Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajan on kallista olla nainen – naisille markkinoidut tuotteet ovat kalliimpia kuin miesten

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Harjoitan tiedostavaa feminismiä päivittäin ja mielelläni, mutta feminismillänikin on rajansa: miesten deodoranttia en sitten osta.

Miesten deodorantti haisee hyttysmyrkylle. Miesten deodorantti pakataan itäsaksalaisesta muotoiluperinteestä muistuttaviin tummansinisiin tai hopeanharmaisiin pakkauksiin. Miesten deodoranttipakkauksien kyljessä lukee tahattoman koomisilta kuulostavia sanapareja kuten Sport Action tai Maximal Performance tai Top Shot.

Kiitos, mutta ei kiitos. Haluan naisten hieman kalliimpaa deodoranttia sirossa viininpunaisessa lieriössä, joka on vielä parhaassa tapauksessa kruunattu kullanvärisellä muovihelmellä.

Hölmöä? Ei, vaan kaksinkertaisesti tiedostavaa kuluttajuutta.

Joulun alla New Yorkin kaupungin kuluttaja-asioista vastaava elin julkisti 76-sivuisen tutkimuksen, jonka mukaan kuluttajan on kallista olla nainen. Tutkimuksessa oli vertailtu 800 tuotetta, joista kustakin oli kaupan niin sanottu nais- ja miesversio.

Syyniin joutuivat muun muassa shampoot ja muut hygieniatuotteet, lasten lelut sekä vaatteet. Usein tuotteen mies- ja naisversiot erosivat vain värityksensä perusteella: tytöille ja naisille vaaleanpunaista, pojille ja miehille sinistä.

Tutkimuksen mukaan naisversiot maksavat keskimäärin seitsemän prosenttia enemmän kuin miesversiot. Hintaero on erityisen suuri hiustenhoitotuotteissa ja ihokarvojen poistoon tarkoitetuissa höylissä. Lasten leluissa pinkki versio saattaa olla hinnaltaan jopa kaksinkertainen muihin värivaihtoehtoihin verrattuna.

Tutkimus oli otsikoitu nasevasti From Cradle to Cane: The Cost of Being a Female Consumer. Eli naisen kulutuksella on oma hintansa aina kehdosta keppi-ikäiseksi. Uutinen naisten rahastuksesta levisi tietysti heti amerikkalaisiin lehtiin, kuten The New York Timesiin ja Forbesiin, ja niistä edelleen Britanniaan. Sosiaalisessa mediassakin se sai paljon huomiota. Ja aiheesta.

Sukupuolieroon tuotteiden hinnoittelussa törmään Britanniassakin. Boots-kemikalioketjussa miehille markkinoituja höyliä saa ison pussin halvalla. Naisten hyllyllä muutama hassu pinkki höylä pikkupussissa maksaa paljon enemmän.

Niin hölmö en ole, että ostaisin naisten höyliä. Tiedostava kuluttaja katsoo aina yksikköhintaa, oli tuote mikä hyvänsä. Toisaalta en halua miesten deodoranttia enkä miesten rasvapurkkia. Tiedostava kuluttaja voi olla myös esteetikko.

Bränditön maailma olisi ikävä. Pitää olla valinnanvaraa ja kaunista turhuutta. Ei tyhmä ole se, joka kauppaa, vaan se, joka ostaa. Fiksu markkinoija ja fiksu kuluttaja ovat aina kilpasilla.

Vaaleanpunaisesta ei kannata silti maksaa. Tai jos maksaa, olkoon se jokaisen tietoinen valinta: pinkkiä turhuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat