Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n kouluissa ei puhuta joululomasta, ja lapsilta menevät eri uskontojen juhlat ja ruoat sekaisin

Sunnuntai
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Ennen joululomaa amerikkalaiskoulusta tuli kotiin pieni vihkonen. Kannessa luki ”Ohjeet uskonnollisen monimuotoisuuden kunnioittamiseksi”.

Vihkossa muistutettiin Yhdysvaltain perustuslaista. Sen mukaan kongressi ei saa säätää lakeja, jotka suosivat tai sorsivat mitään uskontoa muiden kustannuksella. Niitäkään, joilla ei ole uskontoa, ei saa syrjiä.

Tänä syksynä ohjeet tuntuvat erityisen ajankohtaisilta. Ne eivät kuitenkaan liity Donald Trumpin tölväisyihin, vaan niihin jokapäiväisiin päätöksiin, joita kunnallinen koulu Washingtonin esikaupungissa joutuu tekemään.

Jos koulussa on ollut oppilaita yli sadasta maasta ja kaikista suurista uskonnoista, kuka päättää lomista, pukeutumiskoodista tai joulujuhlan lauluista?

Katsotaanpa. Koulun lomat seuraavat yhä pitkälti kristillistä kalenteria: sekä jouluna että pääsiäisenä on viikko vapaata. Lomia kutsutaan neutraalisti talvi- ja kevätlomiksi.

Lisäksi vapaata on yksittäisinä päivinä, joihin osuu juutalaisia juhlia. Vapaapäiviä ei saa lain mukaan perustella uskonnolla. Syy niihin on käytännöllinen: jos suuri määrä oppilaita on koulusta poissa, juhlapyhä otetaan huomioon lukuvuoden kalenteria laadittaessa. ”Suuri määrä” on noin 15 prosenttia.

Muslimien juhlapyhät eivät meidän kunnassamme ole vapaapäiviä, mutta niiden aikana ei järjestetä kokeita. Näin muslimioppilaat eivät kärsi, jos jäävät koulusta pois.

Koulussa ei saa pitää esillä mitään uskonnollisia symboleita. Oppilaat saavat pukeutua hijabiin, lausua ruokarukouksen tai tehdä ristinmerkin urheilukentällä, kunhan rituaalit eivät vie aikaa muilta. Raamattupiirejä voi järjestää koulun tiloissa koulun jälkeen, mutta osallistumisen pitää olla vapaaehtoista ja oppilasvetoista.

Halloweenia ja Valentinenpäivää voi koulussa viettää, mutta niistä saa myös kieltäytyä.

Päämäärä ei ole erilaisuuden ihastelu, vaan sietäminen. Täällä me kaikki elämme rinnakkain, ja meidän on pakko tulla toimeen.

Suomessa keskustelu on vaikeampaa, koska meillä on valtionkirkko ja kansallinen valtakulttuuri. Moni ajattelee, että tulijoiden on sopeuduttava siihen.

Keskustelussa sekoitetaan kuitenkin lait ja kulttuuri. Kaikkien on noudatettava Suomen lakia. Kulttuuria on sitten se, mitä syödään, miten pukeudutaan tai millaista jumalaa palvotaan.

Yhdysvalloissa eri uskontojen juhlat ja ruoat menevät lapsilta helposti sekaisin. Hanukka-munkki ei korvaa pääsiäisen suklaapupuja, vaan tulee sen päälle. Sellainenkin voi tulevaisuus olla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat