Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näitä kymmentä ihmistä maailman kaksikymppiset eniten ihailevat

Sunnuntai
 
Tommi Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Olen jo sen ikäinen, etten enää muista tarkasti, keitä muita kuin kirjailija Veijo Merta, kupletisti Jaakko Teppoa ja jalkapalloilija Socratesta ihailin kaksikymppisenä, joskus 1990-luvun lopulla.

Voi myös olla, että on parempikin, etten muista.

On kuitenkin oleellista, keistä maailman kaksikymppiset ottavat mallia. Siinä iässä betonoituu yhteiskunnallinen identiteetti.

Maailman talousfoorumi kysyi viime syksynä yli tuhannelta 20–30-vuotiaalta yhteiskunnallisesti aktiiviselta nuorelta 125 valtiossa, keitä nykyisiä tai entisiä johtajia he arvostavat kaikkein eniten.

Tällainen on listan Top 10.

1. Nelson Mandela 2. Paavi Franciscus 3. Elon Musk 4. Mahatma Gandhi 5. Bill Gates 6. Barack Obama 7. Richard Branson 8. Steve Jobs 9. Muhammad Yunus 10. Narenda Modi

Listan nimet kertovat maailmasta, jossa elämme: sata prosenttia heistä on miehiä, nuori ei yksikään. Jos olisin kaksikymppinen nuori, en äänestäisi heitä. Valitsisin vaikkapa energisen 18-vuotiaan pakistanilaisen ihmisoikeusaktivistin Malala Yousafzain. Saattaisin itse asiassa tehdä niin siitä huolimatta, että olen nelikymppinen ja väsynyt.

Top 10:n miehet voi jakaa kolmeen ryhmään. On Mandelan, Franciscuksen, Gandhin ja ”köyhien pankkiirin” Yunusin kaltaiset ihmisoikeusaktiivit ja hengelliset johtajat.

Sitten on Muskin, Gatesin, Bransonin ja Jobsin kaltaiset digibisneksen henkilökultit, joiden ympärille on luotu ylikansallisia rahasampoja. Kolmannen ryhmän muodostavat Obama ja orastavan suurvallan, Intian, pääministeri Modi.

En nyt sitten tiedä.

Esimerkiksi Mandelan ja Muskin esittäminen tasavahvoina sopii ajan henkeen: kaikki mielipiteet ovat samalla viivalla, kaikki julkisuushäly kelpaa. Musk on 44-vuotias yritysguru, joka rikastui verkkomaksupalvelu PayPalin avulla, ryhtyi luksussähköautobisnekseen ja visioi halpoja Mars-lentoja.

Mandela ei koskaan keksinyt PayPalia, mutta kaatoi hän sentään apartheidin. Tai Branson ja Gandhi: ensimmäinen luo bisnestä, jälkimmäinen aloitti Intiassa globaalin lumipalloilmiön, joka vapautti siirtomaavallat ja muutti maailman.

Kuka oli muuten listan yhdestoista? Einstein? Martin Luther King? Dalai- lama? Äiti Teresa?

Ei, vaan osakesijoittaja Warren Buffett. Ei minulla ole mitään erityistä Buffettia vastaan. Tiedän hänestä jopa sympaattisen piirteen: hän harrastaa ukulelen – tuon hellyttävän vauvakitaran – soittoa.

Silti yllättää, että moni maailman parikymppinen samastuu 85-vuotiaaseen Berkshire Hathaway -sijoitusyhtiön pääomistajaan, jonka omaisuudeksi arvioitiin syyskuussa 2015 noin 61 miljardia dollaria. Mitä tekemistä Buffettilla on parikymppisen arjessa? Tai kenenkään arjessa?

Pikku vinkki, hyvät kaksikymppiset: etsikää vastaukset elämänne mysteereihin jostain muualta.

Megaluokan sankareissa on ylipäätään yksi iso ongelma.

Kaltaiseni, kolmosen raitiovaunulla keskiapaattisena töihin matkustava ihminen ei voi samastua maailmanhistorian poikkeusihmisiin. Heitä on yksi sadasta miljoonasta, Gandhin kaltaisia luonnonilmiöitä ehkä yksi miljardista.

Ei Mahatmaa voi Helsingin Alppilassa matkia. Voin toki lainata talonpoikaismuseosta rukin ja opetella kehräämään olohuoneen lattialla puuvillasta lankaa, mutta Gandhin suurteot ovat ulottumattomissa. Siksi sankareidemme on oltava vain hieman itseämme isompia, tavallisen pelottomia suomalaisia.

Sellaisia, joiden teot voisimme toistaa, jos innostuisimme.

Siksi julistan nyt Niemisen listan nykysuomalaisista, joita yhdistää kansalaisrohkeus.

1. Hanna Huumonen (Aloitti laajan boikottikampanjan vihajulkaisu MV-lehteä vastaan – sai uhkausryöpyn.)

2. Enna Koivunen (Eläkeläisrouva, joka kotipihallaan Karkkilassa meni väliin, kun sekakäyttäjä yritti lapiolla ja puukolla tappaa naapurin miehen. Pelasti hengen.)

3. Matias Turkkila (Perussuomalainen-lehden päätoimittaja, joka heinäkuussa astui rasisminvastaisessa suurmielenosoituksessa sovinnollisesti lavalle, vaikka taatusti tiesi tulevansa teilatuksi.)

4. Ali Jahangiri (Iranilaissyntyinen suomalaiskoomikko ja juontaja, joka puolusti Turkkilaa anarkistikuoroa vastaan.)

5. Saku Timonen (Juukalainen yksityinen juristi, Uuninpankkopoika, joka alkoi kirjoittaa omalla nimellään ja naamallaan suorasukaisia blogikirjoituksia Suomen äärioikeistoa vastaan.)

6. Tommi Kuusisto (Oriveteläinen opettaja, joka ei päästänyt potentiaalista kouluampujaa luokkaan, asetti itsensä hengenvaaraan ja todennäköisesti pelasti lukuisia oppilaitaan.)

7. Maryam Askar (Maahanmuuttaja ja muslimi, joka piti sovinnollisen puheen äärikansallismielisten mielenosoituksessa Kampissa.)

8. Marjaana Toiviainen (Pappi, joka majoitti kaksi romanikerjäläistä yksiössään kolmen talvikuukauden ajan.)

9. Niina Ruuska (Joensuulaisnainen, joka perusti ”Kyllikin siskot”, tervejärkisten naisten katupartion vastavetona Soldiers of Odinille.)

10. Iikka Kivi (Oululaiskoomikko, joka hylkäsi halla-aholaisuuden ja alkoi julkisesti vastustaa vihapuhetta.)

matti pikkujämsä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat