Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Millainen paikka se Ruovesi on?” – HS seurasi, kun turvapaikanhakijat muuttivat Konnunsuolta

Ann-Mari Huhtanen

Joutsenon vastaanottokeskuksesta lähtevän bussin perään lentää rakkautta. Nuori somalialaisnainen piirtää sydämiä ilmaan vielä silloinkin, kun enää perävalot näkyvät. Sydämet on osoitettu eräälle nuorukaiselle, rakkaus on syttynyt Konnunsuolla.

Rakastuneen edessä bussissa istuu somalialainen Abdirizak Mohamud. Tuolla taas on irakilainen jalkapalloilija Baha, tuossa Mohamudin kämppis ja paras ystävä Farhan ja hänen takanaan kämppiksistä kolmas ja neljäskin.

He muuttavat.

Siirrot eivät katso rakkautta, ja hyvä kysymys on, katsovatko aina järkeäkään. Tavoite on aiemmin ollut, että turvapaikanhakijat majoitetaan ensin lähelle jotakin maahanmuuttoviraston neljästä tulosyksiköstä ja haastattelun jälkeen siirretään sinne, mistä löytyy tilaa. Joutseno on yksi niin sanotuista transit-keskuksista, joista aina vaihdetaan maisemaa. Kansainvälistä suojelua hakevia ihmisiä on tullut tänä vuonna kuitenkin niin paljon, että aiemmin selkeään logistiseen kuvioon on tullut suttuja.

Esimerkiksi Mohamudille seuraava sijoituspiste on kolmas. Vielä lokakuun lopussa, heti puhuttelun jälkeen, Mohamudille sanottiin, että hän lähtee Vaasaan tai Lammille, mutta kolme päivää sitten selvisi, ettei sittenkään.

Bussi vie toiselle puolelle Suomea, Ruovedelle, jonne Suomen Punainen Risti on noin viikkoa aiemmin avannut uuden yksikön.

Oli uusi sijoituspiste sitten Lammi tai Ruovesi, Mohamudille ja 39 kanssamatkustajalle se on iso muutos, joka vetää alkumatkasta hiljaiseksi. Osa nuokkuu, toiset lukevat tai kuuntelevat musiikkia, jotkut vain katselevat ikkunasta yhä lumisemmaksi muuttuvaa maisemaa.

Lähdön tunnelma oli toinen. Kaikki keskukseen jäävät halusivat hyvästellä – toiset riehakkaammin, toiset pienemmin elein. Irakilaiset ottivat ryhmäselfieitä, lauloivat, nauroivat ja hurrasivat. Somalialaiset kättelivät ja halasivat, joku kyynelehtikin. Käytävät muuttuivat yhtä hiljaisiksi kuin hiirenharmaa maisema, kun kaikki pakkautuivat pihalle bussin ympärille.

Mohamud oli niitä hiljaisesti hyvästeleviä. Hän ei pystynyt liikutukseltaan oikein edes puhumaan. Konnunsuolla päivä oli pimennyt, talvi tullut ja tekeminen vähentynyt, mutta muutto toi toivoa siitä, että elämä välitilassa päättyisi pian.

Muiden uutiset olivat luoneet uskoa siihen, että kävisi hyvin. Kolme Mogadishusta tai muualta Etelä-Somaliasta kotoisin olevaa uutta ystävää oli kuulemma saanut oleskeluluvan marraskuussa sen jälkeen, kun heidät oli siirretty Saarijärvelle. Muutama muu onnekas opiskeli jo Helsingissä ammattiin.

Mutta oli muutossa jotain haikeaakin. Se iski vasta lähdön tullen, mutta kun bussi on päässyt Kouvolaan asti, murhe alkaa jo hieman hälvetä.

”Tapasin leirillä niin hyviä ihmisiä”, Mohamud sanoo viitaten sekä henkilökuntaan että asukkaisiin.

”Se oli kotini yhdeksän kuukautta, joten olin surullinen. Mutta pikku hiljaa alkaa tuntua taas hyvältä. Ehkä saan pian vastauksen.” Vastauksella hän tarkoittaa maahanmuuttoviraston päätöstä oleskeluluvasta.

Jossain Lahden paikkeilla tunnelma tilausbussissa hetkeksi jopa riehaantuu. Se tapahtuu tauolla.

Ensimmäistä kertaa keskuksen asukkaita kuljettava kuski ei haluaisi pysähtyä, sillä hän ei tiedä, ”kenen vastuulla turvapaikanhakijat ovat, jos jotain sattuu”. Rakkojen täyttyessä on kuitenkin ajettava sivuun, sillä täyden bussin vessakin on ollut pakko täyttää repuilla ja kasseilla.

Syttyy lumisota, ei sen kummempaa.

Tällaista on turvapaikanhakijoiden matkassa
Tällaista on turvapaikanhakijoiden matkassa
Somalialainen Abdirizak Mohamud ja 39 muuta turvapaikanhakijaa muuttivat marraskuussa Joutsenon vastaanottokeskuksesta Ruoveden vastaanottokeskukseen. HS matkusti mukana bussissa seuraamassa heidän tunnelmiaan.

Matkustajat tietävät, että Ruovesi sijaitsee yli 70 kilometriä Tampereelta. Siirtoinfossa on myös kerrottu, että turvapaikanhakijat asuvat siellä kahden hengen huoneissa ja saavat suurempaa vastaanottorahaa (316,05 euroa kuukaudessa) siksi, että ostavat ja tekevät ruokansa itse.

Käytännön asiat ovat siis tiedossa, mutta Hauhon tienoilla matkustajien mieleen alkaa tulla muitakin kysymyksiä. Millainen paikka se oikein on, moni kyselee. Baha jopa kaivaa puhelimestaan kuvan Särkänniemen Big Tornadosta ja kysyy, pääseekö sinne bussilla. Ja loppumatkasta hänen ja hänen kavereidensa kysymykset sen kuin lisääntyvät:

”Mitä suomalaiset ajattelevat meistä?” ”Miksi tytöt diskossa Lappeenrannassa lakkasivat juttelemasta, kun kuulivat, että olemme leiriltä?” ”Miksi Lammin, Kouvolan ja Imatran vastaanottokeskukset yritettiin polttaa?” ”Voiko tosiaan olla niin, ettei uudella leirillä ole kuntosalia?”

Vastaus kuntosalikymykseen saadaan pian, kun bussi saapuu matalan tiilirakennuksen eteen: ei ole.

”Täällä on vain syömistä ja nukkumista, samat naamat joka päivä”, yksi vastassa olevista asukkaista huikkaa.

Hän ja 39 muuta miestä asuivat aiemmin Joutsenossa teltoissa mutta ovat olleet Ruovedellä nyt viikon. Moni harmittelee tylsyyttä ja paikan eristynyttä sijaintia. Haja-asutusalueelta on kauppaan seitsemän kilometriä, ja sinne kuljetaan jalan tai itse maksetulla kimppakyydillä. Henkilökunnan mukaan kuntosali on kuitenkin jo suunnitteilla.

Kiireesti perustettu yksikkö on muutenkin vielä järjesteillä. 8O:aa asukasta kohden on kaksi ohjaajaa. Henkilökunnan määrän olisi tarkoitus kasvaa kymmeneen, kun keskukseen sijoitetaan myös alaikäisiä. Työvoimaa on kuulemma etsitty nykyisten työntekijöiden sukulaisia myöten.

Maahanmuuttoviraston ohjeistuksen mukaan Ruoveden yksikön kaltaisessa vastaanottokeskuksessa pitää olla 4–5 ohjaajaa sataa asukasta kohden, joten ohjaajia ei ole tarpeeksi. Sen sijaan mikään ei velvoita rakentamaan kuntosalia. Yöpäivystyskin pitää nykyisten ohjeiden mukaan järjestää vasta, kun paikalla on alaikäisiä. Virasto on tosin päivittämässä ohjeistusta.

Toki keskuksia velvoittaa myös laki. Sen mukaan turvapaikanhakijoille on järjestettävä majoitus, terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut sekä tulkki ja annettava rahaa toimeentulon turvaamiseksi. Keskusten tulisi tarjota myös työ- ja opintotoimintaa, mutta millaista ja miten paljon, sitä laki ei määrittele.

Käytännössä ”työ- ja opintotoiminta” on suomen kielen opetusta. Erot keskusten välillä ovat suuret. Ruovedellä suomea on viisi tuntia viikossa, mikä on paljon vähemmän kuin Joutsenossa.

Kun bussi on purettu nyssäköistä, toinen ohjaajista kehottaa kantamaan kassit päärakennuksen aulaan. Se on kolkko tila, jossa on muutama ruusukuvioinen sohva menneiltä vuosikymmeniltä.

Ei seuraa mitään tervetuliaispuhetta tai alkuinfoa, vaan epätietoista odottelua. Yksi miehistä tarttuu joutessaan lapioon ja alkaa luoda etupihalla lunta.

Lopulta tulijoita aletaan ottaa yksi kerrallaan pieneen huoneeseen, jossa heidät kirjataan saapuneiksi. Abdirizak Mohamud saa avaimen ja rahaa. Sitten hänet ohjataan rivitalolle, jonka eteen on tehty lumiukkoja.

Neljän makuuhuoneen ja yhteiskeittiön asunnossa vanhat tutut kämppikset luuttuavat jo lattioita.

”Wow, tämä on kiva”, Mohamud sanoo ja tarkastelee riisuttua mutta siistiä makuuhuonetta.

Kaikki eivät ole yhtä tyytyväisiä. Osa olisi halunnut jäädä Konnunsuolle jo ruuankin vuoksi. Asunnoissa ei myöskään ole televisiota, joten asukkaiden on vaikea pysyä perillä ulkomaailman tapahtumista. Ja sitten se kuntosali…

Mohamudia tämä ei haittaa, itse asiassa parempi vain. Lääkäri on kuulemma kieltänyt urheilemasta kolmeen kuukauteen.

Mohamud treenasi liikaa.

Viikkoa myöhemmin ollaan jälleen Lappeenrannan Joutsenossa, ei kuitenkaan enää Konnunsuolla, vaan keskustassa. Myös elokuussa Suomeen tullut Salah Tarabian egyptiläis-valkovenäläinen perhe on muuttanut.

Uusi koti on entinen kunnan hoivakoti, johon vastaanottokeskus perusti sivupisteen perheille. Se on niin lähellä kaikkea – S-markettia ja hautausmaata – , että löytyy ilman osoitettakin, Tarabia on vitsaillut tekstiviestitse.

Tarabia löytyy rätti kädessä toisen kerroksen yhteiskeittiöstä aamiaisen jälkiä siivoamasta. (Hän tykkää siivota, vaimo Alesia kuiskaa myöhemmin virnistellen.) Perheen alakouluikäiset lapset Maryam, Mohamed ja Amira ovat lähdössä kouluun. He käyvät valmistavaa luokkaa.

”Minä kirjoitan”, Maryam kertoo suomeksi.

Koulun läheisyys on parantanut elämänlaatua, vanhemmat kertovat. Aiemmin lapset kulkivat bussilla, mutta nyt he voivat kävellä. Hyvää on myös se, että perheellä on täällä yhden huoneen sijaan sijaan kaksi huonetta ja he saavat tehdä ruokansa itse.

Ja sitten on kirjasto, sekin vain kolmen minuutin kävelymatkan päässä.

Jukka Gröndahl / HS
Mohamed, Maryam ja Amira käyvät valmistavaa luokkaa Joutsenon koulukeskuksessa. Sinne on kävelymatka.
Mohamed, Maryam ja Amira käyvät valmistavaa luokkaa Joutsenon koulukeskuksessa. Sinne on kävelymatka.

Joka päivä, kun lapset ovat lähteneet kouluun, Salah pakkaa tummansinisen nahkasalkkunsa ja suuntaa kirjastoon. Hyllystä 88.2 hän kaivaa Hyvin menee! Suomea aikuisille -kirjan tai CD:n ja asettuu sen kanssa musiikkiosaston hiljaisuuteen. Välillä hän on tietokoneella ja yrittää tutustua suomalaisiin yrityksiin.

Alesia jää Aeshan kanssa kotiin. Sillä aikaa kun Aesha katselee valkovenäläistä Pepa-animaatiota eli Sikaa, Alesia istuu korupajanurkkauksessa helmirasioiden keskellä ja tekee koruja. Ei koskaan kahta samanlaista.

Koruja on jo matkalaukullinen, mutta lisää syntyy. Hän toivoo, että saisi ne joskus esille. Myydä hän ei lain mukaan koruja voi, ennen kuin on ollut Suomessa kuusi kuukautta.

Iltaisin perhe pelaa pelejä ja seurustelee muiden kanssa. Joskus kielitaitoinen Salah auttaa muita arjen pulmissa.

Aikaa on, molempien mielestä liikaakin.

Hyvä uutinen on, että puhuttelu on molemmilta ohi. He kävivät virastossa edellisviikolla, Alesia ensin, seuraavana päivänä Salah.

Tieto haastatteluun pääsemisestä tuli yllätyksenä. Kutsu oli lähtenyt maahanmuuttovirastosta viikkoa aiemmin, mutta Alesia sai kuulla siitä vasta samana aamuna, kun jo piti mennä. Kyseessä oli luultavasti keskuksen työntekijän inhimillinen virhe.

Turvapaikanhakijat saavat kutsun haastatteluun yleensä vähintään viikkoa aiemmin, jotta he voivat valmistautua tapaamiseen, joka ratkaisee heidän tulevaisuutensa.

Kutsun viipyminen ei haitannut kumpaakaan.

”Hyvä vain, että pääsimme”, Salah Tarabia sanoo.

”Kaikki on faktaa. Ei meidän tarvitse suunnitella, mitä sanomme.”

Yllättäen muutto on käsillä Ruukissakin. Sieltä kuuluu itse asiassa todella hyviä uutisia.

Irakilaisen Nadian perheelle on myönnetty oleskelulupa! Humanitaarisen suojelun perusteella annettu lupa on voimassa vuoden, minkä jälkeen he voivat anoa sitä uudestaan.

Nyt on kulunut lähes päivälleen vuosi siitä, kun Bagdadissa asunut perhe – Nadia ja kolme lasta – tuli Suomeen.

Jos kaikki menee hyvin, ensi viikolla on muutto Tampereelle, josta tuttu irakilaisperhe on luvannut hankkia heille asunnot. Perheet tutustuivat Joutsenossa.

”Asuinalueen nimi taisi olla Hervanta. Äiti asuu sisarusteni kanssa toisessa asunnossa, minä asun yksin toisessa”, Mohammed, 18, kertoo puhelimessa.

Ne ovat isoja asioita, niin yksin asuminen kuin Suomeen jääminenkin.

Jukka Gröndahl / HS
Tarabian lapset koulutiellä Joutsenossa.
Tarabian lapset koulutiellä Joutsenossa.
Jukka Gröndahl / HS
Lumi on lapsille mieleen.
Lumi on lapsille mieleen.
Jukka Gröndahl / HS
Konnunsuolla herättiin lähtöaamuna aikaisin keräämään matkatavaroita pihalle.
Konnunsuolla herättiin lähtöaamuna aikaisin keräämään matkatavaroita pihalle.
Jukka Gröndahl / HS
Konnunsuolle jäävät irakilaiset haluavat vielä yhteiskuvaan lähtijöiden kanssa.
Konnunsuolle jäävät irakilaiset haluavat vielä yhteiskuvaan lähtijöiden kanssa.
Jukka Gröndahl / HS
Matkalla kohti uutta.
Matkalla kohti uutta.
Jukka Gröndahl / HS
Abdirizak Mohamud istuu bussissa mietteliäänä.
Abdirizak Mohamud istuu bussissa mietteliäänä.
Jukka Gröndahl / HS
Matkalla pidetään jaloittelutauko.
Matkalla pidetään jaloittelutauko.
Jukka Gröndahl / HS
Ruovedellä matkalaukuissa oleva omaisuus viedään uusiin majoitustiloihin.
Ruovedellä matkalaukuissa oleva omaisuus viedään uusiin majoitustiloihin.
Jukka Gröndahl / HS
Ruoveden keskuksessa majoitutaan kahden hengen huoneisiin.
Ruoveden keskuksessa majoitutaan kahden hengen huoneisiin.
Jukka Gröndahl / HS
Abdirizak Mohamud katselee Ruoveden maisemia uudesta rivitaloasunnostaan.
Abdirizak Mohamud katselee Ruoveden maisemia uudesta rivitaloasunnostaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat