Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taksikuski ehdotti seksiä – ”Kunpa kuljettajat ymmärtäisivät pitää turpansa kiinni”

Suomessa on hyvät taksit. Mutta. Jotkut kuljettajat eivät ymmärrä, milloin pitäisi olla hiljaa. Heitä varten on luotu laatusopimus, joka kertoo, miten käyttäytyä.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Rakastan takseja, mutta toisinaan raivostun takapenkillä.

Muillakin on sama: ”Lopetan taksilla ajamisen kokonaan, koska en jaksa kuunnella kuljettajien rasistista p*skaa”, tuttava kirjoitti Facebookiin. Myös kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen sai syksyllä taksinkuljettajalta uhkaavan ryöpyn mutiaisista ja rajojen sulkemisesta. Tapaus päätyi iltapäivälehtiinkin.

Omalla listallani on tällaisia tilanteita: ”Usein ne kerjäävät verta nenästään” (Töölössä kuolleesta pyöräilijästä), ”Unohdin laittaa mittarin päälle – mites me tää maksu hoidetaan?” (Kuski virnistää olkansa yli, kun saavumme kotitaloni pihaan) ja ”Oliko neekeri?” (Kun kerron, että edelliskerralla toinen kuljettaja ajoi ylipitkää reittiä).

Täytyykö tätä sietää?

Kerrankin hyviä uutisia: ei tarvitse. Ei edes taksiväen itsensä mielestä.

Jukka Kuusisto on pitkän linjan taksimies. ”Minun ei pitäisi sanoa tätä ääneen, mutta kunpa kuljettajat ymmärtäisivät pitää turpansa kiinni”, hän sanoo heti kättelyssä.

Taksi Helsinki on Suomen suurin taksiyhteisö, joka edustaa noin viittätuhatta kuljettajaa ja 1 150:tä yrittäjää. Kuusisto on sen hallituksen puheenjohtaja. Hän puhuu taksilla ajamisesta kauniisti: asiakkaalle se on mikrolepo.

Vaikka ei aina ole, huomautan, ja kyllä Kuusistokin sen myöntää.

”Taso oli ja on liian kirjava, joten keksimme keinon, jolla voimme vahvistaa hyvää ja parantaa heikompia.”

Tuo keino on laatusopimus, joka otettiin käyttöön kaksi vuotta sitten. Sopimus kuulostaa byrokraattiselta mutta on todellisuudessa simppeli ja hyvä. Se on kirkassanainen 36-kohtainen paperi, jossa kuljettaja vakuuttaa esimerkiksi, ettei aloita keskustelua arkaluontoisista aiheista, joita ovat esimerkiksi työsuhteet, poliittiset kannat tai uskonto.

Allekirjoitus on kuljettajalle eduksi. Kyytejä välitetään ensisijaisesti niille, jotka ovat panneet nimensä paperiin. Rikkeistä rangaistaan, Kuusisto sanoo ja tulee ytimeen: Olennaista on, että asiakas ilmoittaa, jos laatu ei miellytä. Sen tekee helpoiten netissä.

Helsingissä valituksia tulee vajaa tuhat vuodessa. Valituksista 70 prosenttia koskee tummaihoisia kuljettajia, Kuusisto arvioi. Perusongelma on usein kielitaito tai kaupunkituntemus, mutta on se sitäkin, että mustista kuljettajista valitetaan herkemmin. Joillekin ihmisille ihonväri on se juttu, Kuusisto sanoo. Ei virolais- tai venäläistaustaisista valiteta yhtä lailla.

Kerron Kuusistolle, etten ole koskaan tehnyt valitusta kuljettajasta. Edes silloin, kun seisoimme pihaparkissa ja kuljettaja vihjaili seksistä.

Kuusisto huokaa ja katsoo syyttävästi. Tuollaisista pitää valittaa, hän sanoo. Muuten mikään ei muutu.

Antakaa ihmiset palautetta, hän käskee. ”Se on ainoa keino seuloa mädät omenat. Nyt kaksi huonoa vie maineen sadalta hyvältä.”

Laatusopimus määrittelee sanktiot: poliittisten mielipiteiden laukomisesta esimerkiksi voi rapsahtaa kolme vuorokautta tilausvälityskieltoa, ja kuljettaja voi joutua pois laatutaksien listalta. Se tarkoittaa vähemmän välitettyjä kyytejä. Se on paha rangaistus, kun taksin käyttö on muutenkin vähentynyt viisi vuotta peräkkäin. Nykyisin kuljettajalla on Helsingissä asiakas kyydissä keskimäärin 27 prosenttia töissäoloajasta ja autot ovat ajossa puolet vuoden tunneista.

Helsingin taksien laatusopimus on niin hyvä asia, että myös Euroopan suurin taksiyhteisö Pariisissa on kiinnostunut ideasta. En ihmettele. Ehdot ovat niin selkeät, että jos jokainen kuljettaja noudattaisi niitä, ongelmia ei olisi lainkaan.

Tilaan taksin.

Tumma auto kaartaa pihaan, sitä ajaa Hannu. Hän on ajanut taksia 90-luvulta. Kerron Hannulle, että kirjoitan siitä, miten kuskien länkytys kiristää.

Hannu on allekirjoittanut laatusopimuksen. Auto onkin siisti ja paita housuissa.

Mutta se Hannua hermostuttaa, että nykyään on taksikouluja, ”jotka päästävät ulkomaalaistaustaisia läpi ja myöntävät ammattiautoilijan lupia ihan muropaketista”.

Hannu sanoo olevansa huolissaan. Ydinkeskustassa nuoret naiset ovat alkaneet valikoida kuljettajia, hän kertoo, koska pelkäävät. Ulkomaalaistaustaisten kuskien taholta ahdistelua on ollut niin paljon, Hannu kertoo.

Kysyn asiasta Kuusistolta. Hän ei ole kuullut ilmiöstä. ”Jos sellaista olisi, tietäisin”, hän sanoo.

Kuusisto on kuljettajien puolella, tietenkin. Hän huomauttaa, että usein asiakkaat provosoivat, varsinkin öisin. Asiakkaiden rasismi on lisääntynyt. Senkin Kuusisto sanoo, että kuljettaja ei aina tarkoita pahaa, vaikka kutsuisikin jotakin ”neekeriksi”. Se oli 70-luvulla normaali sana, hän toteaa.

Kamoon, Jukka. Nyt on vuosi 2015. 1970-luvusta on aikaa 40 vuotta. Ei se ole okei enää missään tilanteessa.

”No joo”, Kuusisto myöntää ja tarkentaa: ”Kyse ei ole siitä, miten ihminen itse sanan kokee, vaan siitä, miten ympäristö sen heijastaa. Kuljettajan pitäisi aina pelata varman päälle.”

Mitä tehdä, jos kuskin mielipiteet ahdistavat? Aina voi pyytää toista olemaan hiljaa. Se ei vain ole helppoa, kun ollaan intiimissä tilassa kaksin.

Miten sitten? Jari Tervo kertoo. Kirjailija Tervo on kova taksinkäyttäjä, ajaa 400 matkaa vuodessa, ja ärhäkkä kommentoija. Taksissa hän ei kuitenkaan halua puhua. Siellä Tervo palaa alkusuomalaiseksi, haluaa istua hiljaa, kuunnella radiota ja katsoa maisemaa, jonka on nähnyt ennenkin.

Tervo sanoo: ”Taksikuskit ovat kuin lääkäreitä. Puolet on hyviä.”

Tervolla on takseihin taktiikka, jonka hän jakaa nyt. Ensinnäkään hän ei ikinä sano, ettei halua keskustella. Hän on vain hiljaa. Jos kuski jatkaa läyhäämistä, Tervo ynähtää. Jos se ei tehoa, hän toistaa sen kolmesti.

Ymph. Ymph. Ymph.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat