Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouluaupair on paras, mutta au pairina olemista ei Suomessa lasketa työksi

Sunnuntai
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Joko teillä on jouluaupair? Meillä on. Jouluaupair, #ChristmasAuPair, on nyt huippumuotia.

Eikä ole. Narrasin. Meillä on sukulaistyttö kylässä. Nuori ylioppilas, joka lähti Britanniaan au pairiksi, kun ei päässyt täällä opiskelemaan eikä löytänyt töitä. Syksyllä hän palasi Suomeen.

Nyt hän on meillä pari viikkoa huvikseen. Mutta. Hän tyhjentää suitsait astianpesukoneen, käy päivällä koiran kanssa kävelyllä. Puuhailee, auttaa, tarttuu toimeen. Ehkä se johtuu partiosta? Että on niin reipas ja oma-aloitteinen. Ja vielä hyväntuulinen. Jouluverhotkin ripustettiin.

Yhtenä iltana katsoimme telkkarista tosi-tv-ohjelmaa brittikiertolaisista. Hämmästeltiin, ettei tytöillä ole siellä muita haaveita kuin päästä naimisiin ja saada vuoren kokoinen hääpuku. Eivät halua opiskella, eivät halua töitä. Ei pyrkimystä parempaan elämään. Ovatko he bimboja? Voi olla, että heillä ei ole vaihtoehtoja. Britanniassa koulutus on kallista. Toivehorisontit ovat toiset.

Tuli mieleen kysyä, mistä nuori ystävämme itse saa nyt rahaa. Onko hän työtön, vai miten se menee? Vastaus oli tyrmistyttävä.

Hän on työtön työnhakija mutta ei saa etuuksia. Koska au pairina olemista ei Suomessa lasketa työksi.

Mitä se sitten on? Jonkinlainen sadomasokistinen kotileikki? Hän hoiti siellä yksinhuoltajan huushollin, vei kaksi lasta kouluun, teki ruuat, siivosi. Ja sai siitä rahaa. Hän elätti sillä itsensä!

Jotta nuori saa kortistosta fyffeä, on ensin oltava töissä tai haettava opiskelupaikkaa. Hän on kyllä tehnyt molempia. Vaan ei tänä vuonna. Olisi pitänyt tulla sieltä ulkomailta uusiin pääsykokeisiin. Eikä olla siellä kotia leikkimässä. Nyt rangaistaan moisesta lekottelusta.

Hakiko hän rahaa sossusta? Juu, haki toimeentulotukea. Se oli vaikeaa. Ei ihme, että monelta jää hakematta, hän sanoo. Suomi säästää. Vielä ei ole tullut senttiäkään mistään. Millä hänen oletetaan elävän? Vanhempien tuella kai, hän sanoo.

Eniten häntä ottaa päähän, ettei saa työpaikkaa. Ei harjoitteluakaan, vaikka se ei maksa työnantajalle mitään. Ei edes kirjakauppa ota joululahjoja pakkaamaan.

Minua alkoi ahdistaa. Valvoin yöllä kiihtyneenä. Ottaisivat kirjastot, päiväkodit ja senioritalot täyteen väkeä, kun saisivat. Kiintiöt muka täynnä. Ja sitten haukutaan laiskoiksi ihmisiä. Edes Hurstin joulujuhliin ei enää oteta vapaaehtoisia, sinnekin on jono. Turvapaikanhakijatkin vailla puuhaa. Antakaa ihmisille tekemistä!

Mitä tästä seuraa? Radikalisoitumista. Kahtiajaon kasvua. Huoh.

Aamulla aurinkoinen jouluaupair näytti paljon iloisemmalta kuin minä. Nuori näkee valon, vanha varjopuolet.

Leikkinä jouluaupair on ihan kiva. Entä jos se olisi pysyvä ratkaisu? Ennen moni muutti kotoa toisiin peräkammareihin. Varakkailla oli kodinhoitajia ja piikoja. Köyhemmät majoittivat kotikylän nuoria. Eivät opiskelijat asuneet omassa asunnossa.

Jos sukulaistyttö muuttaisi meille, kuka maksaisi: me työstä vai hän asunnosta? Ja paljonko olisi hyvä? Milloin leikki muuttuu työksi, vierailu asumiseksi, ja mikä olisi kohtuukorvaus puolin ja toisin? Kuinka kotoutuminen meiltä onnistuisi? Ehkä siihen tottuisi.

Jos hän olisi meillä töissä, kyttäisin, onko hän tehnyt kaikki hommat. Nyt yritän keksiä puuhaa, ettei hänelle tule aika pitkäksi. Voisiko hän askarrella joulukortteja? Niin kuin turvapaikanhakijat vokeissa. Vai tuntisiko hänkin, että kuolee henkisesti.

Jos on realistisesti mahdollista, että tulevaisuus on valoisa, voi nauttia asioista, joita ei pysyvästi kestäisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat