Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minna Helle ratkoo Suomen pahimpia riitoja, mutta haluaa vieraistaan nopeasti eroon

Anna-Sofia Berner HS

Tänne ei tulla pitämään hauskaa. Valtakunnansovittelijan toimisto täyttää tarkoituksensa, kun sieltä tullaan mahdollisimman nopeasti ulos.

Mikään isossa neuvotteluhuoneessa ei kutsu viihtymään. Pitkän pöydän kummallakin puolella on yhdeksän tuolia viivasuorassa rivissä. Seinät ovat harmaat, niitä koristaa vain yksi pieni grafiikanvedos. Pentti Kaskipuron teoksessa on vastaleivottu ruisleipä.

Leivästähän täällä väännetään. Viimeksi postinjakajien leivästä. Mutta riita saatiin poikki, voita väliin.

Nyt neuvotteluhuoneet ovat tyhjiä, odotushuoneessa ei istu toimittajia ja sokkeloiset käytävät ovat autiot. Silloin, kun valtakunnansovittelijalla ei ole työriitaa soviteltavana, 377 neliön tiloissa ei ole ketään muuta kuin hän ja sihteeri.

Valtakunnansovittelijan toimisto on vähän kuin suomalainen työmarkkinajärjestelmä. Jäykkä ja historian muokkaama.

Se on myyttinen maailma, täynnä taisteluita, voittoja ja tappioita. Ulospäin maailma näyttäytyy suljettujen ovien edessä annettuina lausuntoina, silmäpusseina ja kirjainyhdistelminä, jotka saavat monet heti haukottelemaan. STTK, AKT, EK, IAU, PAU, JHL, PALTA, SLSY ja PAM.

Vaan nyt on koittanut uusi aika, avoimuuden aika!

Meillä on uusi valtakunnansovittelija, joka haluaa kertoa avoimesti kaiken, minkä suinkin voi. Nykyään valtakunnansovittelija tiedottaa neuvotteluiden käänteistä ensimmäisenä Twitterissä.

Nyt hän on luvannut esitellä kuuluisan toimistonsa. Kertoa, mitä siellä todella tapahtuu.

Tänä syksynä työmarkkinapolitiikka on ollut hullunmyllyä. Ehkä valtakunnansovittelija tuo siihen tolkkua. Hänen on viran puolesta pakko olla maltillinen. Hän ei saa näyttää puolueelliselta.

Korkojen kopina rikkoo aution toimiston hiljaisuuden. Jo askeleet kertovat, että sieltä tulee nainen. Minna Helle on yksi Suomen ensimmäisistä naisista: ensimmäinen nainen valtakunnansovittelijana.

Helle on värikkäämpi kuin toimistonsa. Huulet, neuletakki ja korkeakorkoiset kengät ovat viininpunaiset.

Aivan, taas sorruttiin kuvailemaan naisen ulkonäköä ja pukeutumista. Mutta valtakunnansovittelija on instituutio, ja sovittelijan persoonalla on suuri merkitys. Jokainen sovittelija tekee työstä itsensä näköisen, on tapana sanoa. Tähän asti kaikki valtakunnansovittelijat ovat silti näyttäneet myöhäiskeski-ikäisiltä pukumiehiltä.

Valtakunnansovittelija tekee työtään yksin. Hänellä ei ole esimiehiä, ei esikuntaa kaivamassa tietoa tai neuvomassa oikeissa päätöksissä.

Väri ei vähennä Helteen arvovaltaa. Sovittelijamme läsnäolo on vahvaa. Hän katsoo silmiin ja luo heti vaikutelman, että hänellä on kaikki hallinnassa. Usein hän pitää pienen tauon ennen kuin vastaa kysymykseen. Jokainen sana vaikuttaa harkitulta.

Harkittua on myös se, että Helle on pitänyt kiinni monista tämän toimiston perinteistä. Ne luovat arvovaltaa. Muistuttavat siitä, että täällä on kyse vakavista asioista.

Valtakunnansovittelijan toimistossa ei edelleenkään tarjota mitään muuta kuin vettä. Ei kahvia, ei pullaa, ei ruokaa. Jos haluaa kesken neuvottelujen syödä, pitää poistua ulos Bulevardille.

”Täällä ei ole tarkoitus nauttia elämästä”, Helle sanoo.

Saisiko tänne tulla take away -kahvin kanssa?

”Kukaan ei ole yrittänyt.”

Kun valtakunnansovittelijan kanssa puhuu, tuntuu välillä siltä kuin katsoisi puoli yhdeksän uutisia. Puheessa kuuluu työmarkkinoiden munkkilatina: sopimusyhteiskunta, työmarkkinaosapuolet, kolmikanta.

Eikä ihme. Minna Helle on elänyt työmarkkinapolitiikkaa kaksikymmentä vuotta. Liki puolet elämästään, sillä tänään sunnuntaina on hänen 43. syntymäpäivänsä.

Helteen ensimmäinen vuosi valtakunnansovittelijana on ollut vakuuttava. Hän on onnistunut sovittelemaan kolme vaikeaa kiistaa: jäänmurtajalakon ja ilmailualan riidan keväällä, postilakon nyt syksyllä. Varsinkin postilakon nopea sovinto tuli kaikille yllätyksenä. Myös valtakunnansovittelijalle itselleen. Hän oli varannut koko viime viikon sen sovitteluun, mutta sopu syntyikin heti maanantaina.

Silloin, kun riitoja ei ole käynnissä, valtakunnansovittelija pitää yhteyttä alan ihmisiin. Luottamus pitää rakentaa rauhan aikana, keskellä riitaa on myöhäistä.

Rio Gandara / HS
Valtakunnansovittelija Minna Helle täyttää tänään sunnuntaina 43 vuotta. Hän on työskennellyt työmarkkinapolitiikassa lähes puolet elämästään.
Valtakunnansovittelija Minna Helle täyttää tänään sunnuntaina 43 vuotta. Hän on työskennellyt työmarkkinapolitiikassa lähes puolet elämästään.

Helle on juristi. Aikaisemmin hän taisteli työntekijöiden puolesta, pisimpään korkeastikoulutettujen Akavassa.

Helle innostui työoikeudesta jo opiskeluaikoina. Hän kuvailee itseään maailmanparantajaksi, joka haluaa vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Toisaalta hän ei kuulemma ole koskaan ollut ideologinen.

”Olisin voinut yhtä hyvin päätyä töihin työnantajan puolelle.”

Äskettäin postilakon sovittelussa Helle kaivoi pitkästä aikaa esiin Kaarlo Sarkon 1960-luvun kirjat työoikeudesta. Piti tarkistaa yksi asia. Mutta useimmiten valtakunnansovittelija pyrkii unohtamaan pykälät, olemaan ei-juristi. Se on neuvottelutyössä välttämätöntä. Muuten ei voi etsiä uusia ratkaisuja.

Uudet ratkaisut on sekin työmarkkinaslangissa usein toistuva sanapari. Mutta mitä se tarkoittaa? Mitä tässä toimistossa tapahtuu, kun sovittelu on käynnissä?

Sitä on hiukan vaikea selittää. Ensinnäkin sen vuoksi, että kaikki perustuu luottamukseen. Se taas tarkoittaa sitä, ettei suljettujen ovien takana käydyistä keskusteluista kerrota ovien ulkopuolelle. Ei edes nyt avoimuuden aikana.

Toiseksi selittäminen on vaikeaa, koska lopulta on kyse ihmisistä ja ihmissuhteista. Kun Helle kuvaa työtään, hän voisi yhtä hyvin puhua vaikka parisuhteesta tai lastenkasvatuksesta.

”Tarvitaan kykyä kuunnella ja asettua toisen asemaan.”

”On tosi tärkeää huomata, että muut ihmiset eivät ole samanlaisia kuin itse on.”

”Toinen tärkeä juttu on hyvä itsetuntemus. Täytyy pystyä tunnistamaan omat vaikuttimet ja sokeat pisteet.”

”Joskus ymmärtäväisyys ja kuuntelu ja muu ei auta, vaan tarvitaan tiukkuutta, jämäkkyyttä ja uhkaakin siitä, mitä voi tapahtua, jos hommat ei lähde menemään eteenpäin.”

Helle käy neuvotteluja myös kotona tyttärensä kanssa. Hänen repertuaariinsa ei kuulu sanelu. Mitään ei tehdä vain sen takia, että äiti sanoo niin. Asiat perustellaan. Se on välillä vaivalloinen tie, mutta Helle uskoo sen tuottavan lopulta paremman tuloksen.

”Kasvaa ihminen, joka ei tyydy itsestäänselvyyksiin ja oppii kyseenalaistamaan asioita, pohtimaan vähän pidemmälle.”

Samanlaista kasvua Helle haluaisi suomalaiseen työelämään.

Mutta nyt tämä uhkaa mennä korkealentoiseksi. Meidänhän piti puhua siitä, mitä valtakunnansovittelijan myyttisessä toimistossa oikeasti tapahtuu.

Sitä voi yrittää hahmottaa istumalla pitkän neuvottelupöydän ääreen. Kun istuu selin ikkunaan, on palkansaajien puolella. Työnantajat istuvat perinteisesti kasvot Bulevardille päin. Sovittelijan paikka on usein pöydän päässä.

Kun on aika neuvotella omien kesken, työnantajat lähtevät usein viereiseen takkahuoneeseen. Työntekijät jäävät tähän pitkän pöydän ääreen.

Sovittelija sukkuloi huoneiden välillä. Hän yrittää houkutella pois poteroista.

Riitelijät pitää saada vilauttamaan korttejaan edes sovittelijalle. Paljastamaan, mitkä kysymykset lopulta ovat tärkeitä ja mitä vaaditaan vain pelin vuoksi, suojausnokituksina.

Houkuttelu tapahtuu yleensä kysymällä kysymyksiä: Entäs, jos sitä ajattelisi näin? No mites tämä? Oletteko te miettineet, että...?

Työmarkkinat ovat nimensä mukaisesti markkinat. Valtakunnansovittelijan näkökulmasta niillä käydään kauppaa ennen kaikkea yhdestä asiasta:

”Kun neuvotellaan työ- ja virkaehtosopimuksista, niin pohjimmiltaan on kysymys siitä, että työnantajat ostavat työrauhaa ja palkansaajat myyvät siitä.”

Sovittelija ei ole tuomari, joka lopulta päättää, mikä on oikea ratkaisu. Hän voi tehdä sovintoesityksen, mutta viime kädessä riidan osapuolet päättävät, hyväksyvätkö sen. Sovittelijan on mietittävä tarkkaan, milloin on oikea aika sovintoesitykselle. Hyvätkin ideat menevät hukkaan, jos ne annetaan liian aikaisin.

”Eikä oikeaan ajoitukseen saa vastausta keneltäkään. Se pitää vain hiffata. Se pitää tuntea luissaan.”

Helle puhuu työmarkkinalogiikasta ja työmarkkinapolitiikan sielunelämästä. Se kuulostaa mystiseltä, vähän runolliseltakin. Hän siteeraa rauhanneuvottelija Pekka Haavistoa, joka on sanonut, että sovittelijalla on kahdet kasvot. Toiset ovat ymmärtävät ja diplomaattiset. Toiset ovat tiukat ja määrätietoiset.

Tarvittaessa sovittelija voi myös suuttua. Hän voi keskeyttää neuvottelut, heittää osapuolet jäähylle.

”En ole mikään jäänaama. Varmasti näkyy naamasta, jos olen pettynyt tai turhautunut tai muuta. Se on ihan fine. Kyllä tunteet saavat näkyä.”

Mutta suuttumisenkin pitää tapahtua hallitusti, tieten tahtoen. Oman pään pitää pysyä kylmänä.

Ja Helteen pää pysyy, ainakin hän itse vakuuttaa niin. Tämän hän oppi viimeistään kahdeksan vuotta sitten.

Vuonna 2007 sairaanhoitajat vaativat parempaa palkkaa, mutta poliitikot uhkasivat kieltää heiltä lakkoilun. Silloin 16 000 hoitajaa uhkasi irtisanoutumisella. Se oli historiallista, yksi kaikkien aikojen pahimmista riidoista.

Helle oli hoitajien liiton Tehyn edunvalvontapäällikkö eli neuvotteli hoitajien puolesta.

”Sen syksyn jälkeen tiesin, että pääni kestää. Tosi kovia paikkoja. Ajatteluni ei sumennu, en menetä yöuniani, hermot kestävät.”

Hoitajat eivät lopulta irtisanoutuneet. He saivat palkankorotuksen, kokoomuksen Sari Sairaanhoitaja -kampanjan siivittämänä. Sen jälkeen muut alat halusivat vähintään yhtä isot korotukset. Oli nousukausi, ja vaatimukset menivät läpi.

Moni on sitä mieltä, että Suomen talouden tämän hetken ongelmat johtuvat merkittävissä määrin tuosta vuoden 2007 palkankorotussumasta. Hellekin myöntää, että eihän se ihan nappiin mennyt: ”Jälkiviisaana on hyvä todeta näin.”

Kun Minna Helle kiertää puhumassa suomalaisista työmarkkinoista, hän siteeraa presidentti Bill Clintonia: The price of doing the same old thing is far higher than the price of change.

Eli vanhaan malliin jatkaminen tulee kalliimmaksi kuin muutos. Helle siis haluaa muutosta. Hän on sitä mieltä, että kaikki haluavat. Myös ay-liike.

Valtakunnansovittelija sanoo samoja asioita kuin niin moni muu: Työntekijöiden pitää kyetä oppimaan uutta, muuttumaan. Mikään työpaikka ei ole enää varma. Tulevaisuudessa työtä pitää haalia useista eri lähteistä.

Samaan aikaan hän sanoo näin:

”En usko, että säännöt ja sopimukset ovat mihinkään poistumassa. Enkä usko, että työehtosopimuksetkaan ovat poistumassa.”

Pitää siis muuttua, mutta ei liikaa. Se on sovittelijalle sopiva viesti.

Helteen mielestä ei tarvita mullistusta vaan hienosäätöä. Pitäisi vihdoin pystyä sopimaan siitä, millaisia muutoksia työehtoihin tarvitaan. Ja missä määrin palkoista ja työajoista voidaan sopia työpaikoilla.

”Jos nyt ei pystytä tekemään ratkaisuja, me ammumme itseämme jalkaan.”

Työmarkkinapolitiikkaa voi ajatella pelinä, jossa on kolme pelaajaa: työnantajien järjestöt, työntekijöiden järjestöt ja maan hallitus. Nyt yksi pelaajista on alkanut pelata uusilla säännöillä.

Hallitus on päättänyt olla välittämättä kahdesta muusta pelaajasta ja suunnittelee muuttavansa työehtoja itse niin sanotuilla pakkolaeilla.

Tämä on suurin muutos pelissä. Valtakunnansovittelijan sanoin: ”Se, että poliittinen päättäjä ottaa isompaa roolia työmarkkinapolitiikassa, on uusi tilanne. Se on aiheuttanut melkoista turbulenssia.”

Turbulenssi on tarkoittanut muun muassa sitä, että syksyn alussa suomalaiset lähtivät torille suureen mielenosoitukseen. Ja sitä, että kätilöt saivat pääministerin muuttamaan mieltään ilta- ja yölisien poistamisesta.

Nyt tapahtuu niin paljon, että valtakunnansovittelijakin myöntää olevansa ymmällään. Tulevaisuus on tuntematon.

Vuosia ja vuosia on tiedetty, että työnantajat haluaisivat sopia palkoista ja työajoista mieluiten paikallisesti, siis yrityksissä. Jos tämä ei onnistu, heidän mielestään seuraavaksi paras vaihtoehto on sopia niistä kullakin alalla erikseen. Siis liittokierroksella.

Sellainen on nyt todennäköisesti edessä. Silloin valtakunnansovittelijan ensi vuodesta tulee työntäyteinen. Ehkä jopa hullu vuosi.

Kun pitää solmia liki 300 työehtosopimusta, myös riidat lisääntyvät. Sovittelijaa tarvitaan.

Eniten Hellettä huolestuttaa se, jos keskusjärjestöt eivät pysty liittokierroksella sopimaan minkäänlaisesta yhteisestä palkankorotusten linjasta. Silloin valtakunnansovittelijasta tulee portinvartija. Hän joutuu päättämään, millaisia sovintoesityksiä tekee. Paljonko voi tarjota.

Ja ne päätökset hän tekee lopulta yksin. Koska sellainen instituutio valtakunnansovittelija Suomessa on.

”Mitään oikeaa vastausta ei ole olemassa. Kun on punninnut kaikki vaihtoehdot, on lopulta pakko vain kuunnella omaatuntoa ja tehdä niin kuin itsestä tuntuu oikealta.”

Pelin muut pelurit voivat vielä päättää, kuinka paljon valtaa valtakunnansovittelijan omalletunnolle annetaan.

Rio Gandara / HS
Minna Helle sanoo, että valtakunnansovittelijasta tulee portinvartija, jos mahdollisella liittokierroksella ei pystytä sopimaan palkankorotusten linjasta.
Minna Helle sanoo, että valtakunnansovittelijasta tulee portinvartija, jos mahdollisella liittokierroksella ei pystytä sopimaan palkankorotusten linjasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat