Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ainutlaatuinen aineisto

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

HS:n köyhyyskysely on osa Kaksi Suomea – kasvaako eriarvoisuus -tutkimusta. Se kuuluu Koneen säätiön rahoittamaan laajaan Jakautuuko Suomi? -hankkeeseen.

Kysely toteutettiin viime kesänä HS:n verkkosivujen kautta. Vastauksia saatiin 9 800. Vastaajista kaksi kolmasosaa – 1 250 miestä ja 4 500 naista – kirjoitti avovastauksiin. Määrä on poikkeuksellisen suuri.

Aineisto ei ole tilastollisesti edustava otos suomalaisista, koska vastaajat ovat itse hakeutuneet mukaan HS:n kautta. Vastaajien määrä on kuitenkin niin paljon tavanomaista isompi, että siitä saadaan luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa, sanoo professori Juho Saari.

Vertailun vuoksi: Yleensä tutkimuksissa otos on 2 000–3 000 ihmistä. Usein heistä vain 40–50 prosenttia vastaa. Varsinkin ääripäitä edustavien ihmisten vastauksia saadaan silloin vähän.

HS:n köyhyyskyselyssä ainutlaatuista on muun muassa se, että kaikkein rikkaimpien ja köyhimpien vastaajien määrä on suurempi kuin tutkimuksissa yleensä. Harvinaista materiaalia ovat esimerkiksi suurituloisten itse kirjoittamat käsitykset köyhistä.

Aineistoa tullaan analysoimaan useissa yliopistoissa ja oppilaitoksissa vielä vuosia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat