Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten paljon pitäisi tuulla, että järvi ei jäätyisi ollenkaan?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Juha Kukkonen oli eri mieltä edellisellä palstalla kuvatuista alkoholin vaikutuksista verenkiertoon. Hänestä alkoholi päinvastoin lisää pintaverenkiertoa ja siten vain pahentaa flunssan tukkoisuutta.

Torsti otti yhteyttä päihdelääketieteen asiantuntijaan. Hänen mukaansa alkoholin vaikutus verenkiertoon riippuu muun muassa käytetyistä määristä ja käytön säännöllisyydestä.

Flunssan kohdalla hän näki alkoholin verenkierrolliset vaikutukset vähäisinä. Mahdollinen voinnin paraneminen on hänestä näennäistä ja perustuu lähinnä siihen, että potilas haluaa uskoa alkoholin auttavan.

Nuoreni ja hänen ystävänsä ovat kukin vuorollaan muuttaneet pääkaupunkiseudulla eri alueille. Ja mielenkiintoista kyllä mäki-päätteisille alueille: Kannelmäkeen, Pitäjänmäkeen, Jakomäkeen, Myyrmäkeen ja niin edespäin. Olemme pohtineet, kuinka paljon -mäkiä täällä oikein on ja missä ovat -laaksot Helsingin Laaksoa ja Vantaanlaaksoa lukuun ottamatta. Vaikuttaa siltä, että mäki-päätteisiä alueita on paljon enemmän kuin laakso-päätteisiä. Miksi? – Anita ja nuoriso

 

Helsingin seudulla moni kaupunginosa ja osa-alue tosiaan kantaa mäki-loppuista nimeä. Edellä mainittujen lisäksi näitä ovat ainakin Helsingissä Kurkimäki, Pajamäki, Pihlajamäki, Pukinmäki, Siltamäki, Veräjämäki ja Viikinmäki, Vantaalla Kuninkaanmäki, Luhtaanmäki, Länsimäki, Myllymäki, Nikinmäki ja Vierumäki sekä Espoossa Karvasmäki ja Perusmäki.

Mäki-loppuisten nimien runsaus ei hämmästytä, koska mäki on suomalaisten paikannimien toiseksi tavallisin loppuosa pellon jälkeen. Tämä johtuu mäkien keskeisyydestä liikkumisen ja paikkojen hahmottamisen kannalta. Monet nimet ovat myös entisten, usein ruotsinkielisten kylien nimiä. Nämä kylät on aikanaan rakennettu mäille.

Laakso-loppuisia nimiä on huomattavasti vähemmän, eikä laakso mahdu 20 yleisimmän perusosan listalle. Pääkaupunkiseudulla laakso-loppuisia nimiä ovat myös Martinlaakso ja Viherlaakso.

Olin uudenvuoden aikaan Lohjanjärven rannalla. Vaikka ulkona oli ollut monta päivää pakkasta, ei järven selkä ollut jäätynyt kovan tuulen vuoksi. Miten paljon pitäisi tuulla, jotta järvi ei jäätyisi ollenkaan? Onko mahdollista laskea minimituulennopeus, jos oletetaan järvi äärettömän isoksi ja syväksi ja jos ulkolämpötila on jatkuvasti vaikka -10 astetta? Vai jäätyykö järvi väistämättä joskus jatkuvalla pakkasella? – Helmikuussako surffaamaan?  

Suomen ilmastossa jokainen järvi jäätyy lopulta, jos ilma on pitkään pakkasen puolella. Tuuli ja järven suuri koko voivat vain hidastaa prosessia.

Järven vesi kylmenee pinnalta, jossa se on kosketuksissa pakkasilmaan. Kylmetessään vesi muuttuu painavammaksi ja vajoaa alaspäin. Samalla pinnalle nousee lämpimämpää vettä.

Tämä jatkuu, kunnes järven vesi on saavuttanut neljän asteen lämpötilan. Jos järvi on oikein syvä, jäähtymisen ei meidän ilmastossamme tarvitse jatkua kuin noin 50 metrin syvyyteen: sitä syvemmällä vesi on muutenkin lähellä neljää astetta ympäri vuoden.

Neliasteisena vesi on painavimmillaan. Tästä eteenpäin jäähtyminen keventää vettä. Niinpä pintakerroksen vesi ei enää vajoa vaan jäähtyy kohti nollaa. Pian nolla astetta saavutettuaan vesi alkaa jäätyä. Järvivedessä on paljon pieniä epäpuhtauksia, jotka laukaisevat jäätymisen.

Tuuli vaikuttaa siihen, miten yhtenäinen jääpinta lopulta muodostuu. Tyynellä pintaan syntyy pian muutaman millimetrin jääkuori. Kovalla tuulella pintavesi sekoittuu ja jäätyminen kestää kauemmin. Jäätymispisteeseen päästyä muodostuu sohjoa, joka jähmettyy jääkanneksi vasta kun sen massa vastaa 5–15 sentin paksuista jäätä.

Cooperin testin kuntotaulukoiden ikäryhmitys loppuu 50-vuotiaisiin. Miksi näin? Onko niin, että viidenkympin jälkeen kunto ei enää laske, vaan hyväkuntoinen 100-vuotias etenee samaa vauhtia kuin hyväkuntoinen 60-vuotias? Tuskin. Olisiko Torstilla ehdotusta iäkkäämpien kuntoluokkarajoiksi? – Kuusvitonen

 

Cooperin testi on kehitetty alun perin Yhdysvaltojen armeijalle. Kymmenen vuoden ikäryhmittäin jaettu taulukko katkeaa viidenkympin kohdalle luultavasti siksi, ettei armeijalla ollut suurta tarvetta yli kuusikymmentävuotiaiden kunnon testaamiseen.

Sittemmin taulukosta on toki tehty useita versiota. ACSM’s Guidelines for Exercise Testing and Prescription -teoksesta (9. painos, 2013) löytyy Cooperin testille taulukko, joka ulottuu aina 79 ikävuoteen asti. Kuusikymmentäviisivuotiaalle erinomaiseksi tulokseksi annetaan 2 270 metriä ja keskinkertaiseksi 1 950 metriä.

Tikkaremmin asiantuntijat miettivät, onko juoksutesti mielekkäin tapa mitata iäkkäämmän väestön hapenottokykyä. Vaihtoehtona voisi olla UKK-kävelytesti, jonka on validoitu toimivan luotettavasti 65 ikävuoteen asti. 

Torsti Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat