Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vankilassa ruoka on valituksen ja unelmien kohde – nyt vangit arvioivat vankilaruoan

Muinoin vankeja rangaistiin myös nälällä, mutta nyt kaikki saavat samaa ruokaa. Sörkan vangit kertovat nyt, mitä ruokia siviilistä on ikävä ja mitä herkkuja he leipovat jouluksi.

Pauliina Siniauer HS

Kysymys on kieltämättä vaikea: ”Mitä ruoka sinulle merkitsee?”

Pave miettii. Hän hieroo käsiään hermostuneesti. Sitten hän katsoo silmiin: ”Joskus tuntuu, että ruoka on muistutus siitä mitä olet tehnyt. Ei siis sillä, että ruoka olisi rangaistus, mutta kun sulta viedään vapaus valita mitä söisit, niin siihen tulee negatiivinen lataus.”

Pave on vanki ja tämä on Helsingin vankila. Punatiilinen sokkeloinen rakennuksien yhdistelmä. On piikkilankaa, turvakameroita ja muuri. Metallinpaljastimia. Paljon lukkoja ja raskaita ovia, joissa on silmien korkeudella kurkistusaukko.

Vankila sijaitsee Hermannissa, mutta Sörkan kundeista täällä puhutaan, Sörnäisten vieressä kun ollaan. Kundeja eli vankeja on noin 250.

Täällä on aikaa ajatuksille. On yksi asia, joka pyörii vankien mielessä jopa enemmän kuin seksi.

Ruoka rytmittää päivän. Ravinto on perustarve, johon vangit eivät voi juuri vaikuttaa. Se on ainainen valituksen, toiveiden ja unelmoinnin kohde.

Kysyimme vangeilta heidän mietteitään vankilaruoasta. Kyselylomakkeen palautti 30 vankia. Esimerkiksi näin he vastasivat: 

”Arvostan kunnon ravinteita vielä enemmän nyt kuin ennen koska täällä ei ole mahdollista saada sitä mitä haluaisi.”

”Kyllä se (suhde ruokaan) on aika paljon muuttunut, ei täällä pysty syömään kaikkia ruokia kun jotkut ruuat näyttää oksennukselta. Ajattelen päivisin kunnon ruokaa.”

”Todella iso merkitys, kun käyn punttisalilla.”

”Ruoka ei ole minulle pelkkä ravinnon lähde, siihen liittyy tunne sitä syödessä / valmistaessa!”

”Ajattelen ruokaa todella paljon enemmän kuin ulkomaailmassa.”

”Ruokaa joutuu miettimään enemmän, koska täällä ei ole aina syötäväksi kelpaavia ruokia eikä kunnon iltapalaa.”

”Pystyn syömään mitä vain.”

Laki määrää, että vankien on saatava riittävästi terveellistä ja monipuolista ravintoa. Vielä vuoteen 1975 asti ravintoa voitiin käyttää vallankäytön välineenä. Huonosti käyttäytyvää vankia saatettiin rangaista nälällä.

Kaikki vangit eivät myöskään saaneet saman verran ruokaa. Vangit oli jaettu viiteen luokkaan, ja parhaiten käyttäytyvät ja raskasta työtä tekevät vangit saivat enemmän ruokaa ja herkkuja, kuten voinappeja.

Aiemmin vanki saattoi jopa selvitä lyhyemmällä vankeusajalla, jos suostui elämään pelkällä vedellä ja leivällä. Nykyään jokainen seisoo ruokapyramidin juurella samanarvoisena.

Outi Pyhäranta / HS
Keittiössä työskentelevä vanki Henri Visa odottaa, kun keittiömestari annostelee kastiketta.
Keittiössä työskentelevä vanki Henri Visa odottaa, kun keittiömestari annostelee kastiketta.

Henkilökunnan taukohuoneessa kerrotaan kasku: Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea oli Sörkassa tarkastuskäynnillä, kaikki vaikutti olevan hyvin. Kunnes mentiin lounaalle: tarjolla oli silakkalaatikkoa.

Seuraa nauruntyrskähdys. Henkilökunta syö samaa ruokaa kuin vangit. Siksi siitä voi laskea leikkiä.

Kaikkien Suomen vankiloiden ruokalistat suunnittelee Rikosseuraamuslaitoksen tarkastuspäällikkö Riitta-Leena Salovaara yhteistyössä vankiloiden keittiömestareista koostuvan ruokalistaryhmän kanssa.

Ruokalistasuunnittelu on tarkkaa puuhaa. Pitää huomioida monta asiaa, kuten ravintotarpeet, hygienia, laitosturvallisuus ja määrärahat. Ja tietysti maku.

Vankiloiden ruokalistat noudattelevat valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia – siis lautasmallia. Päivittäinen kalorimäärä on 2800–2900.

Viiden viikon kiertävä ruokalista vaihtuu kahdesti vuodessa. Se sisältää lihan, kalan, sisäelinten ja makkaran kaltaisia pääraaka-aineita. Energialisäkkeinä on perunaa, perunasosetta, riisiä tai makaronia. Tarjolla on usein myös jonkinlainen raaste ja joskus jälkiruoka.

Kahdesti viikossa vangeille tulee tarjota kasvis-, luomu- tai kausiruokaa. Tosin Helsingin vankilassa luomua ovat lähinnä puurohiutaleet.

Millaista ruokaa vankilassa pitäisi mielestäsi tarjota?

”Vähemmän Maizena -suurustetta. Enemmän / ylipäätänsä proteiinia: lihaa, kalaa, kanaa.”

”Oikeata kalaa oikein tehtynä eikä aina pakasteseitä vesihöyrytettynä.”

”Parempaa. Ei jauhosta tehtyä ”riisipuuroa” eikä sitä tärkkelyssontaa. Myös salaatti on kuin Rautatientorin roskiksesta pöllittyä skeidaa.”

”Vähemmän hiilareita.”

”Ravintorikkaita ruokia. Pitäisi olla mahdollisuus saada kanttiinista hedelmiä ja vihanneksia.”

”Enempi proteiinia.”

”Enemmän lihaa!”

”Monipuolista, värikästä, vaihtelevaa. Hedelmiä, jotka kuuluvat päivittäin runsaina määrinä hyvään ruokavalioon. Ne antaisivat sitä väriä, makua, pehmeiden rasvojen kera.”

”Kaikki maistuu samalle! Proteiinipitoisempia eväitä! Nyt kaikki perustuu hulluuteen asti viedyllä hiilihydraattipitoisuudella ja keinotekoisilla kastikkeilla (esanssit/liivatteet). Järjetöntä!”

”Mulle piisaa tää.”

Keittiömestari Jaana Rantalan päivä alkaa puoli seitsemältä aamulla. Aamupala alkaa seitsemältä.

Puuron tai vellin viereen vanki saa leivän, yhden lisukkeen (makkaraa, juustoa tai kasvista), margariinia ja lasillisen maitoa. Kahvia ei aamiaisella tarjota.

Helsingin vankilassa lähes kaikki ruoka tehdään itse. Rantalan ja keittäjien apuna työskentelee myös muutama vanki. He lähinnä siivoavat ja tiskaavat. Joskus vangit saavat esikäsitellä vihanneksia.

Aiemmin vangit auttoivat enemmän ruoanvalmistuksessa, mutta se kiellettiin. Turvallisuusuhka, perustelu kuului. No, ainakin pientä jäynää. Vanginvartijan annokseen saattoi vahingossa kaatua suolapurkki.

Vangit ruokailevat neljästi päivässä. Ensimmäinen lounasvuoro alkaa kello 10.45, päivällinen jo puoli neljältä. Päivällisen yhteydessä jaetaan myös iltapala, jonka saa mukaan selliinsä.

Iltapala lisättiin ruokalistalle vasta vuonna 2011, kun Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea katsoi, että päivällisen ja aamupalan välinen aika oli liian pitkä.

Viikonloppuisin ja pyhäpäivisin on vain yksi lämmin ateria. Joulun ja muiden juhlapäivien ateriat suunnitellaan erikseen, silloin voidaan tarjota myös ylimääräinen iltapäiväkahvi ja kahvileipä. Yleensä kahvit pitää keittää omalla rahalla sellissä.

Ruokalan pitkät puiset pöydät ja penkit ovat siisteissä riveissä. Yhdellä seinustalla on noutopöytälinjasto. Täällä ruokailevat avointen osastojen vangit, suljetuilla osastoilla ruoka jaetaan selleihin.

Lounas on juuri päättynyt, ja vangit ovat lähteneet töihin. Keittiön puolella betonimyllyltä näyttävässä padassa pyörii jo päivällinen, janssoninkiusaus. Keittäjä arvelee, ettei se kelpaa. Maksaruoat kiinnostavat vielä vähemmän. Makaronilaatikkopäivänä kaikki ovat paikalla.

Outi Pyhäranta / HS
Päivälliseksi on luvassa janssoninkiusausta. Se ei kuulu suosikkiruokiin.
Päivälliseksi on luvassa janssoninkiusausta. Se ei kuulu suosikkiruokiin.

Keittiömestari Rantala ei voi paljoakaan vaikuttaa ruoan makuun, sillä reseptitkin tulevat Rikosseuraamuslaitoksesta ja niitä pitää noudattaa tarkasti.

Kerran viikossa listalla on kuitenkin ”ruokaa talon tapaan”. Jossain vankilassa siitä on leikkisästi käytetty myös nimitystä ”ruokaa talon takaa”. Tällöin keittiömestari saa suunnitella ruoan itse. Rantala tekee yleensä Sörkan suosikkeja; broileriruokia, lihakastiketta tai jotain makkarasta.

Helsingin Sanomien kyselyssä moni vanki kaipasi ruokaan enemmän makuja, mutta Rantala puolustaa tiimiään topakasti. ”Täällä on hyvät keittäjät, ne osaa kyllä maustaa.”

Noin joka viidennellä vangilla on erityisruokavalio. Perusruokavaliosta poiketaan, mikäli se on perusteltua vangin terveyden tai vakaumuksen vuoksi. Halal-lihaa tai kosher-ruokaa ei ole kuitenkaan tarjolla: muslimit ja juutalaiset saavat sianlihattoman vaihtoehdon.

Myös vankilassa voi olla vegetaristi tai vegaani. Tosin silloin ei välttämättä saa ravintoympyrän oppien mukaisesti proteiineja. Sörkassa on kolme vegaania.

Erityisruokavaliota pitää anoa vankilan apulaisjohtaja Jyrki Heinoselta.

Luolamiesdieetin voi unohtaa. Mieltymykset eivät ole peruste erityisruokavaliolle. Vankilaruoka on oikeastaan ihmisoikeuskysymys.

Outi Pyhäranta / HS
Lounaaksi on porsaanleike, perunoita ja kaaliraastetta.
Lounaaksi on porsaanleike, perunoita ja kaaliraastetta.

Millaiseen ruokaan Heinosen mielestä vangilla on oikeus?

Ravinto-opillisesti oikein koottuun, maukkaaseen perusruokaan, Heinonen vastaa. Joskus saa herkutella.

”Tie miehen sydämeen käy vatsan kautta, myös vankilassa”, hän huomauttaa lempeästi.

Heinonen muistuttaa, että huono ruoka voi myös aiheuttaa järjestyshäiriöitä ja olla siten turvallisuusriski.

1960-luvun alussa Konnunsuon vankilassa vangit ryhtyivät ”makaronikapinaan” protestiksi liian yksipuoliselle ruoalle. Nimi tuli siitä, että perunaa oli muutaman kerran korvattu makaronilla.

Viikon ajan vangit söivät pelkkää näkkileipää, sitten kapina hiipui ja lämmin ruoka alkoi taas kelvata. Noista ajoista vankilaruoka on kyllä parantunut. Mutta liian hyvääkään se ei saa olla, jos ”kansan” oikeustajua kuunnellaan.

Alkuvuodesta Ilta-Sanomat esitteli kuvia vankien ruoka-annoksista. Monet lukijat kokivat, että vangit saavat syödä liian hyvin valtion piikkiin. Sanottiin, että rikolliset syövät jopa paremmin kuin vanhukset laitoshoidossa.

Tämä riippuu varmaankin laitoksesta, mutta ainakaan vankien ruokaan ei törsätä. Yhden vangin ruokatarvikkeisiin (ei sisällä työvoimakuluja) käytetään 3,10 euroa päivässä, siis kaikkiin neljään ruokailuun. Ja monet vangit ovat isoja, rautaa rakastavia miehiä.

Keskellä pihaa on pieni kuntoilualue. Puntinnostopaikka on ympäröity piikkilangalla ja valvontakameroilla. Kaksi vankia hölkkää ympäri nurmiplänttiä.

Pihan toisessa päässä on matala rakennus, jossa tuoksuu banaani.

Kanttiini on vangeille tärkeä paikka. Täällä on tarjolla vähän valinnanvapautta ja hieman vaihtelua ruokavalioon. Mielihalujen toteuttamiselle on toki rajansa.

Kanttiini ei ole mikään lattekahvila. Se näyttää varastolta. Avohyllyjen välissä hääräilee kolme vankia, jotka selvästikin ovat nostaneet rautaa ja syöneet maitorahkaa, kanttiinin suosituinta tuotetta. He pakkaavat toisten vankien tilauksia laatikoihin.

Kanttiiniin pääsee kerran viikossa. Vangin pitää ruksia ostoslomakkeelle haluamansa tuotteet ja toimittaa se tänne päivää ennen ostosvuoroa.

Ruokaostoksilla käynti on karu operaatio. Vangit istuvat odotushuoneessa, kassa huutaa heidät sukunimellä sisään, vanki kuittaa laatikon kassalla ja poistuu.

Työssäkäyvä vanki tienaa keskimäärin 135 euroa kuukaudessa, työtön saa 45 euroa. Vanki voi käyttää kanttiinissa myös siviilistä saatua rahaa korkeintaan 140 euroa kuukaudessa, paitsi joulukuussa 280 euroa juhlapyhien takia.

Talousmestari Elina Timlin on toinen kanttiinin esimiehistä. Hän on työskennellyt Helsingin vankilassa jo 20 vuotta ja tietää hyvin, että kanttiinin valikoima on ainainen valituksenaihe.

”Mutta se on kestettävä. Pitää muistaa, että se ei ole minusta kiinni”, hän toteaa.

Valikoimasta vastaa Rikosseuraamusviraston oma valikoimaryhmä.

Valikoima ei tosiaan ole laaja: edamia, kahta leikettä. Sour cream -sipsejä, banaani- ja marjajugurttia, kevytmajoneesia, kebablastuja, säilykkeitä, jauhoja. Kana- tai lihanuudeleita, esipaistettuja patonkeja, kahvia, muutamaa suklaata, kolmea eri salmiakkia, yhtä hedelmäkarkkia. Joitain mausteita ja maitoa, muun muassa.

On myös hygieniatuotteita, savukkeita, ruokailuvälineitä, vitamiineja ja paristoja.

Proteiinivillitys näkyy myös kiven sisällä. Maitorahkan lisäksi tonnikala ja energiapatukat tekevät kauppansa.

Joihinkin tuotteisiin on ostorajoituksia. Esimerkiksi kananmunia ei saa yli viittä kennoa, makkaraa maksimissaan kaksi pakettia ja maitorahkaa 14 purkkia kerrallaan. Rajoituksia tarvitaan, koska kylmäsäilytystilat eivät muuten riittäisi.

Millaisia ruokia teet itse?

”Nuudelitonnikalaa.”

”Tonnikala + riisi / chili, suola, valkosipuli.”

”Nuudelia ja patonkia. Suosikki ei oo kummoinen, mutta parasta mitä kanttiinitarpeista saa on ehkä kebabpatonki.”

”Vaikka risottoa tai kebab-kastiketta, sopii jopa patongin väliin.”

”Runsaasti proteiinipitoisia ruokia, joissa sopivasti hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja. Kanttiinin huono valikoima rajoittaa ruoanlaittoa. Suosikki on paistetut munat ja maitorahka.”

”Spagetti + tonnikala + valkosipuli + jalopeno + oliivi.”

”Herkkumunakas.”

”Leipäkebappi.”

Moni vanki kaipaa ruokavalioonsa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Kanttiinissa on vain omenoita ja banaaneja, pakasteena saa herne-maissi-paprika-sekoitusta. Kurkkua ja tomaattejakin oli joskus, mutta ne jäivät hyllyihin.

”16 vuotta tänne on haluttu jauhelihaa. Mutta se on liian kova terveysriski, jos kylmäketju katkeaa. Kaikilla vangeilla ei ole mahdollisuutta käyttää jääkaappia. Ja minä lähden siitä, että täällä kaikki ovat samanarvoisia. Valikoiman pitää palvella myös pienituloisia vankeja sekä niitä joilla ei ole jääkaappia”, Timlin sanoo.

Pienituloisten asia on Timlinille tärkeä. Siksi joulun alla valikoimaan tulee myös edullisia joulumakeisia. Myyntiin tulee myös kinkkurullia, pipareita, silliä, torttutaikinaa ja luumuhilloa.

”Voivat sitten leipoa ja tehdä vähän joulua itse osastoille”, Timlin sanoo.

Kotitalousluokan viereisessä huoneessa kokoontuu yleensä AA-kerho, raamattupiiri tai isä-lapsiryhmä, mutta nyt pöydällä on pullapitkoja, korvapuusteja ja rullapullia.

”Noi on kyllä vähän huijausta”, Pave sanoo.

Hän tarkoittaa, että oikeasti vangit eivät saa käyttää leivonnassaan hiivaa. Nyt tuli poikkeuslupa.

Hiivaa voisi nimittäin käyttää alkoholin valmistukseen. Samasta syystä appelsiineja ei myydä kanttiinissa.

”Saattaisivat alkaa käymään”, Pave sanoo silmiään pyöritellen.

Edes leivinjauhetta vangit eivät saa pitää hallussaan. Se haetaan vartijalta erikseen kulhoon.

Seitsemän vuotta Sörkassa istunut Pave pitää ruoanlaitosta.

Avoimilla osastoilla on keittiönurkkaukset. Varusteisiin kuuluu uuni sekä välttävät keittiövälineet kuten vispilä, kaulin ja kulhot. Ainoa leipäveitsi on kettingillä kiinni keittiötasossa. Myös leivinpaperi pitää ostaa kanttiinista.

Vangit muodostavat pieniä ruokapiirejä, joissa kaikki osallistuvat kustannuksiin ja taitavimmat kokkaavat. Pientä iloa harmaaseen arkeen. Etenkin leipominen on suosittua.

”Hei maista, ota toi, toi on nätimpi!” Pave viittoo pullien suuntaan. Suklaapullat ovat tummuneet, mutta pitko on kaunis ja huolella solmittu.

On aihetta hieman juhlia, poikkeuslupapullien kera.

Selliruoat & Leivonnaiset Sörkassa – Iättömät reseptit kiven sisältä -reseptilehtinen tuli nimittäin eilen vankilan painosta. Pave esittelee sitä turhan vähätellen, vaikka olisi lupa olla ylpeä. Hän vastaa lehtisen ruokaresepteistä, toinen vanki leivonnaisista, kolmas piirroksista. Vankien ruoanlaittoa ja leipomista rajoittavat vain kanttiinin raaka-ainevalikoima ja mielikuvitus.

Reseptit kiertävät suusta suuhun, ja nyt julkaistu lehtinen esittelee niistä 18. Esimerkiksi jauheliha korvataan makaronilaatikossa pieneksi hakatulla naudanlihasäilykkeellä tai keittokinkulla. Tonnikala taipuu pihveiksi ja pastaksi. Perunamuusijauhosta voi loihtia rieskoja, ja maitorahka sopii munkkitaikinaankin.

Esipuheessa kerrotaan ruokailun haasteista kiven sisässä. Useamman vuoden jälkeen laitosruoka – hyväkin – alkaa kyllästyttää.

Suurimmalla osalla meistä ei ole taustallaan opittuja ruoanlaittotaitoja. Ja monella meistä, jotka olemme lapsina osallistuneet, tai jopa itse leiponeet, on taitomme ja vähintäänkin reseptimme unohtuneet. Tämän vuoksi haluamme reseptikirjasellamme auttaa vankitoveria luomaan vankilan kanttiinissa tarjolla olevista raaka-aineista itselleen mahdollisimman mieluisia ruokia ja leivonnaisia.

Toimituskunta toivottaakin vankitovereilleen pikaista vapautusta – ja sitä odotellessa – mahdollisimman miellyttäviä makuhetkiä.

Moni oppii tekemään ruokaa vasta vankilassa. Esimerkiksi Martat järjestävät vankilan kuntoutusosastolla kursseja, joissa opetellaan arjen hallintaa.

Harva aikuinen mies osaa leipoa kääretortun tai kermakakun, mutta monilta Sörkan kundeilta se sujuu.

Pave teki ruokaa jo ennen vankeutta: sen ikäpolven lapsia, että piti osata. Hän kokkasi myös omalle perheelleen.

”Mulle erityisesti intialainen ruoka oli se juttu. Olihan se ihan tyrmäys kun tänne tuli ja kaikki maut vietiin pois, ruoasta tuli mättöä. Se oli mulle iso kolaus, kun se nautinto lähti pois.”

Hiljattain Pave pääsi vapaalle ja ensimmäistä kertaa vankilan ulkopuolella syömään. Hän meni oitis Vaasankadun thaimaalaiseen.

”Jumalauta meinas lähteä taju! Siis hyvää se oli, mutta mä olin ihan paita märkänä, kun en ollut tottunut mausteisiin”, Pave sanoo.

Kaipaatko jotain ruokia ulkomaailmasta, siviilistä?

”No vittu kaipaan!”

”Dudii (Toinen linja Helsinki), pähkinäkana riisillä, Fonda sel Dol (Itäkeskus), medium plus pihvi + riisi ja valkosipulivoi, kaikki anopin valmistama puolalainen ruoka.”

”Joo todellakin kaipaan. Salaatteja, kanaruokia sekä tietysti härän sisäfilettä.”

”Lihaa ja salaatteja.”

”Kaikkea mahdollista, hyviä ravintopitoisia ruokia.”

”Leikkeleitä, nugetteja, ranskalaisia, nakkeja, lihapullia, lohkoperunoita.”

”Vihanneksia, marjoja, kanaa ja kalaa.”

”Lihaa, hedelmiä, vihanneksia.”

”Toki! Monipuolisuutta, eri makuja, todellisia salaatteja eikä mitään köyhiä raasteita! Monimuotoisuutta ja kekseliäisyyttä ruokiin lisää, kaikki maistuu samalle!”

”Kaipaan valinnanvapautta ettei joku päätä puolestani mitä syön.”

”Kaipaan paljonkin ruokia ulkomaailmasta, mutta se ei ole realiteetti, joten asiaa ei kannata liikaa pohtia.”

Entä Pave? Mitä muuta kuin intialaista?

Hän suorastaan ihmettelee mielihalujaan.

”Mun on tehnyt avokadoa mieli jo vuosia! Ja parsakaalia. Mieti! Vaikka ne on maultaan sellaisia mietoja.”

Hän hiljenee hetkeksi ja lisää:

”Mutta ehkä se johtuu enemmän siitä, että muistaa tilanteet, joissa niitä on syönyt.”

Myös joulu, perhejuhla, on monelle vangille kova pala. Jopa ahdistava.

Pave ei pääse jouluvapaille.

Mutta joulun tunnelmaa hän loihtii osaston keittiönurkkauksessa, kun voitaikinakin on viimein tullut kanttiinin valikoimaan.

Pave aikoo pyöräyttää joulutorttuja ja liha-muna-riisi-pasteijoita. Niistä riittää muillekin.

Outi Pyhäranta / HS
Helsingin vankilassa rangaistustaan kärsivä Pave pitää ruoanlaitosta. Vuoden tärkeimpään juhlaan hän leipoo joulutorttuja ja muna-riisipasteijoita. Vangit voivat ostaa voitaikinaa kanttiinista vain joulun alla.
Helsingin vankilassa rangaistustaan kärsivä Pave pitää ruoanlaitosta. Vuoden tärkeimpään juhlaan hän leipoo joulutorttuja ja muna-riisipasteijoita. Vangit voivat ostaa voitaikinaa kanttiinista vain joulun alla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat