Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi suomalainen = 13,7 ukrainalaista?

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Antaudun itseruoskintaan. Tarkoitan nyt viime keskiviikon lehteen laatimaamme otsikkoa ”Lähi-idän tulipesäkkeiden uusi sammutusyritys”.

Otsikon alla käsiteltiin Jemenin ja Syyrian sotia. Jemenistä en tiedä, mutta Syyriassa oli ennen 2011 alkanutta teurastusta 23 miljoonaa asukasta. Syyria sijaitsee siellä, missä me väitämme oman kulttuurikotimme olevan. Syyria on ”pesäke” ainoastaan, jos sitä tarkkailee havumetsävyöhykkeelle rakennetun korsun tähystysluukusta.

Olin vähällä kirjoittaa, että sanavalinta ”pesäke” edustaa sveitsiläistyyppistä vuoristokansan näkemystä maailmasta. Kunnes muistin, että Sveitsin asukkaista yli viidennes on maahanmuuttajia. Sehän tarkoittaisi, että jos Suomi olisi Sveitsi, pitäisi Suomessa olla ainakin miljoona mamua lisää, nykyisten päälle.

Sanavalintojen paljastama ylimielisyys taitaa johtua varakkuudesta. Ylimielisiä ovat varmasti sveitsiläisetkin, jotka ovat tuommoisia määriä ulkomaista palvelusväkeä itselleen haalineet. Kansantulo per asukas -tilastossa sveitsiläiset ovat sijalla neljä, suomalaiset vasta sijalla 17.

Ja Syyria sijalla 145 – Maailmanpankin tiedot Syyriasta tosin ovat jo kahdeksan vuotta vanhat. Venäjä on viime vuoden lukujen perusteella ihan kelvollisella sijalla 61, Kroatian ja Päiväntasaajan Guinean välissä. Ukraina-parka on vasta sijalla 123.

Mutta hetkinen, luvalla sanoen nyt ei kaikki taida olla ihan kohdallaan. Maailmanpankin tilaston mukaan Ukrainan kansantulo per asukas oli viime vuonna 3 560 Yhdysvaltain dollaria, kun se Venäjällä oli 13 210 dollaria. Venäläinen oli siis keskimäärin melkein neljä kertaa ukrainalaista rikkaampi.

Molemmissa maissa vieraillut voi sanoa, että ei ole. Ainut ero Ukrainasta Venäjän puolelle tultaessa on, että hyvin hoidetut pellot muuttuvat hukkakauran ja pajukon valtaamiksi joutomaiksi. Mitä suotta pellolla raatamaan, jos rahaa tulee öljyhanasta?

Saman tilaston perusteella voitaisiin väittää, että jokainen suomalainen vastaa rahamiehenä 3,7:ää venäläistä. Ei taida pitää sekään paikkaansa. Mutta että jokainen suomalainen massinsa mukaan arvostettuna vastaisi noin 13,7:ää ukrainalaista, se on kyllä aivan tuulesta temmattu väite.

Jonkin verran Venäjän ja Ukrainan keskiarvojen eroa voi selittää Venäjän sikarikkailla, jotka vääristävät tilastoja: muutama oligarkki tienaa miljoonien tavallisten pulliaisten edestä. Mutta ei se Ukrainakaan mikään ruotsalaistyyppinen tasa-arvotaivas ole.

Tältä istumalta en keksi muuta järkevää selitystä, kuin että Ukrainan taloudesta valtaosa on jossain tilastojen tavoittamattomissa, mustalla tai harmaalla sektorilla. Ja että tämän sektorin osuus kansantaloudessa on olennaisesti suurempi kuin saman sektorin osuus Venäjän taloudessa.

Pimeä talous perustuu korruptioon. Venäläisessä korruptiossa olennainen piirre on pitkä perinne ja korruption institutionaalinen luonne, josta seuraa sosiaalinen kontrolli: korruptoitunut virkamies kyttää naapurikonttorin kollegaa, ettei se vain varasta liikaa.

Ukrainassa tämä kontrolli näyttää romahtaneen.

Näin ajatellen lahjus on venäläisen virkamiehen palkka. Suomessa palkka maksetaan tilille ennakonpidätyksen jälkeen. Kiitos tästä muutamalle edelliselle sukupolvelle. Meidän nykyisten työelämän sankareiden ei ehkä pitäisi ylpistyä teidän saavutuksistanne.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat