Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen syntymä muuttaa myös lapsettomien elämää – muutkin kuin äidit etsivät netistä uusia kavereita

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Äitiys on pehmentänyt suorasanaista ystävääni, mutta hän osaa yhä kärjistää: ”Toiset vasta heräävät yöunilta, kun meillä syödään iltapuuroa. Se aiheuttaa kohtaamisongelmia.”

Puhe on ystävyydestämme. Näistä kohtaamisongelmista johtuu, että näemme harvemmin kuin ennen ystäväni vauvan syntymää.

Tänä vuonna on tuskin ollut viikkoa, jolloin en olisi nähnyt Facebookissa vauvauutista. Ystävät, tuttavat ja kylänmiehet ovat toden teolla alkaneet lisääntyä. Ollaan siinä iässä.

Lapsen syntymä muuttaa myös meidän lapsettomien elämää. Meillä on vähemmän ihmisiä, joita pyytää töiden jälkeen syömään tai leffaan. Joiden kanssa juhlia viikonloppuisin ja joille jauhaa ihmissuhteista, töistä ja politiikasta.

Se ei ole mitätön asia. Jos ette usko, niin kysykää vaikka Aristoteleeltä. Filosofi tajusi jo parituhatta vuotta sitten, ettei kukaan valitse elämää ilman ystäviä. Ilman lapsia ja puolisoa voi kyllä elää, ilman ystäviä on jo vaikeaa.

Marraskuussa 31-vuotias helsinkiläinen Anne Palomäki kirjoitti Facebookin Kallio kierrättää -ryhmään etsivänsä uusia kavereita:

Tilanne on siis se, että moniin vanhoihin ystäviin on jotenkin loppunut yhteydenpito, ja nyt olis huutava tarve uusille!

Vastauksia tuli heti satoja. En ihmettele. Vain viikon aikana olen ollut kaksissa juhlissa, joissa ikäiseni naiset ovat haikailleet uusia kavereita.

Äidit ovat osanneet jo pitkään hankkia uusia, uuteen elämäntilanteeseen sopivia ystäviä. Moni etsii heti raskaaksi tulon jälkeen netin keskustelupalstoilta ja Facebookista ihmisiä, joiden laskettu aika on samassa kuussa. Usein näitä ihmisiä kohdataan myös kasvokkain. Ystävystytään jo ennen synnytystä, ei vasta hiekkalaatikolla.

Äitien lapsettomat ystävät ovat nyt heränneet samaan. Äideillä on Facebookissa Hätäkahvit-ryhmiä, sinkut perustivat vastineeksi Hätäkaljat-ryhmiä.

Olisipa kaveri-Tinder, olen kuullut viime aikoina usein. Siis ystäväsovellus, joka toimisi kuin deittisovellus: auttaisi löytämään uusia kavereita.

”Miehiä on oikeasti helpompi löytää kuin hyviä ystäviä”, yksi sinkkuystäväni totesi äskettäin.

Ystävien etsimiseen on ainakin Yhdysvalloissa jo kehitetty nettisivuja ja sovelluksia. Mutta niiden käyttö tuntuu vielä vähän epäilyttävältä.

Nolous on samanlaista kuin aikoinaan nettideittailussa: Vain luuserit etsivät ystäviä netistä. Kyllähän näiden kohtaamisten pitäisi tapahtua jotenkin luonnollisesti.

Deittailussa on rutiineja ja rituaaleja. Mutta millaiset treffit ystäväehdokkaan kanssa sovitaan? Mistä ensimmäisillä treffeillä puhutaan?

Ehkä aika samoista jutuista kuin oikeillakin treffeillä.

Ensitreffeistä on ystävyyteen matkaa. Aristoteleskin tiesi, että ystävyys vaatii paljon yhdessä vietettyä aikaa. Saman ovat todenneet nykytutkijatkin.

Ja aikuisilla on ystäville aikaa vähemmän.

Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan eniten aikaa ystävien, tuttavien ja muualla asuvien sukulaisten kanssa viettävät nuoret naiset, 15–24-vuotiaat. Keskimäärin jopa yli viisi tuntia päivässä.

Mitä vanhemmaksi ihmiset tulevat, sitä vähemmän he viettävät aikaa ystävien kanssa.

Ystävien kaikkoaminen arjesta ei aina johdu perheellistymisestä. Samoin voi käydä myös muissa elämänmuutoksissa. Kun rakastuu. Kun muuttaa tai ystävät muuttavat. Kun jää eläkkeelle tai työttömäksi. Silloin nekin, jotka jatkavat töissä, joutuvat etsimään uudet kaverit lähteneiden tilalle. Muuten työpäivistä tulee raskaita.

Vähiten aikaa ystävien kanssa viettävät ne, joilla aikaa on eniten: yli 65-vuotiaat. Mummoni viimeinen ystävä kuoli tänä vuonna. Onneksi palvelutalosta löytyy olosuhdekavereita, joiden kanssa käydä lounaalla.

Olosuhdekaveri on yhden (tänä vuonna äidiksi tulleen) ystäväni termi. Hän jakaa kaverit kolmeen ryhmään.

1. Alkuperäiskaverit, joiden vanhemmatkin tuntee. Jaettu nuoruus yhdistää, vaikka elämä veisi eri kupliin.

2. Olosuhdekaverit. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi vaihtarikaverit, työkaverit ja äitikaverit. Ihmiset, joiden kanssa vietetään aikaa, koska ollaan samassa elämäntilanteessa.

3. Oikeat kaverit. Siis tosiystävät.

Joskus harvoin olosuhdekavereista tulee oikeita kavereita.

Isoissa elämänmuutoksissa voi käydä myös niin, että huomaa oikeiden kavereiden olleenkin olosuhdekavereita. Ystävyys jää, kun elämä muuttuu.

Ystävyys eroaa rakkaudesta siinä, ettei vanhan ystävyyden tarvitse väistyä uuden tieltä. Silti niin joskus käy. Sinkkujen ja perheellisten ystävien välille syntyy helposti vastakkainasettelua. Että kyllähän minä haluaisin nähdä, mutta kun tuo toinen vain jumittaa kotona perhekuplassaan / riekkuu baareissa aamuun asti.

Siitä on lyhyt matka toisen elämäntavan arvosteluun. Eikä se ole koskaan hyväksi ystävyydelle.

Sen sijaan, että syyllistytään ja syyllistetään, voisi ehkä tunnustaa ystäville, että jokin on muuttunut. Suorasanainen ystäväni kirjoitti viime viikolla, ettei juuri nyt malta poistua kotoa.

”Välillä haluaisin karata tyttöjeniltaan, koska tuntuu, että jään ulos kaikista läpistä. Mutta toisaalta on niin voimakas tarve olla lapsen kanssa, että ulkopuolelle jääminen tuntuu sittenkin tässä hetkessä triviaalilta.”

Tästäkin ystävyydessä on kyse. Voi jakaa myös sen, mikä ei ole yhteistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat