Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näitä joulumuistoja ei jaeta somessa

On aika paljastaa joulun rujommat puolet, kirjoittaa Anna-Stina Nykänen. Uusperheessä riita alkoi kokiksen juomisesta. ALSia sairastava mietti, onko tämä viimeinen joulu perheen kanssa.

Sunnuntai
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Onneksi joulu on ohi, sanoi ystäväni. Hän oli itkenyt jouluna niin paljon, että silmät melkein tippuivat päästä. En kerro yksityiskohtia, mutta vakuutan, että tarina itkettäisi teitäkin. Ja pistäisi vihaksi. Kukaan ei kerro tällaisia puolia joulusta. Siksi niistä ei tiedetä mitään.

Ongelmista ei voi kertoa, koska samalla tulisi paljastaneeksi toisista ihmisistä ikäviä intiimejä puolia, eikä sellaista voi tehdä. Onni ei ole samalla tavalla yksityisasia, siitä voi puhua paljon avoimemmin. Vaikka eihän se taas muita kiinnosta.

Jos haluaisikin puhua murheista, milloin olisi oikea aika? Joulun alla ei voi, tai jos puhuu, on ilonpilaaja. Kun joulu on ohi, ei enää sovi kaivella menneitä. Ainoa mahdollisuus on nyt, välipäivinä.

Kaveri yllytti nostamaan kissan pöydälle. Ja mikäs siinä. Joulun lapsi syntyi juuri, tässä tulee istukka, vähän rumempi näky.

Tältäkin joululta voin kertoa useita esimerkkejä hankaluuksista, joita tuttujen perheissä on ollut. Tietyt ongelmakohdat toistuvat.

Alkoholi. Yhdessä perheessä aikuiset lapset ilmoittivat jo etukäteen vanhemmilleen, etteivät tule jouluksi kotiin, elleivät nämä lupaa olla ilman alkoholia. Tästä syntyi kavereiden kesken hyvä keskustelu. Moni tiesi ihan tarkkaan, ettei joulun pilaamiseen tarvita räyhäviinaa eikä perheen ajamista lumihankeen. Pieni velttous suupielessä, maistissaan olevan maireat puheet joulupöydässä, varhainen nukahtaminen nojatuoliin – nekin vievät ilon.

Erityisen inhottavaa on se, että itse muuttuu viinakyyläksi, joka ei osaa rentoutua, vaikka kaikki olisi hyvin.

Uusperheet. Yhdessä huushollissa riita alkoi tänä vuonna siitä, kuka joi kenenkin kokikset. Myös lahjapolitiikka kiihdytti. Uusperheen isä antoi uudelle vaimolle lahjaksi iPhonen, mutta vanhasta liitosta oleva teinitytär ei sellaista saanut, vaan joutuu säästämään siihen omista rahoistaan. Seurasi kohtaus, jossa tytär syytti, ettei isä ole koskaan välittänyt hänestä yhtään. Uusi vaimo käski miehen päättää, kumman valitsee, vaimon vai tyttären. Juuri, kun perheenpää luuli, että voi vihdoin olla onnellinen.

Lahjat. Lahja voi olla liian kallis tai liian halpa tai siitä voi paljastua, ettei taideta olla edes tuttuja. Joskus mokille on helppo nauraa, joskus ei, koska jouluhan herkistää: taas kaikki kauheet muistot, mun tulee mielehen.

Siskoni muisteli taas, millaisia lahjoja hänen ex-miehensä hankki, kun he olivat naimisissa. Musta aamutakki, kun muotia oli kaikki värikäs. Marimekon tasaraitainen yöpaita, vihreää ja harmaata. Kuin jokin navettavaate. Sitä paitsi me emme ole mitään tasaraitanaisia. Yhtään ei auttanut tietää, että se oli kalliskin. Niin. Hehän sitten erosivatkin – vuonna 1976.

Käännekohdat. Siskoni sairastaa ALSia. Tietysti hän mietti, montako joulua on jäljellä. Oliko tämä viimeinen joulu yhdessä perheen kanssa? Juuri eronneet ystäväni taas elivät ensimmäistä joulua yksin. Perinteinen joulu, se onnellinen ja ihana, on usein jossain muualla.

Itkuisen joulun viettäneen ystäväni juhlaa ryydittivät nuo kaikki: sairaus, ero, alkoholi ja lahjat, joita ex-puoliso ei tuonut lapselle, joka odotti turhaan. Sellainen jättipaketti tänä jouluna.

Ihanan joulun toivotukset iljettivät häntä, samoin se, että somessa kaikki oli niin saatanan suloista. Minä lohdutin. Se nyt vielä puuttuisi, että joutuisi jouluna Facebookista lukemaan fataaleista parisuhteista tai Twitter täyttyisi tuskasta ja ahdistuksesta.

Sosiaalisen median ansiosta tulee kaivettua elämästä hyvät puolet esiin vaikka väkisin. Se tekee kaikille hyvää.

Ja hei, ensi jouluna kaikki voi olla toisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat