Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mannerheim houkuttelee Venäjälle sotimaan, mutta suomalaiset lähtevät jääkäreiksi Saksaan

Nuoria miehiä on helppo värvätä näköalattomassa Suomessa.

Sunnuntai
 
Kenraalimajuri Gustaf Mannerheim henkivartiokaartin juhlapuvussa vuonna 1914.
Kenraalimajuri Gustaf Mannerheim henkivartiokaartin juhlapuvussa vuonna 1914.

Tasan sata vuotta sitten tammikuun lopussa 1916 Helsinki on hukkua lumeen. Kinokset tekevät kaduista kapeita.

Kenraalimajuri Mannerheim ei ole nähnyt synnyinmaataan kahteen ja puoleen vuoteen, sitten kesän 1913. Hän saapuu Helsingin keskeneräiselle uudelle rautatieasemalle. Se on muutettu sotasairaalaksi. Muutenkin kaupunki on täynnä sotilaita, ja sen ympäristössä tehdään valtavia linnoitustöitä. Sillä lailla Euroopassa riehuva maailmansota näkyy Helsingissä.

Mannerheim on tullut Suomeen saadakseen tietää, mitä täällä ajatellaan sodasta, jota hän on käynyt puolitoista vuotta. Hän on saanut noin kuukauden loman, sillä hänen rintamanosallaan Dneprin varrella Ukrainassa on nyt rauhallista.

Jotain Mannerheim tietää ennalta, sillä hänen sisarensa Sophie on syksyllä käynyt häntä katsomassa Odessassa, jossa Mannerheim hoiti reumatismiaan.

Helsingissä Mannerheim tapaa sukulaisia, ystäviä ja vanhoja kadettikavereitaan. Suomi tuntuu jakautuneen kahtia. Monet toivovat Venäjän tappiota ja kannattavat Saksaa, Mannerheimin vastustajaa.

Hän on kuitenkin tsaarin upseeri, jonka kotikaupunki on Pietari. Jos suomalaiset nyt osoittaisivat lojaalisuuttaan, he saisivat siitä myöhemmin palkinnon.

Mannerheim on kaavaillut parinkymmenen tuhannen suomalaisen vapaaehtoisen värväämistä Venäjän joukkoihin.

Venäjä on kärsinyt sodassa hirmuisia miestappioita. Uusia sotilaita on jouduttu haalimaan yhä nuoremmista ja yhä vanhemmista. Venäläinen taistelutapa on sellainen. Jos vapaaehtoisia lähtisi kymmenintuhansin, se tarkoittaisi tuhansia suomalaisia uhreja.

Mannerheim tapaa Suomen kaartin viimeisen komentajan Nikolaj Mexmontanin ja ehdottaa tälle värväystehtävää. Hän ei tiedä, että Mexmontan ajattelee aivan toisin ja lähtee kohta Tukholmaan vehkeilemään suomalaista kansannousua.

Mannerheim on tosiaan ollut kauan pois Suomesta.

Samaan aikaan jääkäreitä virtaa yli Torniosta ja Merenkurkusta. He ovat matkalla Lockstedtiin koulutettaviksi. Tammikuun puolivälissä lähti jo tuhannes suomalaismies jääkäriksi, ja lisää lähtee koko ajan.

Venäläiset ovat saaneet vihiä jääkäreistä joulukuussa. Ehkä Mannerheimkin saa Helsingissä kuulla heistä.

Mutta nämä maasta poistujat ovat aivan toista porukkaa kuin ensimmäiset lähtijät. Enää jääkärit eivät ole yliopistoväkeä, vaan työläisiä, maanviljelijöitä, konttoristeja, merimiehiä, ihan keitä hyvänsä. Nuoria miehiä, joiden motiivit ovat epäselviä varmasti heille itselleenkin.

Jotkut lähtevät etsimään toimeentuloa, toiset seikkailemaan, jotkut pakenevat kotiasioita, ja joillakin on myös isänmaallisia haaveita. Moni lähtee Venäjän hallinnon vuoksi.

Historian sivu ovat nuoret miehet lähteneet liikkeelle, kun tulevaisuutta ei kotimaassa ole. Tai kun on tarjolla reipasta toimintaa ja yleviä päämääriä. Rekrytoijien työ on silloin helppoa.

Huhut kulkevat, vaikkei internetiä ole.

”Tulimme Saksaan hyvässä uskossa töihin, kuten kotona oli sanottu, sillä sanottiin, että saataisiin 10–15 mk palkkaa päivässä. Agentit, joiden kanssa olimme matkalla tekemisissä, eivät antaneet meille tosiasiallisia tietoja.” (Koulutusjoukoista karanneet jääkärit John Back ja Johannes Rönngård vuonna 1916 Matti Lackmanin kirjassa Suomen vai Saksan puolesta.)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat