Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin hierojasta tuli Tahkovuoren tuhlari

Kuvassa oikealla on Konstantin Gološtšapov, Venäjän presidentin ja maan ortodoksisen kirkon sisäpiiriläinen. Hän rakennutti Nilsiään kalliin lomakylän ja tsasounan. Mutta millä rahoilla?

Outi Salovaara HS

Pentti Vänskä
Konstantin Gološtšapovin rakennuttama Kristuksen kirkastumisen kirkko sijaitsee Tahko-Toursin lomakylän korkeimmalla kohdalla.
Konstantin Gološtšapovin rakennuttama Kristuksen kirkastumisen kirkko sijaitsee Tahko-Toursin lomakylän korkeimmalla kohdalla.

Tämän sisällön lukeminen edellyttää Helsingin Sanomien digitilauksen

Tutustu Digi-Hesariin
2 viikkoa maksutta

Hirsinen tsasouna kullattuine risteineen piirtyy lehdettömien puiden välistä lomakylän korkeimmalla kohdalla. Sade vihmoo vaitonaisia hirsihuviloita.

Ruplan romahduksen hiljentämä Tahko-Tours-yhtiön lomakylä Nilsiän Tahkolla Kuopiossa on venäläisen Konstantin Gološtšapovin, 60, hengellinen ja liiketoiminnallinen valtakunta Suomessa.

Huviloista suurin seisoo aivan Syvärijärven rannassa. Se on upporikkaan Gološtšapovin yksityiskäytössä, eikä Tahko-Toursin toimitusjohtaja Jelena Tšiksojeva anna lupaa kuvata huvilaa sisältä.

Gološtšapovin kerrotaan olevan äärimmäisen tavallinen ja vaatimaton, ja hänen nimensä on useimmille venäläisillekin tuntematon. Liikemiehen lähipiiriin kuuluvat kuitenkin presidentti Vladimir Putin, Rotenbergin veljekset Boris ja Arkadi sekä monet muut Kremlin sisäpiiriläiset.

Hän on myös hämmästyttävällä tavalla onnistunut kietomaan Suomen ortodoksikirkon pikkusormensa ympärille.

Tahkolla Moskovan harmaan eminenssin voi nähdä pari kertaa vuodessa perheensä kanssa. Seuraavan kerran hän saattaa tulla Nilsiään joulunviettoon.

Gološtšapov välttelee kameroita eikä anna haastatteluja. Hän ei vastannut HS:n lähettämiin kysymyksiin.

Putiniin Gološtšapov tutustui Sobesednik-lehden mukaan jo lapsuuden judoharrastuksessa. Kun Putin 1990-luvulla oli Pietarin apulaiskaupunginjohtajana, Gološtšapov oli hänen hierojanaan pietarilaisella eliittiklubilla.

Putin lähti vuonna 1996 Moskovaan, ja pian hänestä tuli pääministeri, sitten presidentti. Gološtšapoville järjestyi Moskovasta toimitusjohtajan paikka presidentin hallinnon alaisessa yhtiössä.

Lisäksi Putin nimitti hänet hengellisten asioiden neuvonantajakseen. Gološtšapov päätyi useisiin ortodoksikirkon säätiöihin, joissa on mukana Venäjän korkeinta eliittiä.

Gološtšapov ja hänen vaimonsa Iraja Gilmutdina omistavat Yhdysvaltain pakotelistalla olevaa SMP-pankkia yhdessä Arkadi ja Boris Rotenbergin kanssa.

Gološtšapov ja Gilmutdina ovat hartaita ortodokseja ja heillä on kuusi lasta. Vuonna 2011 presidentti Dmitri Medvedev luovutti heille Kremlissä Vanhemmuuden kunnia -ansiomerkin.

Vaurastunut Gološtšapov ilmestyi Tahkolle 2003. Rakennusyrittäjä Rauno Rastiolalla oli lomakylälle sopiva tontti, jolle oli useita ostajaehdokkaita. Hän sai kuitenkin neuvon odottaa Moskovasta tulevaa äveriästä ostajaa.

Kaupat syntyivät, ja Rastiola ryhtyi rakentamaan Tahko-Toursin lomakylää. Vuosina 2005–2007 sinne rakennettiin 16 suurempaa huvilaa ja kymmenen pienempää rivitaloasuntoa.

”Ensitapaamisella 2003 olimme keskustelleet vain vartin, kun Gološtšapov kysyi, että voisinko hoitaa Tahkolle Moskovan patriarkaatin alaisen kirkon. Kirkon rakentaminen helpottaisi rahoituksen saamista Moskovasta”, Rastiola kertoo.

”Tsasounaa ajettiin kuin käärmettä pyssyyn. Heille ei kelvannut Nilsiän suomalainen ortodoksikirkko”, sanoo myös toinen suomalainen Tahko-Toursin kanssa tekemisissä ollut yrittäjä. Hän ei halua nimeään julkisuuteen.

Rastiola kävi Moskovassa keväällä 2005. Avustajat veivät hänet Gološtšapovin tarkasti vartioituun toimistoon. ”Se oli kuin suuri poliisiasema. Kaikilla oli rynnäkkökiväärit”, hän muistelee.

Toimisto sijaitsi turvallisuuspalvelu FSB:n päämajan yhteydessä.

Rastiolalle ja entiselle Tahko-Toursin työntekijälle syntyi liikemiehen ja tämän avustajien puheista selkeä käsitys, että Gološtšapovin rakennusrahat tulivat Venäjän ortodoksikirkon öljykaupasta ja muusta liiketoiminnasta. Kirkko omistaa tiettävästi kauppakeskuksia, vakuutusyhtiöitä, hotelleja, pankkeja, kirjankustantamoita sekä pyhän veden pullottamoita.

KGB-taustaiseksi sanottu Moskovan patriarkka Kirill liikkuu yksityislentokoneella ja limusiinilla.

Rastiolan mukaan venäläiset eivät ymmärtäneet, että Suomessa rahalla ei voi ostaa esimerkiksi rakennusoikeutta.

”Kun asia ei hoitunut, sävy alkoi käydä uhkaavammaksi ja urakoiden maksuaikataulu venyi.”

Rastiolan mukaan hänen yhtiönsä ajautui Tahko-Toursin maksuviiveiden vuoksi konkurssiin 2006. Rastiolan konkurssin jälkeen urakoitsija vaihtui ja lomakylä valmistui. Gološtšapovin haluama kirkko sekä ravintola ja talousrakennus valmistuivat 2014, kun rakennusoikeutta tontilla oli nostettu reippaasti.

Pentti Vänskä
Tsasouna valmistui Tahko-Toursin lomakylään elokuussa 2014. Moskovan Danilovin luostarin munkit valmistivat ikonit ja muun kirkon esineistön käsityönä.
Tsasouna valmistui Tahko-Toursin lomakylään elokuussa 2014. Moskovan Danilovin luostarin munkit valmistivat ikonit ja muun kirkon esineistön käsityönä.

Tahko-Toursilla on ollut jo kuusi toimitusjohtajaa. Viisi ihmistä työllistävä yhtiö on ollut pitkiä aikoja myös kokonaan ilman johtajaa. ”En ole ikinä nähnyt niin järjetöntä touhua”, huokaa lomakylän entinen työntekijä.

Työntekijän mukaan yhtiön silloinen venäläinen johtaja hoiti raha-asioita holtittomasti. Puhelimet uhkasivat mykistyä ja luottotiedot mennä maksurästien vuoksi, mutta rahaa kului Gološtšapovin moskovalaisvieraiden kuumailmapallolennätyksiin, ilotulituksiin ja ylellisiin buffalohärkäillallisiin.

”Eräänä lumettomana jouluna rinneyhtiön olisi pitänyt tulla lumettamaan lomakylä, jotta arvovieraiden lapsilla olisi suojakelistä huolimatta ollut lunta”, ex-työntekijä sanoo. Joskus Gološtšapov lensi yksityiskoneella Suomeen selvittämään hätätilanteita.

Tahko-Tours on aina tuottanut tappiota ja välttänyt konkurssin omistajan lisäsijoituksilla. Huhtikuussa 2015 päättyneellä tilikaudella yhtiön liikevaihto oli vaatimattomat 416 000 euroa ja tappio 222 000 euroa.

HS:n useista lähteistä saamien tietojen mukaan poliisi, suojelupoliisi mukaan lukien, on ollut kiinnostunut Tahko-Toursista. Yhtiön epäiltiin saaneen aiheetta 200 000 eurolla arvonlisäveron palautuksia, kun liiketoimintaan rakennettuja huviloita on ollut yksityiskäytössä.

Pentti Vänskä
Konstantin Gološtšapovin perheen yksityiskäytössä oleva huvila on Tahko-Toursin lomakylän suurin ja sijaitsee aivan Syväri-järven rannassa. Rannassa huvilan vieressä on lisäksi erillinen saunarakennus.
Konstantin Gološtšapovin perheen yksityiskäytössä oleva huvila on Tahko-Toursin lomakylän suurin ja sijaitsee aivan Syväri-järven rannassa. Rannassa huvilan vieressä on lisäksi erillinen saunarakennus.

Epäillystä veronkierrosta Itä-Suomen syyttäjänvirasto ei lopulta nostanut syytettä. Verottaja valitti tästä valtakunnansyyttäjänvirastolle, jossa asia on yhä käsittelyssä. Rastiolan mukaan suomalaisviranomaiset suhtautuivat poikkeuksellisen lepsusti Tahko-Toursin toimiin.

Yli 13 miljoonaa euroa maksaneen tappiollisen huvilakylän pyörittäminen tuntuu järjettömältä. Kun rahaa on rajattomasti, tappioilla ei ole merkitystä, arvioi Veikko Halonen.

Halonen oli Tahko-Toursin toimitusjohtajana 2007–2008 ja Valamon luostarin liiketoimintajohtajana 2009–2013, kunnes sai potkut. Kirkko sanoi syyksi Valamon heikon taloustilanteen. Halonen oli ennen potkujaan arvostellut Suomen ortodoksikirkon johtoa korruptiosta ja huonosta hallinnosta.

”Kyseessä on jonkinlainen leikkikenttä”, arvioi Halonen Tahko-Toursia. Gološtšapovilla on lehtitietojen mukaan suuria kiinteistöjä myös Italiassa, Montenegrossa, Kreikassa ja Kroatiassa. Moskovassa hän asuu valtavassa talossa eliitin alueella.

Ortodoksinen Miloserdie-uutistoimisto kertoi vuonna 2006, että Gološtšapovin rahoilla oli rakennettu Karjalan kannakselle Leninskojeen eli entiseen Haapalan kylään kokonainen luostari.

Arkkipiispa Leon suhtautuminen Gološtšapoviin näyttää olevan lämmin. Suomen ortodoksisen kirkon päämies vihki Gološtšapovin kirkon syksyllä 2014. Paikalla oli myös Moskovan patriarkaatin edustajia ja tietysti itse Gološtšapov. Vihkiäisissä Leo kehui turismin kansoja yhdistävää voimaa ja Gološtšapovin kirkkoa.

Arkkipiispa Leon siunauksella kirkon rakentaminen sujui hyvin, kerrotaan Tahko-Toursin kotisivuilla.

Gološtšapov on maksanut kirkon rakentamisen, ja se on hänen omaisuuttaan. Gološtšapovin maksamat sakraaliesineet kuitenkin kuuluvat Suomen ortodoksikirkolle, joka myös antaa henkilökuntaansa kirkon jumalanpalveluksiin.

Gološtšapov on ortodoksikirkon mukaan sitoutunut siihen, että venäläisturisteille suunnattu tsasouna toimii Suomen ortodoksikirkon alaisuudessa.

Rastiolan mukaan Leo käänsi asiassa kelkkansa. ”Leon suhtautuminen kirkkoon oli aluksi hyvin negatiivinen. Hänen mukaansa Nilsiässä oli jo ortodoksikirkko, jonka käyttö oli sovittavissa venäläisten kanssa.”

”Hämmästyttää vähän, että kirkkomme päämies on niin hyvää pataa Gološtšapovin kanssa”, sanoo Veikko Halonen. ”Meillä ei ole voimaa pysäyttää venäläisiä. He rakentavat, jos kirkon haluavat.”

Pentti Vänskä
Kristuksen kirkastumisen kirkon kellot toimivat sähköllä ja soivat kellot nappia painamalla. Ne valmisti kuuluisa perinteikäs hollantilainen kuninkaallinen kellovalimo Petit & Fritsen.
Kristuksen kirkastumisen kirkon kellot toimivat sähköllä ja soivat kellot nappia painamalla. Ne valmisti kuuluisa perinteikäs hollantilainen kuninkaallinen kellovalimo Petit & Fritsen.

Halonen varoittaa Venäjän ortodoksikirkon tavasta yhdistää poliittinen ja hengellinen valta.

”Jos tarvitaan esimerkiksi sopivaa konfliktia, niin pieni 60 000 jäsenen Suomen ortodoksikirkko on siihen sopiva.”

Neuvostoliitto käytti Suomen ortodokseja pelinappulana 1940-luvulla painostamalla heitä takaisin Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Pyrkimys kumottiin.

Arkkipiispa Leo kieltäytyi HS:n haastattelusta. Sihteeri Kaj Appelbergin mukaan kyseessä ei ole opillinen tai merkittävä asia ja arkkipiispalla on oikeitakin töitä.

Arkkipiispan teologinen sihteeri Jyrki Härkönen kertoo tavanneensa Gološtšapovin Tahkolla kahdesti. ”Tiedämme vain, että hän on varakas ja hänellä on läheiset suhteet Putiniin ja patriarkka Kirilliin”, sanoo Härkönen.

Gološtšapovin rahojen alkuperä ei kiinnosta kirkkoa.

”Venäläistä sananlaskua siteeraten voi sanoa hänen hankkineen rahat laillisesti, vaikka ei ehkä rehellisesti”, Jyrki Härkönen sanoo.

Härkösen mukaan monilla suomalaisilla ortodokseilla on vainoharhainen suhde Venäjään.

”Kaikkea, mikä tulee Venäjältä, pidetään epäilyttävänä. Ajatus, että Putin sataprosenttisesti ohjailisi Venäjän ortodoksikirkkoa, on absurdi.”

Härkönen pitää mahdollisena, että Venäjä haluaisi käyttää Suomen ortodokseja poliittisesti hyväkseen. ”Siksi emme saa antaa kuvaa, että Suomen ortodoksikirkko on vain suomalaisille. Meidän on näytettävä Venäjälle, että kirkko palvelee kaikkia ortodokseja eli myös Venäjältä tulleita.”

Härkösen mukaan Suomen ortodoksikirkko siis vaalii lämpimiä suhteita Moskovan patriarkaattiin ja Gološtšapoviin käytännöllisistä syistä.

”Niin kauan kuin venäläiset rakentavat tänne kirkkoja eikä sotilastukikohtia, kaikki on hyvin.”

Pentti Vänskä
Konstantin Gološtšapovin rakennuttama Kristuksen kirkastumisen kirkko sijaitsee Tahkon lomakylän korkeimmalla kohdalla.
Konstantin Gološtšapovin rakennuttama Kristuksen kirkastumisen kirkko sijaitsee Tahkon lomakylän korkeimmalla kohdalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat