Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sunnien ja shiiojen valtataistelu näkyy Suomessa

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Vanhempainkokouksessa voi äkisti langeta hiljaisuus. On puhuttu päiväkodin tai koulun arkisista asioista, mutta ne ovatkin nostaneet esiin uskontokuntakohtaisen ajattelueron.

Silloin islamin kahta pääsuuntausta, sunneja ja shiioja, edustavat vanhemmat yleensä lakkaavat puhumasta. Suomeen pakolaisina tai turvapaikanhakijoina tulleet ihmiset ovat usein vahvasti sitä mieltä, ettei vanhan kotimaan ongelmia tuoda tänne.

Syyrian tai Irakin ja Iranin sotien aiheuttamat jännitteet sunnien ja shiiojen välillä kulkeutuvat Suomeenkin. Nopeasti ollaan selvillä, jos vaikka shiialainen miliisiryhmä on käynyt Irakissa tutun sunniperheen kotiovella. Tai shiiasukulaiset ovat paenneet äärisunnilaisia Isis-terroristeja Syyriassa. Juuri näitä kauhuja ihmiset pääosin ovat paenneet, ja ne he ovat halunneet jättää taakseen.

Tarkkaa tietoa muslimien määrästä Suomessa ei ole. Siirtolaisuusinstituutin arvion mukaan heitä on nyt noin 70 000. Valtaosa on sunneja, mutta shiiat ovat merkittävä vähemmistö. Heitä on helsinkiläisen Resalat-yhdyskunnan arvion mukaan noin 10 000.

On kiikun kaakun, onko Suomen toiseksi suurin uskontokunta luterilaisten jälkeen muslimit vai ortodoksit.

Mikä sunneja ja shiioja ajaa toisiaan vastaan? Uskontulkintaa ei voi pitää syynä nykykiistoihin.

Kyse on valtapolitiikasta ja ihmiskunnan ikävästä taipumuksesta jakaa ihmisiä meihin ja muihin. Sosiaaliantropologi ja islamin tutkija Marko Juntunen sanoo, että aina löytyy erilaisia juhlien viettämistapoja ja ruokia.

On siis olemassa ero, ja sitten sanotaan, että pitää puolustaa meitä ja meidän oikeuksiamme. Vastakkainasettelu ei Juntusen mukaan poikkea mistään maailman etnisestä konfliktista.

Historiallisesti sunnien ja shiiojen välien kiristyminen liittyy wahhabismin ja salafismin syntyyn 1700-luvulla. Nyt maailman noin 1,6 miljardista muslimista sunneja on noin 85 prosenttia ja shiioja runsaat kymmenen prosenttia.

Kaikkea vaihtoehtoista islamintulkintaa vastustava salafismi katsoi, että shiialaisten tapa kunnioittaa uskonnollisia johtajia eli imaameja ja heidän hautojaan soti islamin yhden Jumalan periaatetta vastaan.

Lähi-idän mahtivaltioista Saudi-Arabiassa wahhabismista tuli valtionuskonto ja shiialaisuus nousi Iranin pääuskonnoksi. Irakissa kaksi ryhmää ovat sekä taistelleet että eläneet sovussa.

Nyt sunnit ja shiiat ovat vastakkain Syyriassa. Isis-taistelijat ovat valtaosin salafisteja, joiden mielestä vääräuskoiset shiiat on hävitettävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat