Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi flunssa väistyy, kun juo alkoholia?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Joulukuussa palstalla käsiteltiin natsien keskitysleirikokeiden merkitystä tieteelle. Kim Lindblom ja jotkut muut ottivat yhteyttä mainitsemalla, että Dachaussa tehtyjen hypotermiakokeiden tuloksia olisi hyödynnetty myöhemmässä hypotermiatutkimuksessa.

Totta. Nämä tulokset ovat houkuttaneet myöhempiä tutkijoita, koska vastaavia, paleltumiskuolemiin johtaneita kokeita on mahdotonta toistaa. Niihin on jopa ajoittain haluttu viitata. The New England Journal of Medicinen 1990 julkaisema laaja artikkeli kuitenkin totesi Dachaun kokeet huonosti suunnitelluiksi, puutteellisin menetelmin toteutetuiksi ja ilmeisesti tarkoituksellisesti väärin raportoiduiksi.

Niinpä niiden tulokset ovat tieteellisesti arvottomia, vaikka eettiset ongelmat sivuutettaisiin.

Aloittakaamme nyt uusi vuosi kahdella tuulivoimakysymyksellä. 

 

Mikä tai kuka määrää, milloin tuulivoimalan siivet pyörivät? Maasta tarkasteltuna voi tuulla kohtuullisesti, mutta myllyjen siivet eivät liiku. Joskus usean myllyn joukosta vain yhden siivet pyörivät. Entä tuulen suunta: haistaako mylly sen vai ohjaako niitä / sitä ihminen? Kolmanneksi: mikä on keskikokoisen myllyn siiven kärjen keskimääräinen nopeus? Voisiko Bondin James roikkua siinä linkoutumatta näkymättömiin?

– Leo Moilanen Etelä-Karjalasta

 

Tuulimyllyt pyörivät melkein tyynellä, eikä tuulisäässä pyörimisnopeus juuri kasva. Kierrokseen menee noin 5 sekuntia. Selvää on, että mitä enemmän tuulee, sen enemmän siinä on liike-energiaa. Onko voimaloissa jokin systeemi, joka lisää kuormaa voimakkaammassa tuulessa ja näin ottaa talteen enemmän energiaa?

– Kauko Kiito

 

Tuulivoimaloiden huipulla, siis noin 150 metrin korkeudessa navan päällä, on ilmaisin, joka mittaa tuulen suuntaa ja voimakkuutta. Se ohjaa lavat kääntymään tuulta vasten.

Samalla se mittaa tuulen voimakkuutta. Jos voimakkuus ylittää neljä metriä sekunnissa kahden minuutin yhtäjaksoisen ajan, automatiikka alkaa käynnistää voimalaa. Erot vierekkäisissä voimaloissa riippuvat yleensä siitä, että tuulen yläpuolella sijaitseva voimala ottaa heikosta vireestä sen verran voimaa, ettei neljän metrin voimakkuus enää ylity taaemmassa voimalassa. Toki tuuli voi itsessäänkin puhaltaa voimaloihin hieman eri tavoin.

Tuulivoimalat on optimoitu toimimaan kierrosnopeuden ollessa 9–14 kierrosta. Tuulen yltyessä tätä kovemmaksi lavat kääntyvät siten, ettei nopeus ylity. Tämä tarkoittaa, että osa tuulen voimasta menee hukkaan. Nopeuksien hillitseminen on kuitenkin tarpeen, etteivät voimalan rakenteet rasitu liikaa vaan kestävät yli 20 vuoden käyttöiän.

Tyypillisen, 150 metriä korkean tuulivoimalan lavat ovat 50 metriä pitkiä. Näin ollen lapojen päät liikkuvat 14 kierroksen minuuttivauhdissa yli 200 kilometrin tuntivauhtia. Edes James Bond ei pysyisi tässä kyydissä pelkkien käsivoimiensa turvin. 

 

Kaikkihan tietävät, että pahakin flunssa väistyy hetkeksi, jos juo kylliksi alkoholia. Koin tuon taas, kun olin pahassa flunssassa mutta jouduin puolipakosta juhliin. Juotuani kolme tuoppia nenän valuminen ja jatkuva yskä lakkasivat. Juhlin ihmeparantumistani pikkutunneille ja oireet pysyivät poissa. Ne palasivat vasta aamulla. En siis parantunut, mutta päihtyneenä ollessani en niistänyt enkä yskinyt. Miksi?

– Humalainen nuhanenä

 

Tikkaremmin lääkärin tietojen mukaan asiaa ei ole tutkittu, mutta hän epäilee kolmea tekijää. Ensinnäkin alkoholi vähentää pintaverenkiertoa. Tämä voi heikentää limaneritystä ja siten helpottaa yskää ja nenän valumista.

Toisekseen alkoholi turruttaa. Juovuksissa ei huomaa yhtä selvästi kurkun ärtymystä tai nenän tukkoisuutta.

Kolmas ja tärkein on kuitenkin plasebovaikutus. Luultavasti haluat itse uskoa alkoholin parantavaan voimaan, mikä parantaa oloa. Lisäksi juhliessa pikkuvaivat tuppaavat unohtumaan.

Tikkaremmin lääkäri haluaa kuitenkin korostaa, että kansanuskomuksista huolimatta alkoholi ei ole flunssalääke. Paljon parempi on juoda kuumaa ja hoitaa nuhjua oloa särkylääkkein. 

 

Meillä on tunnettua merkkiä oleva vedenkeitin, Made in Poland tosin. Teevedet puolisoni keittää aparaatilla, mutta höyryhengitysvettä ei. Epäilee, että muovista irtoaa haitallisia aineita, jotka kulkeutuvat keuhkoihin. Onko epäilyihin aihetta?

– Kemikaaleja keuhkoihin?

 

Tikkaremmin asiantuntijan mukaan puolisosi epäily on turha. EU:n alueella valmistettua vedenkeitintä koskevat EU:n turvallisuusmääräykset, eikä keittimen muovista saa irrota kemikaaleja veteen liukenemalla eikä höyryynkään.

Muutenkin puolisosi pelko tuntuu hieman epäjohdonmukaiselta. Höyryhän nousee kiehuvasta vedestä, joten höyrystyvien kemikaalien olisi pitänyt ensin liueta veteen. Näin höyryssä ei voi olla sen enempää kemikaaleja kuin keittimellä keitetyssä vedessäkään.

Torsti on Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat