Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumpi voittaa, F1-auto vai MotoGP-moottoripyörä?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Torsti toivottaa palstan lukijoille onnellista uutta vuotta 2016.

Pohdimme ystäväni kauppaneuvoksen kanssa arvonimien väärinkäyttöä, esimerkiksi kauppaneuvos Jethro -pelleilyä. Valvooko kukaan arvonimien käyttöä? Voinko ottaa itselleni halutessani vuorineuvoksen arvonimen ja ryhtyä sillä yleisesti ylvästelemään?

– Jorma Tuukkanen

Arvonimien käyttöä ei valvota samaan tapaan kuin esimerkiksi esiintymistä lääkärinä tai poliisina. Onhan meillä mainitsemasi kiinteistövälittäjän lisäksi myös jalkapalloilija, jota kutsutaan kuninkaaksi ja paronina tunnettu jazz-muusikko.

Näin ollen voit kaikin mokomin ruveta tituleeraamaan itseäsi vuorineuvokseksi, jos sinua huvittaa. Ympäristössä moinen voisi tosin aiheuttaa oudoksuntaa ja väärinkäsityksiä. Omakutoista titteliä voisikin verrata itse tehtyjen mitalien kiinnittämiseen juhlapukuun: ei se laitonta ole, mutta toki etiketin vastaista.

Tilanne muuttuu, mikäli alat käyttää titteliä tarkoituksenasi huijata ihmisiä esimerkiksi taloudellisen edun saavuttamiseksi. Silloin kyseessä voi olla rikoslaissa rangaistava petos.

Ja löytyypä laista vielä vanha säädös, jossa kielletään toisen huijaaminen avioliittoon omasta säädystä valehtelemalla. Pykälää ei toki ole sovellettu vuosikymmeniin, mutta kuvastaa, että tahallisesta harhaanjohtamisesta voi joutua ongelmiin.

Miten merikortin syvyyskäyrät on saatu aikaan? Ei kai joka paikkaa ole luodattu, sukellettu tai käyty karilla? Ve-neessäni on karttaplotteri ja kaikuluotain. Kaikuluotaimen lukemat vastaavat hyvin sekä plotterin että paperi-kortin tietoja.

– Harry Sjöholm

Suomen merenpohja on kartoitettu luotettavasti väyliltä sekä kauppamerenkulun käyttämiltä alueilta. Pääosin tämä on tehty monikeilauksella. Siinä merenpohja luodataan siten, että joka neliömetrille osuu useita mittauspisteitä. Näin voidaan piirtää tarkka kuva pohjan muodoista.

Kaikista Suomen merialueista on saatu näin tarkasti kartoitettua noin kolme neljäsosaa. Muilta alueilta mittauksia on tehty aiemmin käytössä olleella linjaluotauksella. Siinä syvyyttä kartoitettiin linjoittain. Linjojen väli oli tyypillisesti 40 metriä. Tämä luonnollisesti tuotti epätäydellisemmän kuvan merenpohjasta eli väylien ja karttamerenkulun ulkopuolisissa merikorteissa on epätarkkuuksia. Pääsääntönä voi kuitenkin sanoa, että yli 10 metriä syvät merialueet on kartoitettu tarkasti. Matalammalla voi vielä tulla yllätyksiä.

Merenkartoitus kuitenkin jatkuu edelleen. Nykyisellä tahdilla saadaan vuosittain kartoitettua muutama tuhat neliökilometriä, riippuen toki siitä ollaanko rikkonaisessa ja matalassa sisäsaaristossa vai syvemmillä avomerialueilla.

Jos F1-auto ja MotoGP-moottoripyörä lähtevät kilparadalle yhtäaikaa, kumpi ehtii ensin maaliin? Luulisi, että kurveissa moottoripyörä olisi nopeampi, kun taas suoralla auto. Miten on?

– Keijo Sirpa

Tikkaremmin moottoriurheilun asiantuntijoiden mukaan vastaus on selvä: Formula 1 -auto on nopeampi. Ero syntyisi jo yhdellä kierroksella. Pidemmän kisan aikana eroa syntyisi aina vain lisää.

Syynä nopeuseroon ovat ennen muuta mutkat, joista formula selviäisi nopeammin. F1-autoa rataan liimaava aerodynamiikka ja leveät renkaat mahdollistavat selvästi moottoripyörää kovemmat kurvinopeudet.

Sama aerodynamiikka kuitenkin hidastaa autoa suorilla, joilla moottoripyörä saattaa olla hetkellisesti nopeampi. Tämä ei riittäisi kuromaan kiinni kurveissa syntyvää eroa.

Tällaisia näytöskisoja on joskus järjestettykin. Tikkaremmin jäsen muistaa nähneensä, kun Keke Rosberg ajoi Giacomo Agostinia vastaan Jugoslavian (nykyisen Kroatian) Rijekassa 1980-luvun lopulla. Jo kaksi kierrosta riittivät kertomaan, ettei 500-kuutioisesta moottoripyörästä ollut F1-autolle vastusta.

Haluaisin mökilleni siirtolohkareen. Ymmärrän, että sen siirtäminen on mahdottomuus, mutta olisiko se luvallista? Lenkkikenkien pohjassa tulee metsästä kotiin kivenmuruja, ja malminetsijät ottavat mukaansa nyrkinkokoisia näytteitä. Kuinka suuren kiven saa metsästä viedä omalle pihalleen?

– Siirtolohkareesta unelmoiva lenkkeilijä

Ei, vieraalta maalta ei saa viedä siirtolohkaretta lupaa kysymättä, vaikka siirto jotenkin onnistuisikin. Vaikka pienten kivien keräily kuuluu jokamiehenoikeuksiin, tarvitaan isompien kivimassojen ottamiseen lupa. Tikkaremmin jokamiehenoikeusasiantuntijan nyrkkisääntö: jos kiven tai maan siirtämiseen tarvitaan kottikärryt, se ei ole enää sallittua lupia kyselemättä. Myös isojen kivien tai kallion särkemiseen tarvitaan lupa, eikä kiviä saa viedä toisen pihapiiristä, kansallis- tai luonnonpuistoista ja muinaismuistoalueilta.

Asiaa voi pohtia myös kiven arvon kautta: alle 20 euron arvoisen löytötavaran saa löytäjä pitää, mutta kalliimpaa ei. Siirtolohkareiden arvon määrittely ei tietenkään ole ihan helppoa, mutta ainakin tikkaremmin mielestä komea lohkare olisi selvästi kahta kymppiä arvokkaampi, eikä näin ollen vapaasti vietävissä.

Torsti on myös Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat