Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja Markku Rossi työnnettiin kaapista – homo-sanaa hän ei vielä saa suustaan

Kun Linnan juhlista oli kulunut vasta viikko, kansanedustajalla oli jo sormus sormessa ja puolison nimi ovessa. Kaiken jälkeen itku on herkässä.

Katja Kuokkanen HS

Kansanedustaja Markku Rossin ääni särkyy, ja kyyneleet herahtavat silmiin. Hän istuu työhuoneessaan Pikkuparlamentissa. Ikkunoista tulvii harvinaisen kirkkaan joulukuun päivän valo. Sälekaihtimet ovat auki.

Vasemmassa nimettömässä kimaltaa sormus. Keskustan kuudennen kauden kansanedustaja on vasta viikko sitten virallistanut parisuhteensa ranualaisen taiteilijan Matti Kaarlejärven kanssa.

Kuluneet kaksi viikkoa ovat mullistaneet Rossin elämän niin, että vihdoin hän uskaltaa asettaa itselleen rakkaimman ihmisen julkisesti politiikan edelle.

Yksityiselämän suojelun symboliksi on tässä kertomuksessa noussut nimikyltti kuopiolaisen kerrostaloasunnon ulko-ovessa. Siinä ei ennen tätä pyöritystä ole lukenut Kaarlejärvi, vaikka suhde on kestänyt jo kahdeksan vuotta.

Nyt nimi on jo ehditty lisätä oveen.

”Elämässä ihmisarvo on lopulta tärkein, ja voi olla, että joskus nimi ovessa ratkaisee ihmisarvon”, Rossi sanoo.

Kuopiolaisen kansanedustajan Rossin yksityiselämä nousi itsenäisyyspäivänä kaiken kansan puheenaiheeksi.

Pari miljoonaa suomalaista oli asettunut seuraamaan Linnan juhlien kättelyä, ja silloin Ylen toimittajalta livahti sana, jota Rossi ei ensin halunnut uskoa ääneen lausutuksi.

Puoliso.

Rossi tunnustaa nyt menneensä paniikkiin ja epäilleensä, että kyse olisi ollut tahallisesta paljastuksesta.

Kättelyn jälkeen presidentti Tarja Halonen onnitteli tomerasti Savon miehiä komerosta tulosta. Myös Savon Sanomien toimittaja lähestyi. Rossi pakeni hakemaan kahvia.

”Linnan juhlat ei ole sirkus vaan tasavallan arvokkain juhla. Jos minulla on siviilisäätyyn liittyviä muutosilmoituksia, en ole ajatellut, että ne tehdään presidentin edessä ja kaiken kansan katsellessa”, Rossi sanoo.

Seuraavana päivänä vitostiellä matkalla Kuopioon käytiin perusteellinen keskustelu. Romanttisen kosinnan sijaan Rossi ja Kaarlejärvi tekivät vakavan päätöksen: tämä suhde virallistetaan.

Aleksi Eskelinen
Taiteilija Matti Kaarlejärvestä (vas.) ja kansanedustaja Markku Rossista tuli sunnuntaina 13. joulukuuta virallisesti pariskunta.
Taiteilija Matti Kaarlejärvestä (vas.) ja kansanedustaja Markku Rossista tuli sunnuntaina 13. joulukuuta virallisesti pariskunta.

Miehistä tykkääminen on ollut tabu, josta Rossin perheessä ei ole puhuttu. Matti Kaarlejärven lapsista ja lapsenlapsista sekä muusta suvusta on tullut Rossinkin perhe ja suku. Omalle perheelle suhteesta ei ollut hiiskuttu.

Rossi on kotoisin mansikkapitäjästä Suonenjoelta. Rossin äiti on jo dementoitunut. Veljilleen Rossi kertoi suhteensa todellisen laidan viime viikolla, vasta kun julkisuuspyöritys oli jo tehnyt asiasta varsin selvän. Homous on yhä sana, jota Rossi ei saa suustaan.

Juhlaseremoniaan veljet tulivat, mikä liikuttaa selvästi Rossia. ”Sen sardiinipurkin avaaminen ei ole ollut helppoa itsellenikään. En kokenut heräämistä, vaan ymmärrys omasta seksuaalisuudesta on kypsynyt aikuisnuoruudesta.”

Poliitikka on Rossin elämässä mennyt kaiken muun edelle. Mutta se on ollut oikullinen rakastaja. Rossi on välillä pudonnut eduskunnasta ja välillä noussut kansanedustajaksi varapaikalta.

Toistaiseksi kovimmassa poliittisessa kamppailussaan Rossi joutui käsittelemään asiaa, joka tuli lähelle häntä itseään. Vuosi sitten eduskunta äänesti kahdesti tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisestä. Pari tuntia ennen ensimmäistä äänestystä Rossi sai soiton.

Tuntemattomasta numerosta soitti mies, joka Rossin mukaan uhkasi paljastaa hänen homoutensa, ellei Rossi äänestä lain hyväksymisen puolesta. Puhelun päätyttyä Rossilla oli tapaaminen Pikkuparlamentin kabinetissa.

Vieras oli Setan puheenjohtajana aiemmin toiminut Juha-Pekka Hippi. Hän on yksi aktivisteista, joiden Tahdon2013-kansalaisaloitekampanja johti lain hyväksymiseen. Rossi kertoi kiristysyrityksestä vieraalleen.

Rossi oli niin poissa tolaltaan, ettei Hipin lobbauksesta ollut tulla mitään. Hippi tiesi Rossin homoudesta mutta ei kertonut sitä kansanedustajalle. Hän rauhoitteli Rossia, jottei kiristys vaikuttaisi kielteisesti äänestyspäätökseen.

Turhaan. Rossin leukapielet kiristyvät vieläkin. Hän ei aikonut taipua kiristykseen ja äänesti lopulta ensimmäisellä kierroksella tasa-arvoista avioliittoa vastaan ja toisella tyhjää.

Rossin kanta tasa-arvoiseen avioliittoon on kimurantti. Hän korostaa, että kun avioliittolakia edeltänyt laki rekisteröidystä parisuhteesta hyväksyttiin vuonna 2001, hän oli yksi kolmesta keskustan mieskansanedustajasta, jotka äänestivät lain puolesta.

Tämä on päässyt monilta unohtumaan, Rossi arvostelee. Hän tyrmää esimerkiksi kirjailija Pirkko Saision kritiikin: Saisio peräsi kuluneella viikolla Rossilta selitystä siitä, miksi tämä äänesti omaa maailmankuvaansa vastaan.

Rossi sanoo ymmärtävänsä, että avioliittolakia vastaan äänestäminen voi muiden mielestä kuulostaa ”kauhean typerältä”.

”Mattikin piti ratkaisuani kohtuullisen pöljänä. Samoin kotimaakunnasta tavalliset heteroihmiset moittivat, koska tämä laki koettiin vahvasti tasa-arvokysymyksenä.”

Poliitikon on järkevää ottaa huomioon äänestäjäkuntansa. Rossi myöntää, että on pitänyt yksityiselämänsä pois julkisuudesta, koska osalla keskustan äänestäjistä voi olla ennakkoluuloja homoja kohtaan.

Hän kiistää silti, että asettuminen avioliittolakia vastaan olisi ollut äänestäjien pelkoa. Eduskuntavaaleihin oli äänestyshetkellä vain puolisen vuotta.

Viime päivinä on tullut sekä asiallista kielteistä palautetta että äärimmäisen rivoja vihaviestejä. Kannustusta ja onnittelujakin on tullut runsaasti.

Karkeimman uhkauksen Rossi on toimittanut eduskunnan turvajohtajalle ja suojelupoliisille.

Nyt Rossi sanoo kääntyneensä kannattamaan avioliittolakia.

Mutta mikä on perimmäinen syy sille, ettei Rossi tähän asti ole ollut valmis suomaan itselleen kirkkohäitä?

Luterilaisen kirkon kahtiajako. Rossille kirkko on niin tärkeä, ettei hän haluaisi pakottaa sitä vihkimään mies- ja naispareja.

Avioliittolaki asetti hänestä kirkon pakon eteen tavalla, jota hän ei voinut äänestystilanteessa hyväksyä.

Siinä Rossi on ainakin puoliksi oikeassa, sillä luterilaisen kirkon virallinen kanta sallii vain rukoilun mies- tai naisparien kanssa ja puolesta. Tosin valtaosa papeista olisi valmis siunaamaan parit, mikä lähentelee jo vihkikaavaa.

Jos Suomi odottaisi, että kirkko pääsee sopuun, yhtään homo- tai lesboparia ei pääsisi vihille ikuisuuksiin.

Linnan juhlien jälkeen asiat etenivät vauhdikkaasti. Rossi ja Kaarlejärvi virallistivat parisuhteensa sunnuntaina 13. joulukuuta. Aina kun tilaisuus tulee puheeksi, Rossi hymyilee. Helpotus säteilee tummista silmistä ja tekee 59-vuotiaasta miehestä pikkupojan.

Silti hänen on vaikea päättää, miksi sitä seremoniaa kutsuisi – häiksi kai.

Siippa Matti Kaarlejärvi on teatterilainen ja niin avoin ihminen, että Rossi on vähällä kutsua häntä lörpöksi. Nytkin Kaarlejärvi on antanut enimmät haastattelut. Kaikkia lehtijuttuja Rossi ei ole halunnut vilkaista. Kuopion lentoasemalla tosin tulivat vastaan lööpit, joissa Tarja Halonen onnitteli tuoretta paria. ”Katsoin lööppejä ja mietin, että tsiisös sentään”, Rossi sanoo.

Siippahan se paljasti julkisesti, että ihastus syntyi vuonna 2007 Tampereen kirjamessuilla. Illalla Rossi ilmestyi Kaarlejärven hotellihuoneen ovelle viski- ja konjakkipullot käsissään.

”Mainitsemalla pullot Matti halusi sanoa symbolisesti, että olin reipas kaveri. Jos alkoholia käyttää liikaa, sillähän voi olla päinvastainenkin vaikutus”, Rossi sanoo ja virnistää.

Niin ihastuttava ihminen Kaarlejärvi oli, että Rossi kuvaa jääneensä koukkuun kertaheitolla.

Miten nyt käy vanhan rakkauden, politiikan? Tuleeko äänestäjäkunnasta katkera ex-kumppani ja oikeasta rakkaudesta sellainen lyömäase, että poliittinen ura loppuu seuraavissa vaaleissa? Sellaista Rossi ei nyt halua ajatellakaan.

Eikä menestys vaaleissa enää ole Rossille ratkaisevaa. Hän on siinä iässä, että voi halutessaan jättäytyä kuluvan vaalikauden jälkeen eläkkeelle.

Vapautuminen on nyt tärkeämpää. Se ei tarkoita, että Rossista tuntuisi luontevalta liittyä seksuaalista tasavertaisuutta puolustavaan Pride-kulkueeseen.

Yhden sellaisen kohdalle hän itse asiassa osui vahingossa muutama vuosi sitten. Tuntui hyvältä seurata nuorten iloista karnevaalia sivusta. Rossi ei ole mielenosoittajatyyppiä ja toivoo, että Suomessa lakattaisiin työntämästä ihmisiä milloin mihinkin lokeroihin.

”Nyt meillä on niin vaikea taloustilanne, että meille olisi hyötyä ihmisten luovuuden vapauttamisesta. Olen erityisen huolissani nuorista, jotka eivät lopulta jaksa identiteettinsä luoman kuorman kanssa”, Rossi sanoo.

Taas kyyneleet pyrkivät silmiin. Rossi kuvaa Ylen selostuksesta alkanutta tapahtumaketjua lottovoitoksi. Ulkoa ohjattu elämä on nyt ohi, vaikka tuuppaus tuli tälläkin kertaa ulkoa.

Rossi sanoo ymmärtävänsä lottovoittajan logiikkaa: miljonääri ei mieti, kuka vei kupongin kioskille. Hän iloitsee onnestaan ja suuntaa eteenpäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat