Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari tulee paljasnyrkkisten miesten suvusta ja lukee ainoana kirjanaan vuoden 1611 Raamattua

Nyrkkeilyn raskaan sarjan uusi valtias Tyson Fury on Irlannin kiertolainen. Hänen isänsä sai vankilomaa, että pääsi seuraamaan poikansa mestaruusottelua.

Tommi Nieminen HS

Se ei ollut vuosisadan nyrkkeilyottelu, mutta asetelma oli yksi kaikkien aikojen kiehtovimmista.

Marraskuun lopussa Saksan Düsseldorfissa kehään nousi kaksi hyvin erilaista poikkeusihmistä.

Raskaan sarjan hallitseva maailmanmestari Vladimir Klitshko oli jo legenda. 39-vuotias ukrainalainen oli ollut jo yksitoista vuotta voittamaton.

Haastaja oli lähes tuntematon brittiläis-irlantilainen Tyson Fury. Hän oli 27-vuotias kiertolainen, joka ei ollut käynyt elämässään päivääkään kouluja.

198-senttinen ja 111-kiloinen Klitshko oli selvä ennakkosuosikki. Hän oli möyhentänyt kanveesiin lähes kaikki raskaan sarjan roikaleet, paitsi isoveljensä Vitali Klitshkon, ja sekin johtui todennäköisesti vain siitä, etteivät veljekset koskaan kohdanneet kehässä. Niin he olivat keskenään sopineet.

Vladimir Klitshko oli hallinnut raskaan sarjan WBA-, IBF-, WBO- ja IBO-liittoja. Vitali oli ollut WBC-liiton maailmanmestari. Mutta hän jätti kehät vuonna 2013 ja keskittyi politiikkaan. Vitali on se Kiovan pormestari.

Moni pitää Vladimir Klitshkoa yhtenä historian suurimmista raskassarjalaisista, Muhammad Alin ja Mike Tysonin veroisena.

Düsseldorfin nyrkkeilyiltaan saapuneet 50 000 katsojaa odottivat siis hyvällä syyllä Klitshko-show’ta.

206-senttinen ja 112-kiloinen Tyson Fury oli kuitenkin jopa Klitshkoa poikkeuksellisempi ihminen.

Kai Pfaffenbach
Vladimir Klitshko hallitsi nyrkkeilyn raskasta sarjaa 11 vuotta ennen kuin Tyson Fury kukisti hänet.
Vladimir Klitshko hallitsi nyrkkeilyn raskasta sarjaa 11 vuotta ennen kuin Tyson Fury kukisti hänet.

Fury on Irlannin pavee, kuten he itseään kutsuvat. Irlannin travelleri eli kiertolainen, mustalainen. He nimenomaan käyttävät ryhmästään sanaa gypsy, mustalainen, vaikkeivät ole etnisesti romaneja.

Heitä on Brittein saarilla noin 35 000–45 000. Osa suvuista on kiertänyt vuosisatoja, osa omaksunut elämäntavan myöhemmin.

Irlannin kiertolaiset ovat tuttuja myös suomalaisille. Heitä oli Suomessa viime kesänäkin, tiettävästi parikymmentä autokuntaa raavaita miehiä. He saapuivat lava-autoilla ja asuntoautoilla, kiersivät Etelä-Suomen leirintäalueita ja etsivät hanttihommia, kuten kattojen maalaamista, pihakivitöitä.

Ja asfalttitöitä.

Erityisesti asfalttitöitä. Se on pavee-äijien perinteinen ala, raskasta ja melko hyvin palkattua sesonkityötä. Nopeita keikkoja, nopeita tilejä, vähän sitoutumista, paljon vapautta.

Oikeastaan aina, kun Irlannin kiertolaiset ovat tulleet Suomeen, he ovat päätyneet myös otsikoihin. Kesällä 2008 heitä paheksuttiin ainakin Tampereella ja Porvoossa, jossa heidät ajettiin ulos Kokonniemen leirintäalueelta. Steven-niminen karavaanari arveli Helsingin Sanomille, että heitä olisi sinä kesänä Suomessa noin 150.

Suomen poliisille oli tehty kiertolaisista rikosilmoituksia. Niiden mukaan he olivat ottaneet ennakkomaksuja asfalttitöistä, mutta eivät olleet koskaan saapuneet tietyömaalle.

Lähtiessään Kokonniemen leirintäalueelta kiertolaisäijät pakkasivat lava-autoihinsa kompressorit ja maan tiivistämiseen käytettävät täryttimet, mutta kiistivät jyrkästi, että olisivat saapuneet Suomeen asfalttitöihin.

Karavaanari-Steveniä pänni, että kaikkia kiertolaisia rangaistaan ”muutaman törttöiltyä”.

Voi olla. Irlannin kiertolaisia kohdellaan myös Britteinsaarilla kuin saastaa, lähes kirjaimellisesti. Heitä syytetään likaisuudesta, rikollisuudesta ja takapajuisesta maailmankatsomuksesta.

Myös Düsseldorfissa otteluun saapunut yleisö buuasi. Kuten muutkaan kiertolaiset, ei Tyson Furykaan ole keskiluokan suosiossa.

Kai Pfaffenbach
Tyson Fury saapui paidassa, jossa oli hänen lokakuussa 2014 kuolleen setänsä Hughien kuva.
Tyson Fury saapui paidassa, jossa oli hänen lokakuussa 2014 kuolleen setänsä Hughien kuva.

Kun Fury avustajineen marssi pukuhuoneesta kehään, gospel-laulu soi. I’ll have a little talk with Jesus when I get home tonight. Fury on harras katolilainen, kuten monet paveet.

Kehän laidalla katseli hänen isänsä John Fury. Entinen ammattinyrkkeilijä hänkin, mutta pojastaan poiketen isä otteli ilman hanskoja. Kiertolaistyyliin.

Vladimir Klitshkon noustessa kehään yleisö osoitti suosiotaan.

Vaikka Klitshko tunnetaan suurena humanistina, hyväntekijänä ja shakinpelaajana, hän on ulkoisesti kuin se paha slaavi 1980-luvun Rocky-elokuvasta. Ilmeetön ja käytökseltään luonnottoman mekaaninen, huippuunsa treenattu ja niin turrutettu, ettei tunne enää kipua.

Suurinpiirtein sama ajatus oli juolahtanut mieleen myös Tyson Furylle ennen ottelua: ”Jos tulen Vladimirin tyrmäämäksi ensimmäisessä erässä, nostan käteni ylös ja sanon: Kiitos Jumala.”

Fury sanoi tehneensä valmistautuessaan kaikkensa. Kovempaa ei voi enää treenata. Paremmin ei voi syödä. Loppu on jätettävä voimille, joihin ei voi itse vaikuttaa.

Lee Smith
Tyson Fury sanoi, ettei olisi voinut harjoitella enää yhtään paremmin. ”Jos se ei riitä, sitten Jumala ei tahdo minusta raskaansarjan maailmanmestaria.”
Tyson Fury sanoi, ettei olisi voinut harjoitella enää yhtään paremmin. ”Jos se ei riitä, sitten Jumala ei tahdo minusta raskaansarjan maailmanmestaria.”

”Jos se ei riitä, sitten Jumala ei tahdo minusta raskaansarjan maailmanmestaria.”

Harva sana on niin kulahtanut kuin eeppinen, ja jos sanaa ylipäätään sopii vielä käyttää, varattakoon se raskaan sarjan nyrkkeilylle. Se on kuninkuuslaji, jossa ryysyläinenkin voi nousta satumaisiin rikkauksiin yhden illan aikana, eikä siihen välttämättä tarvita kuin yksi hyvä osuma.

Nyrkkeily on aina ollut työväenluokan laji. Se on ollut raskaan työn tekijöiden hikinen harrastus kulahtaneilla saleilla, siinä todellisuudessa, jossa on vielä 2000-luvulla puhuttu sukunsa ensimmäisistä ylioppilaista.

Niin on aina ollut suuressa maailmassa. Niin on ollut myös Suomessa. Katsokaapa, mistä yhteiskuntaluokasta on ponnistanut käytännössä jokainen merkittävä suomalaisnyrkkeilijä viimeisen sadan vuoden aikana. He ovat joko työläisten tai maahanmuuttajien lapsia, Olli Mäestä Amin Asikaiseen, Tarmo Uusivirrasta Edis Tatliin.

Tyson Furyn suku oli kauan yhteiskunnan alimmassa luokassa. Tai oikeastaan sen pohjalla.

Tyson syntyi keskosena, peräti kolme kuukautta ennen laskettua aikaa. Isä väittää, että poika oli ”paunan painoinen”, noin 450 grammainen. Oli miten oli, Furylla on ollut pitkä matka 112-kiloiseksi ladonoveksi, joka nousi kehään Düsseldorfissa.

Hänen suvussaan on oteltu paljain nyrkein yli vuosisata, ehkä kauemmin. Jo hänen isoisiensä isät ottelivat rahasta ilman hanskoja. Furyn molemmat isoisät tekivät samoin, kuten myös hänen isänsä, joka otteli sekä paljain nyrkein että hanskat kädessä.

Hanskaton nyrkkeily on pimeää puuhaa, ihmissirkusta. Itse ottelut ovat laittomia, koska Britannian ja Irlannin laki ei salli, että edes kehässä lyödään paljaalla nyrkillä päähän. Se on liian vaarallista. Nykyään jopa kauhistellussa vapaaottelussa on hanskat.

Paljain nyrkein tappeleva äijäyhteisö luo enemmän ongelmia kuin ratkaisee niitä. Ongelmia Tyson Furyn perheessä riittää.

Alex Morton
Isä John Furylle pojan mestaruus oli unelmien täyttymys.
Isä John Furylle pojan mestaruus oli unelmien täyttymys.

Isä John Fury oli seuraamassa Düsseldorfin MM-ottelua Britannian vankeinhoitolaitoksen myöntämällä erikoisluvalla. John Fury on yhä ehdonalaisessa istuttuaan 11 vuoden tuomiostaan vankilassa viisi vuotta.

Tuomion hän sai kaivettuaan silmämunan toisen miehen päästä kesken tappelun vuonna 2010. Manchesterilaisen tuomioistuimen mukaan John Fury oli myös aloittanut rähinän.

Kyse oli vanhasta riidasta, joka oli alkanut 11 vuotta aiemmin Kyproksella. Miehet kiistelivät olutpullosta.

Isä-Fury oli siis elänyt sellaisen elämän, josta syntyy mies, joka kykenee repimään toiselta silmän päästä olutpullon tähden.

Ennen poikansa ottelua hän kertoi The Telegraph -lehdelle työskennelleensä 11-vuotiaasta asti asfalttitöissä ”yhdellä päivittäisellä lämpimällä aterialla”. Perhe asui asuntoautossa, miehet kiersivät ja nyrkkeilivät. Kirkossa käytiin, koulussa ei. Raamattua luettiin, mutta kotiin ei tullut ensimmäistäkään sanomalehteä.

Isä-Furylle pojan MM-ottelu oli elämän täyttymys.

”Jos kuolen sunnuntaina [Düsseldorfissa], kuolen onnellisena, koska olen nähnyt sen, mitä minun on täytynyt nähdä. Se ei ole erityistä pelkästään minulle, vaan jokaiselle mustalaiselle maailmassa”, isä sanoi The Daily Mail -lehdelle ennen poikansa ottelua.

Irlannin kiertolaisten alkuperästä kiistellään.

Suosituimman teorian mukaan he ovat olleet karavaanareita noin tuhannen vuoden ajan. Jos se pitää paikkansa, he lähtivät liikkeelle joskus silloin, kun Norjasta ja Tanskasta saapuneet viikingit piinasivat Irlantia 800–1000-luvuilla. Varmaa on, että ainakin heitä ajateltiin erillisenä porukkana vuonna 1597, sillä Shakespeare kuvaili juopon ”tinkerin”, Christopher Slyn, komediassaan Kuinka äkäpussi kesytetään.

Irlannin kiertolaisia kutsutaan yhä toisinaan tinkereiksi, astioiden valajiksi, mutta nimitys koetaan loukkaavana. Vähän sama kuin kaikkia romaneja kutsuttaisiin hevoskauppiaiksi.

Aiemmin paveet kulkivat hevosvankkureilla. Asuntoautojen tulon myötä liikkuminen Manner-Euroopassa tuli helpommaksi. Aloilleen asettunut keskiluokka karsastaa heitä kaikkialla.

Ei sitä ole kiistäminen: Irlannin kiertolaisilla on kiertolaisten ongelmat. Ken on alkanut kulkea, kulkee, ei juurru. Heistä 69 prosentilla on vain ala-astekoulutus, vain joka sadas on päätynyt korkeakouluun. Moni on oppinut kotona käsityötaidon, kuten hevosen kengittämisen.

Se ei vain paljoa lämmitä. Kuinka moni elättää itsensä 2010-luvun Länsi-Euroopassa hevosia kengittämällä?

Irlannin kiertolaiset ovat syrjittyjä ja halveksittuja. Köyhiä, työttömiä, kouluttamattomia, moniongelmaisia. Niin saamarin pohjalla. Kiertolaismiesten keskimääräinen elinikä on vain 39 vuotta.

He kuolevat silloin, kun nykymies muualla Länsi-Euroopassa on vasta kypsynyt aikuisuuteen. Alhainen eliniänodote johtuu huonoista elintavoista ja väkivaltaisesta kulttuurista.

Kun paljain käsin nyrkkeillään, ei anneta periksi. Mies ennemmin kuolee kuin perääntyy tappelussa.

Kun katsoo kuvia kiertolaisnyrkkeilijöistä, ymmärtää, että se on totta. Nenät ovat lytyssä, poskipäissä pysyvä turvotus. Äijien silmissä on pahankurinen pilke: minä kyllä lyön jos täytyy.

Siitä on sankaruus kaukana, vaikka pelkuruudesta ei voi syyttää. Onneksi John Fury teki aikanaan päätöksen. Hänen poikansa Tyson tulisi elämään toisenlaisen elämän kuin hän.

Tämä ei tarkoittanut suinkaan sitä, että poika olisi laitettu kouluun. Se tarkoitti, että perhe hankki myös ihan oikean kodin Manchesterista, ettei elämä ollut alituista lähtemistä. Ja sitä, että poika alkoi nyrkkeillä hyvässä valmennuksessa ja hanskat kädessä.

Tyson Fury on itse sanonut, ettei hän ole koskaan tapellut kehän ulkopuolella. Vaikka moni olisi ehkä halunnutkin lyödä – Furyn lausunnot ovat olleet kuohuttavia. Esimerkiksi marraskuussa hän sai kritiikkiryöpyn rinnastettuaan homoseksuaalisuuden, abortit ja pedofilian.

Kun The Telegraph -lehden toimittaja vieraili ennen maailmanmestaruusottelua Tyson Furyn asuntoautossa, hän näki vain yhden kirjan. Se oli King James Bible eli Englannin kuningas Jaakko I:n käskystä vuonna 1611 toimitettu versio Raamatusta.

”En lue mitään muuta”, Fury vielä selvensi.

Irlannin kiertolaisten moraalikoodiin kuuluu fundamentalistinen roomalaiskatolilaisuus ja syvä arvokonservatismi. Se on miesten johtama yhteisö. Kiertolaisnaisten rooli on surkea, sillä yhä heidät naitetaan usein teini-ikäisinä, minkä jälkeen alkaa lasten tehtailu.

Hyvin harvat kiertolaisnaiset käyvät peruskoulua pidemmälle. Äijät määräävät, mutta yhteisö asettaa rajat.

”Vielä senkin jälkeen, kun olimme menneet kihloihin, Tyson nukkui asuntoautossa vanhempieni talon pihalla ja minä nukuin talossa sisällä”, Tyson Furyn vaimo Paris Fury kertoi Lancashire Evening Postille.

Lee Smith
Paris Fury oli 17, kun hän meni naimisiin Tyson Furyn kanssa.
Paris Fury oli 17, kun hän meni naimisiin Tyson Furyn kanssa.

Kun he menivät naimisiin, Tyson oli 19, Paris 17. Nyt perheessä on kuusivuotias Venezuela ja neljävuotias Prince. Lasten nimet oli kirjailtu Tyson Furyn shortseihin maailmanmestaruusmatsissa. Prince etumuksessa, Venezuela takamuksessa.

Tyson, Paris, Venezuela, Prince. Ihmisten nimet eivät kerro mitään heistä itsestään, mutta sitäkin enemmän heidän vanhemmistaan. Kun Tyson Fury syntyi vuonna 1988, Mike Tyson oli nyrkkeilyn raskaan sarjan ylivoimainen maailmanmestari.

Nimet kertovat unelmasta. Elämästä, jossa on vuosisatoja oltu köyhiä ja kipeitä, mutta ei olla enää. Ostetaan jättileveä sänky, kallein ja suurin sänky ja vaimolle Louis Vuittonin olkalaukku.

Kun Paris Fury kiipesi piikkikoroilla MM-ottelun jälkeen kehään, hänellä oli jakkupuku, joka oli koristeltu suurilla kullatuilla dollarinmerkeillä.

Hänen miehensä oli juuri julistettu raskaan sarjan maailmanmestariksi tuomariäänin.

Ehkäpä puoliso oli luksuksensa ansainnut. Furyjen koko perhe oli saapunut MM-otteluun tietenkin autolla. He ajoivat yli 900 kilometriä Manchesterista Düsseldorfiin.

Tylsistynyt Paris twiittasi takapenkiltä: Omg, edelleen tän auton takapenkillä matkalla Dusseldorfiin. ’Ajetaan sinne’, he sanoivat. ’Siitä tulee hauskaa’, he sanoivat. Toivon, että olisin lentänyt.

Ina Fassbender
Vaimo liikuttui, kun maailmanmestari kaappasi mikrofonin ja lauloi Aerosmithin balladin.
Vaimo liikuttui, kun maailmanmestari kaappasi mikrofonin ja lauloi Aerosmithin balladin.

Kehässä ottelun jälkeen tapahtui jotain poikkeuksellista. Tuore maailmanmestari otti kehäkuuluttajalta mikrofonin ja lauloi vaimolleen Aerosmithin balladin I Don’t Want to Miss a Thing.

Ylleen Fury oli vetänyt hihattoman paidan, jossa oli hänen lokakuussa 2014 kuolleen setänsä Hughien kuva, sillä kuten Tyson Fury sanoo, ”kultturissamme kaikessa on kyse perheestä ja lapsista”.

50 000 katsojaa kuunteli raskaan sarjan maailmanmestarin laulavan kehässä balladia vaimolleen, ylpeä isä heidän joukossaan, paidassa kuolleen sedän kuva ja muistutus Jumalan kaikkivaltiudesta, housujen etumuksessa pojan ja takamuksessa tyttären nimet.

Eikä yleisö enää buuannut.

Kaikki oli täydellistä.

Kehtaisiko sitä sanoa jopa, eeppistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat