Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko natsilääkäreiden kokeista ollut mitään hyötyä lääketieteelle?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Alexander Voronzow
Natsit tekivät lääkäri Josef Mengelen johtamana julmia lääketieteellisiä kokeita muun muassa juutalaisille kaksosille Auschwitzin keskitysleirillä.
Natsit tekivät lääkäri Josef Mengelen johtamana julmia lääketieteellisiä kokeita muun muassa juutalaisille kaksosille Auschwitzin keskitysleirillä. Kuva: Alexander Voronzow

Terve taas lukijat, tässä Torsti.

Muutama tarkka lukija, muiden muassa Torbjörn Fagerholm, huomautti Torstin kirjoittaneen epätarkasti kelvin-asteista. Kelvin on mittayksikkö, jonka asteikko on saman suuruinen celsiusasteiden kanssa. Kelvin-asteiden sijaan olisi siis syytä puhua vain kelvineistä.

Vesa-Pekka Lehto ihmetteli, eikö avaruus laajetessaan jäähdy edelleen kohti absoluuttista nollapistettä. Tässä Lehto on aivan oikeassa. Avaruusturismille ajateltavaan aikaskaalaan lasku ei toki ulotu, vaan siinä puhutaan miljardeista vuosista.

Ja sitten uusiin kysymyksiin:

Suurin osa suomalaisista tietää natsilääkäreiden rikokset ihmisyyttä vastaan. Mutta onko näistä kokeista ollut mitään hyötyä lääketieteelle tai muulle tieteelle?

Ei, natsien kokeista ei ole ollut hyötyä tieteelle. Tähän on useita syitä. Keskeisin on lääketieteen sisäinen käytäntö, että epäeettisin menetelmin saatuihin tuloksiin ei viitata. Esimerkiksi arvostetut tiedelehdet eivät ole suostuneet julkaisemaan artikkeleita, joissa olisi viitattu natsien keräämään dataan.

Isoilta osin kielto on ollut myös tarpeeton. Valtaosa natsien kokeista koski rodunjalostuksen kaltaisia, myöhemmälle tutkimukselle marginaalisia aiheita. Monien natsilääkärien tieteellinen osaaminen on myöhemmin arvioitu heikoksi, eikä kokeita toteutettu tai dokumentoitu hyvien tieteellisten käytäntöjen mukaan.

Niinpä esimerkiksi natsien vangeilla tekemät antibioottikokeet on myöhemmin toistettu eettisissä ja valvotuissa olosuhteissa. Kaikki viittaukset aiheesta tehdään nykyään näihin kokeisiin.

Tikkaremmin tiedossa on kuitenkin kolme tapausta, joissa natsien epäeettisen tutkimusaineiston käyttöä on jouduttu pohtimaan.

Yksi näistä koski saksalaista tutkimuskokoelmaa, jossa oli kuolleilta skitsofreenikoilta saatuja aivoja vuosilta 1928–1953. Joukossa oli kahdet aivot, jotka oli otettu natsien valtakautena kuolleilta potilailta. Koska näiden aivojen luovutuksen eettisyyttä ei voitu varmistaa, on ne jätetty myöhemmässä tutkimuksessa huomioitta.

Toinen tapaus ovat Dachaussa tehdyt paleltumiskokeet, joissa vankien annettiin paleltua hengiltä samalla kun heidän elintoimintojaan seurattiin. Koska koetta on mahdoton toistaa eettisesti, on siihen ajoittain haluttu viitata. Tarkempi tarkastelu on kuitenkin osoittanut Dachaussa tehdyt paleltumiskokeet kehnosti suunnitelluiksi, puutteellisesti toteutetuiksi ja tarkoitushakuisesti raportoiduiksi. Tieteellisessä mielessä niitä ei siis voi pitää luotettavina.

Samanlaiset ongelmat koskevat natsien kuolonuhreja vaatineita fosfaattikaasututkimuksia, joiden tulosten hyödyntämistä Yhdysvaltojen ympäristöviranomaiset miettivät 1989. Vaikka muuta dataa myrkyllisen kaasun vaikutuksista ihmisiin oli heikosti saatavilla, natsien koeasetelmaa ja dokumentaatiota pidettiin epämääräisinä. Lisäksi natsien tutkimusdatan käytön pelättiin aiheuttavan imago-ongelmia. Niinpä tuloksia ei käytetty.

Mieltäni on jo vuosikymmeniä ihmetyttänyt Helsinginkadun ylittävän rautatiesillan viereisen kevyenliikenteenväylän sillan maalaus. Siinä on metrimitta, mutta miksi? Onko se taidetta, vai onko sillä jokin funktio?

Juha-Pekka Laitinen / HS
Helsinginkadun ylittävän rautatiesillan viereisen kevyenliikenteenväylän sillassa on metrimitta.
Helsinginkadun ylittävän rautatiesillan viereisen kevyenliikenteenväylän sillassa on metrimitta.

Sillassa oleva metrimitta on koristemaalaus. Se tehtiin, kun silta maalattiin uudelleen 1990-luvun alussa, luultavasti vuonna 1993.

Maalaus oli osa Helsingin kaupungin rakennusviraston graffitien vastaista työtä: ajatuksena oli, että hauskasti maalattua siltaa ei sotkettaisi yhtä innokkaasti kuin tylsän valkoista. Aika hyvin tässä onkin onnistuttu.

Maalauksen ideoi Helsingin rakennusvirastossa suunnittelijana toiminut Ulla-Kirsti Junttila. Junttilan mukaan ideana oli havainnollistaa 50 metrin suoran pituutta kaupunkiympäristössä.

”Aika usein viittaamme puheessa esimerkiksi 50:n tai 100 metrin matkaan, mutta niiden arvioiminen luonnossa voi olla vaikeaa. Ajattelin, että metrimitasta saisi virallisen mitan 50 metrin matkalle”, Junttila muistelee.

Torsti on myös Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat