Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko verovapaata viinaa ostaa Rotenbergeilta?

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Ostin joulun alla Suomeen lähtiessäni lentokentän verovapaasta myymälästä joulupukille viskipullon. Hyvät pukille, sillä enää ei onnistuisi. Moskovan Šeremetjevon lentokentän D-terminaalin tax-freet on nimittäin suljettu.

Meneillään on remontti, uusi omistaja ehostaa sisustusta ja avaa kaupat lehtitietojen mukaan helmikuussa. Helsingin-koneet ovat ottaneet matkustajansa kyytiin juuri D-terminaalin suuren myymälän liepeiltä jo usean vuoden ajan.

Myymälä kuului aiemmin Venäjän vanhimpaan tax-free-ketjuun nimeltään Moscow Duty Free. Tämän ketjun omistaa myymäläyhtiö Aeroferst, valtiollisen lentoyhtiön Aeroflotin entinen tytäryhtiö.

Aeroflot myi pari vuotta sitten myymäläoperaattorista kaksi kolmannesta Runway Duty Free -yhtiölle. Tämän jälkeen Aeroferst ilmoitti ”rajoittavansa” toimintaansa Šeremetjevolla, mikä tarkoitti luopumista D-terminaalin verovapaasta myynnistä.

Toiminnan jatkajaksi on nyt ilmaantunut Imperial djuti fri -niminen yhtiö. Se on yhteisyritys, jonka toisen puolen omistaa saksalaistukkuri Gebr. Heinemann (piste kuuluu väliin) ja toisen puolen venäläinen TPS Avia. Viimeksi mainitun taas omistaa presidentin judokaveri Arkadi Rotenberg kahden liikekumppaninsa kanssa.

Rotenberg on EU:n pakotelistalla, joka on laadittu Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi.

Suoraselkäisenä Ukrainan ystävänä minun pitäisi varmaan ensi jouluna ostaa pukille kallista tuontiviskiä lähikaupasta ja sulloa pullo ruumatavaroihin – turvatarkastuksessahan se muutoin takavarikoitaisiin. Pitäisi varmaan sitten olla muitakin ruumatavaroita.

Tai sitten voisin soittaa pukille ja käskeä raitistua. Tai voisin hyväksyä Rotenbergien näkemyksen, jonka mukaan pakotteet ovat perusteettomia, koska perheellä ei ole mitään tekemistä Krimin miehityksen eikä Ukrainan sodan kanssa. Niin no, Arkadi Rotenbergin yhtiö rakentaa siltaa Kertšinsalmen ylitse Venäjältä Krimille, mutta onko sillan rakentaminen joku ihmisoikeusrikos?

Taisin tosin viime vuonna kiitellä jossain kirjoituksessa EU:n pakotteita onnistuneesti suunnatuiksi, mutta eihän sitä enää kukaan muista, ensi jouluna en varmaan muista itsekään. Jos myymälän kassalla jotain muistuu mieleen, voin ajatella, että laitan vähän Pelastusarmeijan joulupataan – ikään kuin näillä asioilla olisi jotain tekemistä toistensa kanssa. Koneen laskeutuessa Helsinkiin olisin jo varmaan unohtanut pata-asiankin.

Uudesta kauppiaasta ei itse asiassa tullut ensimmäisenä mieleen sota tai pakote vaan vanha venäläinen eläinsatu. Siinä väsyneet kansalaiset ovat pakkautuneet illansuussa paikallisjunaan, jossa heidän rauhaansa häiritsee ruokottomuuksia rallatteleva, humalainen jänis. Kettu ja susi pyytävät jänistä käyttäytymään kunnolla.

”Tulkaas pojat tonne vaunun eteiseen”, itsevarma jänis sanoo. Kolmikko kalppii ulos vaunusta. Hetken kuluttua jänis tulee takaisin suden ja ketun nahat olkapäällään.

Karhun uteliaisuus herää, ja se työntyy eteiseen katsomaan, mistä on kyse. Siellä notkuu leijona järsimässä ketun ja suden jäännöksiä.

”Sori nalle, ei millään pahalla”, leijona sanoo. ”Kyllä mä tiedän, että jänis on renttu. Mutta se on sentään mun lanko.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat