Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhkaisisitko äitisi silmän?

Joitakin ahdistaa ajatus oman äidin kuvan pistämisestä nuppineulalla. Kolumnisti Tommi Uschanovia se ei ahdista, mutta hän ymmärtää hyvin, miksi joku toinen ahdistuu.

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Ajattele, että sinulle näytetään paperia, jossa on oman äitisi kuva. Sinulle annetaan nuppineula ja pyydetään, että työnnät sen kuvaan täsmälleen äitisi toisen silmän kohdalle. Onko tämä sinulle vaikeaa?

Oletetaan lisäksi, että tapahtuu jotain hyvin hämmentävää. Työnnät neulan kuvaan, ja samalla hetkellä äitisi silmästä menee näkö, koska siihen iskee juuri silloin jokin vamma tai sairaus. Koetko olevasi itse asiaan jotenkin syyllinen?

Tämä on ajatuskoe, jonka brittiläinen filosofi H. O. Mounce esitti vuonna 1973. Hän oli sitä mieltä, että neulan työntäminen kuvaan olisi vaikeaa lähes kaikille ihmisille. Jos he kuitenkin työntäisivät ja äidin silmä sokeutuisi, lähes kaikki tuntisivat syyllisyyttä.

Kokeen tarkoituksena oli osoittaa, että järkevätkin ihmiset voivat kokea järjenvastaista syyllisyyttä ja että paikkansapitämättömät uskomukset ovat eri asia kuin irrationaalisuus, järjenvastaisuus. On täysin järjenvastaista uskoa, että kuvalle tehty väkivalta voisi vahingoittaa kuvan kohdetta. Käytännössä kukaan, joka tuntisi syyllisyyttä silmän sokeutumisesta, ei kuitenkaan tuntisi sitä siksi, että hän uskoisi todella sokaisseensa silmän.

Mouncen mukaan ajatuskoe liittyy myös siihen, miten suhtaudumme vieraisiin kulttuureihin. Jos vaikkapa jonkin alkuperäiskansan uskonnollisissa menoissa on irrationaalisilta näyttäviä piirteitä, se ei välttämättä tarkoita, että ne perustuisivat todellisuutta koskeviin vääriin uskomuksiin.

Monissa tapauksissa uskomus ei ole ehkä väärä, jolloin olemme itse henkisesti lähempänä tätä kansaa kuin luulemmekaan. Meidän ei kannata paheksua muita heidän järjettömyydestään, koska olemme silmäesimerkkiä säpsähtäessämme itse yhtä järjettömiä.

Eräs, jota tämä ei vakuuttanut, oli Mouncen ystävä ja kollega, filosofi D. Z. Phillips. Hän kysyi neljältäkymmeneltä omalta opiskelijaltaan, työntäisivätkö he neulan äitinsä kuvaan ja tuntisivatko he syyllisyyttä, jos silmä sitten todella vammautuisi.

Tulos oli kiinnostava, koska syntyi hajontaa. Viisitoista opiskelijaa sanoi, että neulan työntäminen ei olisi lainkaan vaikeaa – ja että he eivät tuntisi syyllisyyttä, jos silmälle tapahtuisikin jotain. Kaksikymmentäviisi taas sanoi, että se olisi vaikeaa (tai jopa mahdotonta) ja että he tuntisivat syyllisyyttä.

Myös oma kokemukseni on sama. Kun olen kysellyt tuttaviltani heidän reaktioistaan silmäesimerkkiin, osa on sanonut, ettei se ahdista heitä lainkaan. Toiset, maailmankuvaltaan muutoin hyvin samanlaiset ihmiset taas ovat sanoneet, että se ahdistaa.

Mouncen argumentti ei siis kelpaa kovin hyvin tarkoitukseen, johon se oli aiottu. Phillips osoitti, että suuri osa oppilaista ajatteli tuossakin tilanteessa kylmän rationaalisesti.

Mutta myös Phillips oli osaksi väärässä. Hän nimittäin vihjasi rivien välissä, että ihmiset, jotka eivät ahdistu silmäesimerkistä, ovat jotenkin pinnallisia, koska he eivät erikseen selittämättä ymmärrä, miksi kukaan ahdistuisi siitä.

Tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi itse en ahdistu siitä, mutta ymmärrän silti aivan hyvin, miksi joku toinen ahdistuu.

Sekä Mounce että Philips uskoivat, että asia on yksioikoisempi kuin onkaan ja että se on yksioikoisempi heille suopealla tavalla.

He siis osoittavat, miten helppoa on olla asioista samaa mieltä ja ajatella, että toinenkin ajattelee samoin kuin minä itse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat