Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rottakokeilla kehitettiin rokotetta väsymystä vastaan

Yli sata vuotta sitten saksalainen kemisti ilmoitti keksineensä väsymystä torjuvan rokotteen, jota sumutettiin koulujen luokkahuoneisiin, kirjoittaa Tommi Uschanov kolumnissaan.

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Toisinaan ajatellaan, että fyysinen väsymys on ilmiö, joka on jotenkin oudosti ominainen juuri meidän ajallemme ja joka kertoo jonkinlaisen salaisen totuuden juuri siitä. Tähän liittyy esimerkiksi keskustelu työuupumuksesta tai huoli koululaisten energiajuomien käytöstä.

Ei ole kuitenkaan selvää, että väsymyksen kulta-aika olisi juuri nyt. Se on saatettu kokea jo kauan sitten.

Yhdysvaltalainen tutkija Anson Rabinbach käsittelee väsymyksen kulttuurihistoriaa teoksessaan The Human Motor (1990), joka on saanut pienoisklassikon aseman. Hän tarkastelee sitä, miten väsymykseen suhtauduttiin kulttuurikaudella, joka alkoi 1800-luvun puolivälissä ja päättyi ensimmäisen maailmansodan syttymiseen 1914.

1800-luvulla löydettiin termodynamiikan pääsäännöt. Niistä kaksi ensimmäistä tiesi kertoa (kansantajuistuneessa muodossaan), että energia ei häviä mihinkään, mutta että sitä on toisaalta yhä vaikeampi irrottaa hyötykäyttöön.

Tästä syntyi erilaisten mielleyhtymäketjujen kautta ajatus, että väsymys voitaisiin periaatteessa kokonaan hävittää, koska ihmiset ovat pohjimmiltaan pelkkiä moottoreita: koneita, jotka muuttavat energiaa liikkeeksi. Kuten moottorien, myös ihmisten energiatehokkuutta voitaisiin nostaa lähes loputtomiin.

Ajatus sai suurta painoa myös työelämässä, koska ”työvoima” miellettiin voima-sanan fysiikassa saaman merkityksen mukaisesti. Se oli siis suure, jota voidaan mitata ja joka voidaan ilmaista lukuina. Siinä missä työn vieroksuminen oli aiemmin tuomittu nojaamalla uskontoon ja moraaliin, väsymys miellettiin nyt liian työn seuraukseksi, johon tuli suhtautua tieteellisesti.

Tämä sai kuitenkin jo pian villejä äärimuotoja. Pariisilainen lääkäri Pierre Foissac saisi nykyiset tehokkuusgurut helposti kalpenemaan. Hän kirjoitti 1863, että nukkuminen oli jo sinällään ”valtavaa ajanhukkaa” ja jopa pääsyy siihen, ettei ihmiskunta edistynyt niin nopeasti kuin olisi voinut.

Väsymyksen perimmäinen syy koetettiin myös löytää ja eristää laboratoriokokeissa, jotta se voitaisiin tämän jälkeen poistaa.

Niinpä esimerkiksi saksalainen kemisti Wilhelm Weichardt ilmoitti vuonna 1904 löytäneensä rokotteen väsymystä vastaan. Hän oli tehnyt tutkimuksia väsyneiden rottien verellä ja tullut tulokseen, että niitä väsytti myrkky, jonka hän nimesi kenotoksiiniksi. Hän kehitti sille vastamyrkyn ja ruiskutti sitä ihmisiin, väitteidensä mukaan hyvin tuloksin.

Weichardtin rokotetta kokeiltiin useilla eri tavoilla. Sitä esimerkiksi suihkutettiin koulujen luokkahuoneisiin ja annettiin ruiskeena sotilaille. Sokkokokeissa havaittiin kuitenkin ennen pitkää, ettei rokote todellisuudessa toiminut.

Nykyään tiedostetaan, ettei väsymykseen auta ihmisen muuttaminen fysiologisesti yhä kestävämmäksi vaan se, että hänen tekemänsä työ muuttuu yhä kevyemmäksi. Rabinbach osoittaa, ettei tämä ole ollut aina lainkaan selvää, vaan että se on ajatus, joka on vaatinut erillistä omaksumista.

Toisaalta hän esittää itse kirjansa lopussa toiveikkaasti, että väsymyksen aiheuttama julkinen huoli on jo vanhentunutta ja että se katoaa pian lopullisesti, koska elämän rasittavuus on vähentynyt teknisen kehityksen myötä. Neljännesvuosisata myöhemmin on todettava, ettei näin ole toistaiseksi käynyt. Mitä vähemmän meitä väsytetään, sitä vähemmästä olemme alkaneet väsyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat