Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sambialainen orpolapsi oli joutua ihmiskaupan uhriksi – suomalaiskirjailijan avulla hänestä tulikin ihailtu elokuvaohjaaja

Sambialainen Jessie Chisi oli nitistetty nainen ja vähällä joutua ihmiskaupan uhriksi. Kirjailija Elina Hirvonen ryhtyi mentoriksi, ja isoja asioita alkoi tapahtua. Nyt Chisi on ihailtu elokuvaohjaaja ja yrittäjä. Hän haluaa muuttaa Afrikan tarjoamalla ihmisille toivoa.

Sunnuntai
 
Pekka Elomaa
Sambialainen Jessie Chisi ja kirjailija Elina Hirvonen ystävystyivät Lusakassa kahdeksan vuotta sitten.
Sambialainen Jessie Chisi ja kirjailija Elina Hirvonen ystävystyivät Lusakassa kahdeksan vuotta sitten. Kuva: Pekka Elomaa

Kun ihminen saa edes yhden, pienenkin mahdollisuuden, se voi johtaa ketjureaktioon ja muuttaa maailman.

Näin sanoo sambialainen elokuvaohjaaja Jessie Chisi, 30. Hän tietää mistä puhuu, sillä juuri näin hänelle itselleen on käynyt.

Jos Chisi ei olisi kahdeksan vuotta sitten tavannut kirjailija ja dokumentaristi Elina Hirvosta Lusakassa, hän ei välttämättä olisi yksi Sambian tunnetuimmista elokuvantekijöistä, MIT:n huippuyliopistossa opiskellut yrittäjä ja nuorten afrikkalaisten esikuva. Itse asiassa hän ei välttämättä olisi enää edes elossa.

”Ilman Elinaa olisin saattanut päätyä ihmiskaupan uhriksi”, Chisi selittää helsinkiläisessä kahvilassa, ja alkaa kerrata Hirvonen vierellään kuinka oli joutua huijareiden kynsiin.

Vuonna 2007 Chisi oli elokuvista intohimoisesti kiinnostunut monilahjakkuus, mutta myös orpo, rahaton ja henkisesti nitistetty nuori nainen.

Chisi oli joutunut vastikään lopettamaan psykologian opintonsa Lusakan yliopistossa, sillä hänen pastori-isoisällään ei ollut enää varaa maksaa hänen lukukausimaksujaan toista vuotta.

Chisin vanhemmat olivat kuolleet hänen ollessaan pieni, ja hän eli tätinsä ja tämän viiden lapsen kanssa kaupungin yöelämän keskuksessa lähellä Devil’s Streetiä, jossa katulapset ja prostituoidut yrittivät selviytyä elämästään hengissä.

Chisin perheellä ei ollut aina rahaa ruokaan. Koulumatka yhteen suuntaan oli 20 kilometriä. Sen Chisi joutui kävelemään, koska bussi maksoi. Moni muu jätti koulun kesken, mutta Chisi sinnitteli.

Kirjoittamista harrastanut Chisi yritti päästä vaikeuksistaan huolimatta elämässään eteenpäin. Koulut käytyään hän työskenteli palkatta ihmisoikeusaktivisti ja käsikirjoittaja Cathrine Kaseketin assistenttina. Samaan aikaan hän yritti elättää itseään myymällä itse tekemiään koruja ja laukkuja.

”Jessie oli tosi lahjakas, mutta haavoittuvassa asemassa. Hänellä ei ollut varaa edes lääkäriin. Hänestä tuli minulle kuin pikkusisko, jota yritin tukea”, Hirvonen muistelee.

Hirvonen itse oli tullut Lusakaan miehensä YK-pestin takia ja halusi toisen romaaninsa ja lehtijuttujen kirjoittamisen lisäksi osallistua jotenkin sambialaisen yhteiskunnan kehittämiseen.

Hirvonen alkoi auttaa tuttuaan Cathrine Kaseketia tämän elokuvatuotannon kanssa ja tutustui toimistossa työskennelleeseen Chisiin.

Chisi kertoi Hirvoselle innostuneena saaneensa netin kautta hyväpalkkaisen työpaikan hotellista Qatarista. Se pelastaisi hänen taloutensa. Mutta Hirvosen mielestä ilmaiset lennot ja majoitukset kuulostivat liian hyviltä ollakseen totta.

”Kehotin Jessietä ottamaan hotellin taustoista selvää”, Hirvonen sanoo. Kävi ilmi, ettei mitään hotellia ollut olemassakaan. Luultavasti Chisi olisi lennätetty Qatariin ja pakotettu siellä prostituoiduksi.

Chisille työmahdollisuuden kariutuminen oli suuri pettymys, mutta pian hän sai jotain paljon parempaa.

Hirvonen otti Chisin valokuvaajaksi omille juttukeikoilleen, antoi hyvän kameran käyttöön ja suositteli tätä töihin YK:lle.

”Olin paniikissa, sillä pelkäsin tuottavani Elinalle pettymyksen”, Chisi sanoo.

Kävi päinvastoin.

Chisi sai valokuvaajan töitä YK:lta. Hän ryhtyi dokumentoimaan Sambian urbanisaatiota järjestön kansainvälisiä julkaisuja varten. Sambialaisena hän pystyi työskentelemään slummeissa, joihin länsimaiset kuvaajat eivät olisi välttämättä voineet edes mennä.

Sitten hänet lennätettiin kuvaajaksi Maailman kaupunkifoorumiin Kiinaan. Chisin maailma mullistui. Ensinnäkin hän matkusti ensimmäistä kertaa elämässään pois Sambiasta ja lensi lentokoneella, mutta ennen kaikkea hän tapasi perillä itsensä kaltaisia, afrikkalaisia nuoria asiantuntijoita ja yrittäjiä, jotka muuttivat maailmaa.

”Näin ikäisiäni ihmisiä, jotka omistivat yrityksiä ja tekivät hienoja juttuja Afrikalle. Silloin aivoni alkoivat raksuttaa. Päätin, etten halua mitään vähempää.”

Vuonna 2007 Sambiassa ei ollut lainkaan elokuvateollisuutta. Maassa oli tehty ainoastaan yksi pitkä elokuva, eikä alaa voinut opiskella.

Hirvonen päätti organisoida äänisuunnittelija Päivi Takalan kanssa kuusihenkisen ryhmän suomalaisia elokuva-ammattilaisia Lusakaan kouluttamaan Kaseketin tiimiä. Jokainen heistä otti sambialaisen harjoittelijan työparikseen ja opetti kädestä pitäen elokuvan tekoa.

”Kuvaukset kestivät kuusi viikkoa, ja minun tehtävänäni oli ratkoa joka päivä jotain katastrofia. Lavasteita kuljettava bussi meni rikki, pääosanesittäjälle tuli draamaa poikaystävänsä kanssa, tai jouduimme valaisemaan settejä kynttilöillä jatkuvien sähkökatkosten takia”, Hirvonen muistelee.

Chisi sai mentorikseen dokumenttiohjaaja Salla Sorrin ja pääsi kahden muun sambialaisen kanssa kuvausten jälkeen vielä työharjoitteluun helsinkiläiseen elokuvatuotantoyhtiöön Suomen ulkoministeriön tuella.

Helsingissä Chisi sai idean dokumenttielokuvaansa sambialaisesta Esther Piristä, joka oli onnistunut slummitaustastaan huolimatta luomaan uran nyrkkeilijänä, miehisellä alalla. Myöhemmin Suomen elokuvasäätiö myönsi Estherin kehä -dokumentille rahoituksen.

”Saamieni mahdollisuuksien ansiosta elämäni muuttui. Sain toteuttaa unelmani ja aloin uskoa itseeni – ja juuri sitä Afrikka ja afrikkalaiset tytöt tarvitsevat.”

Chisi on saapunut Suomeen Berliinistä, jossa hänen ja Sorrin yhdessä ohjaama dokumenttielokuva Esther Piristä esitettiin afrikkalaisen elokuvan festivaaleilla. Chisi on noussut köyhyydestä kosmopoliitiksi ja aikoo jäädä Helsinkiin kuukaudeksi kirjoittamaan suomalaisen yhteistyökumppaninsa kanssa.

Myös Chisin seuraava lyhytelokuva on jo valmis, ja se kertoo afrikkalaisten lasten unista ja fantasioista. Chisi haluaa elokuvallaan näyttää, kuinka köyhässä ympäristössä lasten elämä perustuu luovaan mielikuvitukseen, toivoon ja inspiraatioon.

Chisin päämääränä on muuttaa afrikkalaisia yhteiskuntia voimauttavilla elokuvillaan, näyttää, että vaikeuksista voi selvitä.

Hänelle elokuva on myös ihmisoikeuksien puolesta puhumisen väline, jolla voi rohkaista varsinkin naisia löytämään oman äänensä. Ja käyttämään sitä.

”Haluan muuttaa narratiivia Afrikasta. En halua puhua köyhyydestä enkä hivistä, vaan kertoa tarinoita, jotka tuovat ihmisille toivoa. Haluan, ettei afrikkalaisten tarvitse pyydellä olemassaoloaan anteeksi, vaan että he voivat ajatella afrikkalaisuutensa olevan jotain positiivista. Tärkeintä on luoda sukupolvi, joka ottaa omistajuuden itsestään”, Chisi sanoo.

Sambian luovassa luokassa muutos on jo hyvässä vauhdissa. Suomalaisten elokuva-alan ammattilaisten käynnistämän koulutuksen avulla Lusakaan on syntynyt joukko itsenäisiä elokuvatuotantoyhtiöitä, jotka ovat pistäneet saamansa opin kiertämään.

Esimerkiksi Chisi on perustanut sekä lyhytelokuvafestivaalin että koulutusprojektin, jossa hän valmentaa 35:tä nuorta elokuvantekijää joka vuosi.

”Haluan myös olla Sambian ensimmäinen nainen, joka johtaa omaa elokuvakouluaan. Olen puhunut jo yksityisten yliopistojen kanssa yhteistyöstä”, Chisi sanoo.

Potkua yrittäjyyteen ohjaaja on saanut yrittäjyyden ja bisneksen opinnoistaan Yhdysvalloissa huippuyliopisto MIT:ssä sekä Teksasin yliopistossa, jonne hänet valittiin viime vuonna opiskelemaan 50 000 afrikkalaisen nuoren joukosta Nelson Mandelan nimeä kantavalla apurahalla. Samalla matkalla Chisi pääsi vierailemaan Valkoisessa talossa ja tapasi Barack Obaman.

”Obama oli tosi cool. Hän sanoi olevansa iloinen siitä, että olemme kumppaneita Afrikan kehittämisessä.”

Kotimaassaan Chisistä on tullut tunnettu ja tunnustettu. Toissa vuonna hänet nimettiin Sambian varapresidentin ja maan keskuspankin johtajan rinnalla vuoden naiseksi. Maassa on Chisin mukaan meneillään naisten esiinmarssi. Naiset ovat päässeet vihdoinkin yhteiskunnan johtoportaille.

Enää Chisinkään ei tarvitse huolehtia rahasta, sillä ohjaustöidensä lisäksi hän työskentelee mediakonsulttina, tekee tv-mainoksia sekä suunnittelee oman valokuvausstudion perustamista.

Elina Hirvonen kuuntelee Chisin suunnitelmia onnellisena ja miettii ääneen, kuinka pienellä tuella Sambiassa alkoi tapahtua isoja asioita.

”Afrikasta puhutaan usein loputtoman köyhyyden maanosana, josta ei tule mitään hyvää. Mutta se, mitä näin Lusakan elokuvateollisuudessa, oli ihmeellistä. Tarvittiin vain joku huomaamaan kaikki se lahjakkuus.”

Chisi nyökkää.

”Niin monia hyviä asioita tulee Afrikasta. Niistä pitää vain kertoa.”

Pekka Elomaa
Elina Hirvonen ja Jessie Chisi elokuvateatteri Orionissa. Suomen elokuvasäätiö tuki Chisin dokumenttia sambialaisesta naisnyrkkeilijästä Esther Piristä.
Elina Hirvonen ja Jessie Chisi elokuvateatteri Orionissa. Suomen elokuvasäätiö tuki Chisin dokumenttia sambialaisesta naisnyrkkeilijästä Esther Piristä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat