Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Remontti paljastui elämäksi pienoiskoossa – nukuin patjalla puolitoista vuotta

Pinnaltaan remontti on sarja rautakauppareissuja ja teknisiä suorituksia. Kun alkaa rapsuttaa toden teolla, se paljastuu elämäksi pienoiskoossa. On voitettava omat pelot ja ymmärrettävä, mistä vitkastelu johtuu, kirjoittaa Johanna Pohjola kolumnissaan.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Vitsailin, että remonttini valmistuisi vasta jouluksi.

Oli kesä 2013. Olin juuri ostanut 30 neliön yksiön, josta halusin omannäköiseni. Päätin hoitaa asian itse: päivätöiden ohella, vailla mitään kokemusta.

Remonttini valmistui jouluksi. Vuonna 2015. Ammattilainen olisi tehnyt sen ehkä kahdessa viikossa.

Kahden ja puolen vuoden pintaremontista on vaikea kertoa kuulostamatta säälittävältä vätykseltä. En kuitenkaan liene ainoa remonttijumittaja.

Alalla puhutaan yleisesti ”viimeisistä listoista”. Se tarkoittaa, että itse tehty remontti jää helposti viimeistelemättä. Asiantuntijoiden mukaan juuri puuttuvat lattialistat ovat suomalaiskodeissa hämmentävän yleisiä.

Suomessa tehtiin ja teetettiin viime vuonna huoneistoremontteja noin 1,8 miljardilla eurolla. Itse tehtyjen osuutta ei ole laskettu, mutta asiantuntijat arvioivat niitä olevan kaikista noin puolet. Miten venyminen vältetään?

Lähtötasoni oli se, että kun talkoisiin tullut ystävä irrotti listoja, pelkäsin huoneen hajoavan. Lapsuudenkodissani remontit oli teetetty ammattilaisilla.

Puutaloasuntoni oli kuitenkin liian kutkuttava sellaiseen. Kun olin tuntikausia selvittänyt hengittäviä materiaaleja puupinnoille, halusin myös tasoittaa ja maalata ne itse.

Palkkasin ammattilaisia ainoastaan poistamaan parketin, hiomaan lautalattian ja kiinnittämään seinäpaneelit. Insinööriystävä opetti, miten tasoitetaan, saumataan ja porataan.

Välillä remonttini jumitti kuukausia, kun tuli muita kiireitä. Pensselit kovettuivat. Luovuin sängystä tilaa säästääkseni: kunhan remontti valmistuisi, ostaisin uuden. Nukuin patjalla puolitoista vuotta. Kun vihdoin kellahdin sängylle, tunsin itseni ihmiseksi.

Irrotettujen kattopaneelien jämät roikkuivat katossani puolitoista vuotta. Rapsutin ne pois päivässä. Vaatehuoneen lattialaudat odottivat kahden tunnin sahaustaan kaksi vuotta.

Keittiöni jäi listoitta vuodeksi, makuuhuone puoleksi. Naapuri kiinnitti lattialistansa vasta muuttaessaan pois, samoin kollega.

Tapauksissa ei ollut kyse rahasta eikä lopulta edes ajasta, vaan ryhtymisestä. Mutta mikä estää viemästä asioita heti loppuun?

”Muutto ja remontti tuovat kovaa stressiä. Kun koti saadaan asuttavaan kuntoon, halutaan siirtyä asumiseen ja unohtaa koko remontti”, vastaa Isännöintiliiton tutkimus- ja kehitysasiantuntija Pekka Harjunkoski.

”Tee-se-itse-mies” tuupertuu helposti ennen maalia, tietää Seppo Silvennoinen. Hän opettaa remonttitaitoja pääkaupunkiseudun työväenopistoissa.

”Remontissa tehdään hirveästi duunia, tulee yllätyksiä ja homma paisuu. Kalkkiviivalla ollaan hapoilla ja aletaan löysäillä. Se on historiallinen totuus”, hän sanoo.

Pinnaltaan remontti on sarja rautakauppareissuja ja teknisiä suorituksia. Kun alkaa rapsuttaa toden teolla, se paljastuu elämäksi pienoiskoossa.

Siinä tarvitaan projektinhallintaa, kuten väljiä suunnitelmia, vankkoja päätöksiä, välitavoitteita, määräaikoja ja palkintoja. Tarvitaan itsekuria ja armollisuutta.

”Mitä kaoottisempi projekti, sitä enemmän itsehallintataidot painottuvat. Remontissa tutustuu itseensä, halusi tai ei”, sanoo työ- ja organisaatiopsykologi Lilli Sundvik.

Remontti näyttää, missä menen ihmisenä. Osaanko päästää vaiheista irti? Pystynkö hyväksymään epätäydellisen lopputuloksen? Sallinko itselleni kunnon välineet vai noukinko jälkikäteen halpoja sivellinkarvoja maalipinnasta?

Seurassa tehdyllä remontilla on toivoa, yksin huhkittu tuntuu ikuiselta ja lohduttomalta. Rohkenenko pyytää ja vastaanottaa apua?

Parhaita olivat hetket, jolloin kuuntelin musiikkia ja tanssin hioessani seiniä. Kurjimpia olivat hetket, jolloin en ”ehtinyt” laittaa musiikkia. Se olisi muka vienyt liikaa aikaa.

Remontin kenties tärkein taito kiteytyy juuri tähän. Nautinko siitä, mitä kulloinkin teen? Olenko läsnä?

Tumpelo tarvitsee toki myös käytännön perustietoa.

Avoin remonttiopetus lepää työväenopistojen kurssien ja Pientalorakentamisen Kehittämiskeskuksen remonttikoulujen varassa. Suosioon nähden kursseja on vähän.

Osallistuin Seppo Silvennoisen sisäremonttikurssille. Mies kertoi tarvikkeista puolueettomasti ja sai kaiken kuulostamaan helpolta.

Vinkit olivat ensikertalaiselle kultaa: Huone kerrallaan valmiiksi, perimmäiset ensin. Aluksi katto, sitten seinät ja lopuksi lattia. Kas, olin edennyt juuri päinvastoin.

Selvisi, ettei maalarinteippiä kannata jättää seinään viikoiksi. Olin jättänyt. Tällaiset vihjeet soisi kirjattavan tuoteselosteisiin tai isolla rautakauppojen seinille.

Silvennoisen mukaan hänen kursseilleen tulee paljon kaltaisiani uusavuttomia, joille jo lampunvaihto tuottaa pulmia. Remontti onkin oiva mahdollisuus voittaa pelot.

Liian pelokasta uhkaa kuitenkin ikuisuusremontti. Psykologi Antti Suvanto avaa venymisen syitä: Epämukavuusalueella pienetkin päätökset tuntuvat suurilta. Remontoija saattaa pelätä epäonnistumista. Päätöksiä on siksi vaikeaa tehdä, ja niiden lykkääminen tuo hetkellistä mielihyvää.

”Kannattaa selvittää itselleen, että päätös ei parane vitkastelulla. Vitkastelu kuormittaa tunteita ja hankaloittaa elämää. Keskeneräiset asiat ovat mielenterveyden rasite”, Suvanto sanoo.

Suurin esteeni ei lopulta piillytkään tärisevässä porassa tai teknisen hahmotuskyvyn puutteessa. Se piili tuhoisassa uskomuksessa, etten osaa, pysty tai ansaitse.

Remonttini valmistui vasta, kun tympäännyin asumaan työmaalla. Päätin, että ansaitsen kodin.

Vaikeimmalta projekti tuntui silloin, kun mietin sitä mutten toiminut. Ryhtyminen sai asiat soljumaan ja palkitsi enemmän kuin miljoona lykkäystä. Opin tunnistamaan vitkastelun juuret.

Opin, että osaan ja pystyn. Mursin mallin, jonka mukaan tekniset hommat hoitaa aina joku muu.

Kun naulasin viimeiset listat, tuntui kuin olisin parantunut pitkästä sairaudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat