Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi punainen on jouluväri?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Palstalle oli uinut hupsu virke. Vastauksessani sanoin: ”Jos asunnon myyntihinta on alle 75 prosenttia osakkeiden käyvästä arvosta, sen alle menevä osuus katsotaan lahjaksi”. Tässä ei tietysti ole mitään järkeä – minkä alle, kysyi useampi lukija ja aivan syystä. Lahjaksi katsotaan myyntihinnan ja käyvän arvon erotus.

Tuli myös kielipalautetta.

Paul Tiililä kirjoittaa: ”Juttunne alussa on lihavoituna jonkun nimimerkki Montaa mieltä. Nimimerkille olisi voinut alkajaisiksi huomauttaa, että hänellä on kielivirhe, moni/monta eikä suinkaan montaa. Kun vastaatte ihmisille, oikaiskaa heidän väärien käsitystensä lisäksi myös heidän tekemänsä kielivirheet!”

Korjaamme toki kielivirheitäkin, mutta ”montaa” on ollut virallisesti kelpo muoto vuodesta 1995.

Miksi punainen on jouluväri? Onko se aina ollut, vai alkoiko perinne Coca-Colan tunnetusta joulumainoksesta, jossa joulupukin nykyinen look keksittiin? Punainenhan on muussa tapauksessa aika aggressiivinen väri.

– Emppu

On totta, että Coca-Colan joulumainos 30-luvun alusta teki nykyisen pullean ja punaisiin verhoutuvan joulupukin laajalti tunnetuksi. Kuvan firma tilasi Haddon Sundblom -nimiseltä taiteilijalta, jonka isä muuten oli kotoisin Ahvenanmaalla.

Kuvan kulttiaseman vuoksi maailmalla kiertää sinnikkäästi legenda, että juuri Coca-Cola Company olisi muuttanut joulun värin. Näin ei kuitenkaan ole. Punapukuista pukkia näkyi erilaisissa kuvituksissa jo 1800-luvun lopulla. Ennemminkin juomayhtiö äkkäsi, että pukki olisi hyvä joulumainokseen, sillä tämä pukeutui jo valmiiksi firman väreihin. Samalla saataisiin ihmiset juomaan kuplajuomaa talvipakkasillakin – ja hyvinhän se onnistui.

Punaiseen väriin liitetty symboliikka vaihtelee reippaasti aikakaudesta ja kulttuurista toiseen.

Kristillisessä kirkossa se on yksi liturgisista väreistä, ei tosin joulun vaan muun muassa pyhäinpäivän. Joulupukki on luultavasti saanut nuttunsa 300-luvulla eläneeltä esi-isältään Pyhältä Nikolaukselta, joka kuvataan puettuna punaiseen piispanviittaan.

Työpaikallani on vanhempi mieskollega, joka jaksaa puhua maahanmuuttajista joka ikisellä tauolla ja taukojenkin välillä. Kun pakolaiset alkoivat tulla, oli rasittavaa puhua hänen kanssaan. Aivan kuin olisi ollut velvollisuuteni rauhoitella häntä ja laimentaa hänen pelkojaan. Kun pakolaisten tulo on jatkunut, hänen lähes ainoat keskustelunavauksensa kuuluvat tähän kategoriaan. Onko minun pakko kuunnella, kun työkaverini maalaa piruja seinille ja haukkuu maahanmuuttajia? Eikö työpaikalla pitäisi olla oikeus tehdä töitään ihan rauhassa? Minulle on aivan sama, vaikka työtoverini on eri mieltä kanssani. Miten kannattaisi siis toimia, että työrauha säilyisi eikä minun tarvitsisi enää kuunnella hänen jauhamistaan?

– Toimiston Terttu

Tilanteeseen liittyy kaksi kysymystä. Ensimmäinen on sinun oikeutesi työrauhaan. Työpaikalla ei missään nimessä ole pakko jaksaa saarnoja aiheista, jotka loukkaavuutensa ja toisteisuutensa vuoksi vaikuttavat ilmapiiriin.

Vastaavassa tilanteessa lukupiirini opettaja sanoi eräälle kollegalleen kohteliaasti mutta jämäkästi, että tämän puheet ovat hänestä rasistisia ja loukkaavia eikä hän halua näitä keskusteluja enää työpaikallaan käydä. Tilanne ratkesi hänen kohdallaan. Voit tehdä samoin – sinulla on siihen täysi oikeus.

Soitin yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiälle. Hän sanoi, että jos työpaikalla esiintyy rasistista kommentointia eikä puhe auta, työnantajan velvollisuus on puuttua tilanteeseen.

”Ratkaisu on, että esimies puhuu tämän henkilön kanssa ja sanoo, että se ei ole soveliasta kielenkäyttöä.”

Jos esimiehelle puhuminen syystä tai toisesta arveluttaa, toinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä työsuojeluvaltuutettuun.

”Yhdenvertaisuuslain mukaisesta häirinnästä on kyse silloin, kun jatkuva keskustelu luo työpaikalle uhkaavan ja loukkaavan ilmapiirin”, Pimiä sanoi. ”Tällöin asiasta voisi kannella yhdenvertaisuusvaltuutetulle.”

Asia koskee tosiaan laajemmin koko työyhteisöä. Rasistinen puhe luo todellisuutta, jossa maahanmuuttajat ovat lähtökohtaisesti ulkopuolisia. Keskustelija olettaa puhuvansa samanmielisten kesken ja samalla tulee sulkeneeksi joukon ihmisiä yhteisön ulkopuolelle. Silloin herää uusia kysymyksiä: Kuinka helppoa maahanmuuttajan olisi tulla tähän yhteisöön? Onko heidät jo valmiiksi suljettu ulkopuolelle, jos työntekijä olettaa heidät ”toisiksi”, joista voi puhua miten vain?

Mielestäni ei siis ole väliä sillä, onko puhujan loukkaamia ihmisiä juuri silloin paikalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat