ja luottamus, tärkeitä asioita.

Miten kaveria voi auttaa olemaan rohkea?

”Sanotaan, että pelko pois. Että se on ihan helppoa, sehän on vain nippu pieniä ongelmia”, Kontiainen sanoo.

Se on hieno neuvo. Aika lailla sama kuin monilla konsulteilla.

Työelämässä on tapana pohtia yrityksen arvoja. Silloin mietitään ihanteita. Hyveet liittyvät siihen, mitä todella tapahtuu, Kylliäinen selittää.

Hän on jutellut Nokian entisten johtajien kanssa. Nokian nousuun liittyi se, että arvot vietiin toimintaan, niistä tehtiin hyveitä. Romahdus alkoi, kun hyveet rapautuivat, oman edun tavoittelu ja ahneus voittivat. Ja sitten oli vielä se Jorma Ollilan johtamistapa: huutaminen.

Hyvät käytöstavat ovat pintaa, hyveet menevät ihmisen ytimeen. Kun käytöstavat puuttuvat, paljastuu, mitä on alla.

Suomessa ei ole vaalittu hyveitä pitkiin aikoihin, ja se näkyy nyt, Kylliäinen sanoo.

Vielä 60-luvulla kouluissa puhuttiin hyveistä. Tuo sana mainitaan vielä ensimmäisessä peruskoulun opetussuunnitelmassa. Sitten se putosi pois.

Sittemmin on keskitytty sääntöihin. Kiusaamistakin vastaan taistellaan kielloilla.

Työssä puhutaan kyllä esimerkiksi innostuvuudesta ja kehitetään muita yksittäisiä ominaisuuksia. Ei puhuta kokonaisuutena siitä, millainen on hyvä ihminen. Enemmän arvostetaan aggressiivisuutta ja paksunahkaisuutta.

Niin. Hyveellisyys on ollut poissa muodista. Sitä on suorastaan dissattu. Elokuvissa, saduissa ja peleissä sitä kyllä vaalitaan. Arjessa ei.

Hyveellisyys on sanana jotenkin kiusallinen. Se tuntuisi liittyvän. . . ”Ihmiseen, joka on vähän tyhmä tai tekopyhä tai sitten sukupuolisiveellisyyteen”, Kylliäinen jatkaa ajatusta. Niin. Kyllä hän tietää, mitä tästä ajatellaan.

Miten hän sitten saa työpaikoilla ihmiset hyveiden opetteluun mukaan? Hyvin!

”Ihmiset lähtevät mukaan aivan täysillä alusta lähtien.”

Ehkä tätä onkin jo kaivattu.

Hyveiden opettelussa on pari isoa plussaa, jotka vetoavat juuri näinä aikoina. Ensinnäkin myönteisyys. Ja toiseksi katsomusvapaus, homma ei ole sidoksissa mihinkään uskontoon tai ideologiaan.

Katsomusvapaata eettisyyskasvatusta kaivataan kouluissa. Espoossa käytetään tähän amerikkalaislähtöistä positiivista psykologiaa. Iivisniemen koulun rehtori on sanonut, ettei heiltä lähde yhtään oppilasta yläkouluun tietämättä, mitä hyveet ovat, Kylliäinen kertoo.

Nyt on julkisessa keskustelussa jopa esitetty, että kouluissa pitäisi ruveta opettamaan, ettei saa raiskata. Ikään kuin sitä ei ilman kieltoja ymmärrettäisi.

Kaikissa kulttuureissa on hyveitä. Kaikki osaavat myös puhua niistä.

Tämä voisi olla väline myös maahanmuuttajien kotoutuksessa. Puhuttaisiin vaikka ystävällisyydestä. Että meillä se on sitä, ettei puhu bussissa kenellekään, antaa muiden olla rauhassa. Entä teillä?

Kylliäisen mukaan hyveet tehoavat esimerkiksi kiusaamiseen paremmin kuin säännöt, joita lisäämällä jahdataan ratkaisua väärää kautta.

”Säännöt ovat onneton keino kasvatuksessa. Niiden rikkominen kuuluu aikuistumiseen. Hyveitä on vaikeampi rikkoa.”

Pitää rakentaa hyvää. Ei se ole lässytystä ja hempeilyä, vaan kovaakin puhetta.

”Kiusaaminen loppuu, kun tajuaa, että jos niin tekee, muut ajattelevat, että olet paska. Huono ihminen. Kielto ei ole kiusaamisen lopettamiseen syy eikä mikään. Se on, ettei halua olla inhottava mulkku.”

Nyt voi joskus tuntua, että kiusaajia ihaillaan. Pitää sanoa ääneen, mitä oikeasti pidetään hyvänä. Se on valinta. Se pitää tehdä selväksi.

Amerikkalaisten positiivisuusgurujen mukaan osa hyveistä on universaaleja, kuten oikeudenmukaisuus ja hyväntahtoisuus. Loput ovat erilaisia eri kulttuureissa.

Kylliäinen on nyt listannut 137 hyvettä, joista osa liittyy yhteisöllisyyteen, osa työntekoon ja osa johtamiseen.

Kun töissä keskitytään hyveisiin, voivat epäkohdatkin poistua tai niiden painoarvo vähentyä. Ärsyttävä pomo muuttuu, tai hänellä ei ole niin isoa merkitystä.

”Paljonko työaikaa menee pahan olon purkamiseen ja toisten kampitukseen?”

Kylliäiselle hyveet ovat iso asia. Hän on opintovapaalla Pakilan seurakunnasta ja valmistelee väitöskirjaa hyve-eettisestä teoriasta eri kulttuureissa.

Hän haluaa herättää hyveet henkiin töissä, päiväkodeissa, vanhainkodeissa. Kylliäisen konseptia alkavat käyttää useat koulutustalot, mukaan lukien Työterveyslaitos. Siitä on tulossa vientituote.

Työterveyslaitos on tutkinut Kylliäisen koulutuksen vaikuttavuutta. Ainoa kerta muuten, kun laitos on tutkinut, toimiiko jonkun konsultin opetus oikeasti. Mukana olivat Finlandia-talo, Otavamedia ja Kallion seurakunta, joissa koulutusta on tehty. Tulokset olivat myönteisiä.

Päiväkodeissa kiusaaminen on vähentynyt, lapset puuttuvat siihen itse.

Tuleeko Kylliäisestä nyt rahakas konsultti? Pörssiyhtiöt maksavat koulutuksista, mutta päiväkodeissa ja kouluissa hän tekee työn ilmaiseksi.

”Olen ollut koulukiusattu. Jos joku olisi silloin sanonut, että tiedossa on tähän lääke, mutta meillä ei ole siihen varaa, se olisi tuntunut kamalalta”, hän sanoo.

Hän haluaa, että maailma muuttuu.

Oppiiko hyveelliseksi kouluttamalla? Jopa Aristoteles oli epävarma, onko hyveellisiä ihmisiä edes olemassa.

Jos yrittää liikaa, on äkkiä jo paheiden puolella. Päiväkodin halipusileikki muuttuu äkkiä tappeluksi.

Kolmen pojan isä sanoo, ettei päiväkodissa syksyllä aloitettu hyveopetus vielä oikein näy käytöksessä kotona. Päiväkoti Loiskeen johtaja Anne Saariniemi nauraa heleästi, kun kuulee sen. Hyveet ovat koko elämän opettelun paikka.

Hän huomaa jo muutoksen. Hän miettii, miksi päiväkodissa on puhuttu kiusaamisesta niin paljon.

”Onko parempi, että kytätään kiusaamista vai että harjaannutetaan hyveitä?”

Nyt arjessa kuulee koko ajan puhetta ystävyydestä ja rohkeudesta. Edes kuulee niitä sanoja käytössä. Jo se on tärkeää.

Niinpä. Ei solvauksia eikä kieltoja, vaan hyviä sanoja. Siitä voisi aloittaa.

”Se mistä puhutaan, se lisääntyy”, Saariniemi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat