Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiitinen onnistui siinä missä Kekkonen ei

Eläkkeelle jäävä eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen oppi nuorena virkamiehenä presidentiltä, miten valtaa käytetään.

Sunnuntai
 
Hannele Rantala
Tiitinen (ja Kekkonen) Supossa vuonna 1982.
Tiitinen (ja Kekkonen) Supossa vuonna 1982. Kuva: Hannele Rantala

Eduskunnan pääsihteerin Seppo Tiitisen jäädessä vuoden lopulla eläkkeelle päättyy yksi aikakausi. Tiitinen on nimittäin viimeinen virkamies, joka oli jo presidentti Urho Kekkosen kaudella korkeassa virassa, suojelupoliisin päällikkönä.

Siihen aikaan suojelupoliisi oli niin sanottu presidentin poliisi, ja päällikön piti raportoida kuukausittain valtionpäämiehelle. Tiitisen esityksestä Kekkonen teki myös päätöksiä muun muassa vakoilijoiden karkottamisesta Suomesta. Nuori virkamies oppi, miten valtaa käytetään.

pääsihteerinä Tiitinen onkin ollut lähes suuren esimiehensä veroinen vallankäyttäjä, joskin hillitympi. Hänen pääsihteerikautensa on kestänyt melkein yhtä kauan kuin Kekkosen presidenttikausi, ja Tiitisen aikana perustuslakia on muutettu ja eduskunnan valtaa kasvatettu.

Yhdessä asiassa Tiitinen pärjäsi paremmin kuin Kekkonen: seuraajan valinnassa. Kekkonen ei onnistunut junailemaan mieleistään seuraajaa, koska kansa halusi presidentiksi Mauno Koiviston. Sitä vastoin eduskunta valitsi uudeksi pääsihteeriksi Maija-Leena Paavolan, Tiitisen suosikin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat