Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Forssa on lähellä mutta niin kaukana

Lounais-Hämeessä sijaitseva Forssa on Helsingin, Turun ja Tampereen muodostaman ”kultaisen kolmion” keskellä. Silti sinne on matkaa. Forssassa elätellään toiveita junaradasta.

Sunnuntai
 
Heidi Cavén
Forssa sijaitsee keskellä kolmiota, jonka alueella asuu 3,5 miljoonaa ihmistä.
Forssa sijaitsee keskellä kolmiota, jonka alueella asuu 3,5 miljoonaa ihmistä. Kuva: Heidi Cavén

Forssan kaupunginjohtajan Sami Sulkon esitys alkaa karttakuvalla, jossa näkyy ”kultainen kolmio”.

Sen kulmissa ovat maan suurimmat kaupungit. Helsinkiin on Forssasta 110 kilometriä, Tampereelle 87 ja Turkuun 88. Forssa on kolmion keskellä. Kolmiossa asuu 3,5 miljoonaa suomalaista. Forssan sijainti onkin erinomainen, tosin lähinnä geometrisesti.

Forssa oli aikanaan kukoistava teollisuuskaupunki. Nykyisin 17 000 asukkaan Forssa on muuttotappioaluetta. Seudun väestö pieneni vuosina 2000–2014 yhteensä 1 640 hengellä. Väkipako on kiihtynyt viime vuosina.

Forssan ongelma on se, että vaikka se on lähellä, se on kuitenkin kaukana. Matka Helsingistä kestää linja-autolla kaksi tuntia.

Forssa on rautatiekaupunki, onhan siellä ”kappeeraiteinen”, josta forssalaiset trubaduurit Mika ja Turkka Mali tekivät laulunkin.

Humppilan ja Forssan välillä otettiin kapean raideleveyden rata käyttöön vuonna 1898. Henkilöliikenne lakkasi vuonna 1954 ja tavaraliikenne 1974. Nykyisin pätkä rautatiestä on museokäytössä. Vuosikymmeniä forssalaiset ovat haaveilleet uudesta junayhteydestä.

Geometrisesti ilmaisten ratkaisu olisi kolmion keskijanalla kulkeva junayhteys Helsinki–Forssa–Pori.

Radasta on tehty esiselvityksiä. Tavoitteeksi on kirjattu vuosi 2025. Mikä tärkeintä, nyt hallituksessa on forssalainen ministeri, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat