Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aavikolla Qatarissa on suomalaiskoulu, jolla yritetään lyödä rahoiksi – lukuvuosi maksaa kymppitonnin

Yksityiskoulussa suomalaisten opettajien osaaminen muuttuu vientituotteeksi. Miten tuote käy kaupaksi, jos Pisa-tulokset edelleen heikkenevät?

Panu Hietaneva

Tammikuinen tiistaiaamu on aurinkoinen ja lämmin Qatarin pääkaupungissa Dohassa, mutta se ei ole yllätys, koska nyt ollaan aavikolla. Valo tulvii sisään suurista ikkunoista Qatarin suomalaiskoulun juhlasaliin, jossa alkaa pian aamunavaus.

Paikalla on kolmannes alakoulun 300 oppilaasta. Kaikista oppilaista kolmannes on paikallisia, loput tulevat 40 eri maasta ympäri maailman.

Rehtori Juha Repo, 47, kävelee oppilaiden eteen ja nostaa kettua esittävän käsinuken esille. Oppilaat hiljenevät.

Käsinukke on Revon alter ego Mr. Fox, joka kertoo opettavaisia tarinoita lapsille. Tai oikeastaan heitä voisi kutsua asiakkaiksi, sillä täällä suomalaisen opettajan ammattitaito muuttuu vientituotteeksi.

Vuonna 2014 perustetussa Qatar-Finland International Schoolissa, kuten englanninkielisen opinahjon virallinen nimi kuuluu, lukuvuosi maksaa noin 10 000 euroa. Ensi syksynä oppilaita pitäisi olla jo 600.

Kuinka tässä näin kävi? Miksi maakaasulla ja öljyllä vaurastuneessa Qatarissa on koulu, jossa lapsia opettaa 22 suomalaisopettajaa?

Rehtori Repo istahtaa aamunavauksen jälkeen pöydän ääreen työhuoneessaan ja alkaa selittää. Aluksi täytyy ymmärtää Qataria. Se on suunnattoman rikas maa, jonka henkeä kohden laskettu bruttokansantuote on maailman suurin.

Lisäksi Qatar haluaa kehittyä ja esitellä menestystarinaansa maailmalle. Ensimmäiset virstanpylväät ovat Dohassa vuonna 2019 järjestettävät yleisurheilun MM-kilpailut ja vuoden 2022 jalkapallon MM-kilpailut, joita varten pitäisi saada valmiiksi moottoritiet, metro, lukematon määrä hotelleja ja pilvenpiirtäjiä.

Qatar on sekoitus kapitalismia ja harrasta islamia. Maassa on hieman yli kaksi ja puoli miljoonaa asukasta, mutta ei tarpeeksi työntekijöitä, joten heitä hankitaan rahalla. Asukkaista vain 10 prosenttia on syntyperäisiä qatarilaisia. Laskelman mukaan maahan muuttaa joka päivä 500 siirtotyöläistä, ja osa heistä on kovapalkkaisia ammattilaisia.

Qatarissa täytyy olla laadukas yksityiskoulujen verkko, koska muuten Doha ei ole houkutteleva kohde komennuksille lähteville markkinointipomoille, arkkitehdeille, it-insinööreille ja konsulteille.

”Osa oppilaiden vanhemmista on matkustanut työnsä perässä eri puolilla maailmaa, joten he tietävät erilaisten koulutusjärjestelmien erot. Vanhemmissa on professoreita ja tohtoreita. Välillä joudun vastaamaan todella kiperiin kysymyksiin”, Repo kertoo.

Joskus vanhempien on ollut vaikea ymmärtää suomalaista koulutusjärjestelmää, koska meillä ei päntätä ”kuin Seitsemän veljeksen Jukolan lukkarin koulussa”.

”Moni arabi on käynyt läpi sellaisen koulun, joten heidän voi olla vaikea ymmärtää opetusmetodeita. Fokus ei ole siinä, mitä opetetaan, vaan miten opetetaan”, hän sanoo ja lainaa vanhaa suomalaista sananlaskua ”minkä ilotta oppii, sen surutta unohtaa”.

Seela Patomäki (edessä), Eela Halko ja Izzabella Stephan leikkivät juhlasalissa. Jos ulkona on kuuma, lapset ovat välitunnit sisällä.
Seela Patomäki (edessä), Eela Halko ja Izzabella Stephan leikkivät juhlasalissa. Jos ulkona on kuuma, lapset ovat välitunnit sisällä.

Juha Repo on kokenut maailmanmatkaaja. Hän valmistui 1990-luvulla luokanopettajaksi Kajaanin opettajankoulutuslaitoksesta, mutta sen jälkeen työt ovat vieneet hänen perhettään ympäri maailman: Pakistaniin, Bosnia-Hertsegovinaan, Arabiemiraatteihin – ja nyt Qatariin.

Perheellä on koti Heinolassa, jossa he asuivat silloin, kun Juha Repo työskenteli muutaman vuoden ”kotitoimistolla” eli työnantajansa Educluster Finlandin palveluksessa.

Sama jyväskyläläisyritys pyörittää Qatarin suomalaiskoulua.

”Ulkomailla työskentely jättää palon lähteä uudestaan. Elämänrytmi ja työnkuva ovat niin erilaisia kuin Suomessa. Sitä on vaikeaa pukea sanoiksi.”

Repo on helppo kuvitella työskentelemään kaukaisissa maailmankolkissa. Hän puhuu paljon ja nauraa usein mutta vaikuttaa samalla asialliselta.

Rehtori Juha Repo.
Rehtori Juha Repo.

”Paikallisessa kulttuurissa oppii toimimaan, kun osaa vetää oikeista naruista”, hän kuvaa paikallista byrokratiaa.

”Jos hermostuu, niin peli on pelattu. Täytyy olla pitkä pinna.”

Qatarin opetusministeriö valvoo opetuksen sisältöä ja käytäntöjä.

Välillä koululla vierailee tarkastajia, jotka kääntävät ”jokaisen kiven”. Toistaiseksi ministeriöltä ei ole tullut suuria moitteita, Repo kertoo.

”Välillä sieltä saapuu paimenkirjeitä, joissa muistutetaan ’kulttuurisensitiivisyydestä’ eli esimerkiksi siitä, ettei uskonnollisia juhlia saa järjestää.”

Qatarin suomalaisessa alakoulussa noudatetaan suomalaista opetussuunnitelmaa, mutta pieniä käytännön eroja toki on. Kristinusko on korvattu islamilla, mutta halukkaat voivat uskonnon sijaan opiskella yhteiskuntaoppia ja historiaa.

Tunneilla puhutaan samoista asioista kuin Suomenkin kouluissa: esimerkiksi tasa-arvosta, demokratiasta ja kierrätyksestä eli asioista, jotka eivät qatarilaisessa yhteiskunnassa ole itsestäänselvyyksiä.

”Olemme valmiita joustamaan hieman. Joissain perheissä esimerkiksi tanssiminen saattaa olla uskonnon takia kielletty, ja silloin on tehty poikkeus, mutta muuten pidämme kiinni suomalaisesta systeemistä, jossa taideaineet ovat yhtä tärkeitä kuin luonnontieteet”, Repo kertoo.

Koulun julkisivussa on kaikuja arabiarkkitehtuurin historiasta.
Koulun julkisivussa on kaikuja arabiarkkitehtuurin historiasta.

Dohassa on yli sata samanlaista koulurakennusta kuin suomalaiskoulu. Betonielementeistä rakennetun koulun julkisivu tuo mieleen arabiarkkitehtuurin historian, mutta sisältä se on sellainen kuin modernit koulut usein ovat: kolkko mutta käytännöllinen. Kotimaasta muistuttavat seinille ripustetut Suomen liput ja Marimekon sisustuskankaat.

Kun Repo saapui perheineen Dohaan kesällä 2014, koulun paikalla oli pelkkä työmaa. ”Sanotaan, että arabit satuloivat hitaasti, mutta ratsastavat nopeasti”, Repo kuvaa rakennustyötä. ”Koko homma polkaistiin käyntiin muutamassa kuukaudessa. Koulun ovet aukesivat syksyllä vain kolme päivää jäljessä aikataulussa.”

Toki hanke oli vaatinut valtavan määrän näkymätöntä taustatyötä, neuvotteluja ja lobbaamista, jota tehtiin jopa diplomaattitasolla. Kun Qatarin opetusministeriö lopulta esitti virallisen kutsun suomalaisille, siihen täytyi vastata kiireesti.

Nurmijärveläinen erityisopettaja Anne Piippo, 43, ja helsinkiläinen luokanopettaja Kaisu Helminen, 40, ehtivät pohtia Qatariin muuttamista vain pari päivää sen jälkeen, kun he olivat saaneet puoltavan päätöksen työhaastattelun jälkeen.

Kumpikin vakuuttaa olevansa tyytyväinen, ja kulttuurišokeiltakin on vältytty, mitä nyt liikenteessä vallitseva kaahauskulttuuri on vaatinut totuttelua. Mutta miksi he päättivät lähteä töihin Qatariin?

Raha on aina motivoinut komennustyöläisiä, mutta Piippo ja Helminen puhuvat palkastaan kierrellen, kuten suomalaisilla on tapana. Molemmat vakuuttavat, että palkkapussia enemmän heitä motivoi uudenlainen työnkuva.

PANU HIETANEVA
Vanhemmat ovat lahjoittaneet rukoushuoneeseen matot.
Vanhemmat ovat lahjoittaneet rukoushuoneeseen matot.

Dohassa opettajan on täytynyt opetella vieraan kulttuurin ja uskonnon pelisäännöt, jotka vaikuttavat koulun arkeen. Yksityiskoulussa opettaja on myös yrityksen eli koulun kasvot, jotka näkyvät vanhemmille. Sekin on uusi tilanne.

”Tämä on ollut opintomatka omaan itseen ja opettajuuteen”, Piippo sanoo.

Suomalaiset opettajat ovat korkeasti koulutettuja ja haluavat kehittyä työssään. Siksi heitä arvostetaan maailmalla.

”Pidän todella kovasti työyhteisöstäni Nurmijärvellä, mutta kun on vuosia tehnyt samaa työtä, niin sitä alkaa pohtia, että voisiko tehdä välillä jotain uutta ja oppia itsekin”, Piippo sanoo.

Toinen suomalaisen koulutuksen valttikortti on erityisopetus. Tai ”aikaisen puuttumisen malli”, kuten nykyään on hienotunteisesti tapana sanoa. Sen ansiosta heikoimmatkin oppivat – ja näistä asioista Qatarin suomalaiskoulu on saanut kiitosta.

Kanadalainen toimittaja Sonia Verma kirjoitti syyskuussa The National Post -lehteen artikkelin, jossa hän hehkutti suomalaista koulutusjärjestelmää. Hänen kaksi tytärtään käyvät koulua Dohan suomalaiskoulussa.

Verma kiinnitti huomionsa siihen, ettei koulu etsi itselleen huippuoppilaita. Ovet ovat avoinna kaikille maksukykyisille lapsille, joiden taidot riittävät suomalaisen systeemin mukaiseen opiskeluun. Hakijat osallistuvat kokeeseen, jossa heidän kehitystään testataan.

”Välillä joudumme käymään vanhempien kanssa keskusteluja, sopiiko suomalainen systeemi heidän lapsilleen”, Juha Repo kertoo. ”Olemme esimerkiksi joskus suositelleet, että oppilas aloittaisi opinnot vuotta alemmalla luokka-asteella kuin hänen ikänsä puolesta kuuluisi. Ratkaisu ei välttämättä ole sopinut vanhemmille, mutta emme ole joustaneet, koska se olisi vastoin suomalaista systeemiä.”

Toki suomalaiskoulusta on kirjoitettu myös vähemmän mairittelevassa valossa. Yksi brittiläinen perhe esimerkiksi otti lapsensa pois suomalaiskoulusta, koska pelkäsi, ettei lapsi opi koulussa, jossa pidetään vähän kokeita mutta leikitään paljon – ja samalla opitaan.

Rehtori Revon mukaan opettajan palkka on koulussa ”kilpailukykyinen” ja ”tuplasti” verrattuna opettajan palkkaan Suomessa, mutta tarkkoja summia hänkään ei paljasta.

Opettajan vuosipalkka on Suomessa 15 vuoden kokemuksen jälkeen 38 000 euroa. Jos summan kertoo kahdella, ottaa huomioon ilmaisen majoituksen ja sen, ettei palkasta makseta Qatarissa lainkaan veroja, niin käteen jää sievoinen summa rahaa. Sitä jää varmasti myös sukanvarteen, vaikka elinkustannukset ovat Qatarissa korkeat.

”Kyllä se palkka on varmasti monelle merkittävä asia, kun pohtii tänne lähtemistä”, Repo muotoilee.

Voiko tulevaisuudessa käydä niin, että opettajien kerma muuttaa ulkomaille ja kotimaassa pienten kaupunkien koulut kärsivät opettajapulasta?

”Teoriassa niin voisi käydäkin”, sanoo Havaijilta tavoitettu Harvardin yliopiston vieraileva professori Pasi Sahlberg.

Hän tuntee suomalaisen koulutusjärjestelmän todennäköisesti paremmin kuin kukaan muu. Sahlberg on kirjoittanut aiheesta Suomalaisen koulun menestystarina -nimisen kirjan, ja vuonna 2013 hän piti 52 suomalaista koulutusta käsittelevää luentoa eri puolilla maailmaa.

”Mutta en pidä aivovuotoa kovin todennäköisenä, vaikka toki toivon, että Qatarin suomalaiskoulun tapaiset hankkeet menestyvät”, hän jatkaa.

Koulutusviennissä kilpailu on kovaa. Dohassakin suomalaiskoulun kanssa saman rahakirstun äärellä on 150 koulua.

”Globaalisti tarkasteltuna yksityiskoulut ovat varsin pieni osa koulutusviennissä liikkuvasta rahasta”, Sahlberg sanoo.

Mutta millainen sitten voisi olla Suomen koulutusviennin tulevaisuus?

”Suurimmat summat liikkuvat tutkintojen myymisessä.”

Niiden kauppaaminen on mahdollista, koska eduskunta teki viime vuoden lopulla lakimuutoksen. Nyt suomalaiset oppilaitokset saavat periä EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta saapuvilta opiskelijoilta lukukausimaksuja – ja vastaavasti myydä tutkintoja ulkomailla.

Sahlbergin mukaan kolikon kääntöpuoli on se, että samalla ulkomailta Suomeen saapuvien opiskelijoiden määrä saattaa romahtaa. Sahlbergin näkemyksen mukaan ulkomaalaiset opiskelijat tuovat vuodessa Suomeen noin 200 miljoonaa euroa.

Sekin summa pitäisi hänen mielestään laskea mukaan, kun koulutusviennin arvoa mitataan. Summaan lasketaan mukaan vain rajojen ulkopuolelle suuntautuva koulutusvienti.

”Tanskassa ja Ruotsissa ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä laski 80–90 prosenttia, kun lukukausimaksut otettiin käyttöön. Koulutusmaksujen mielekkyyttä kannattaa pohtia”, hän sanoo.

Tekesin laskelmien mukaan koulutusviennin arvo on nyt noin 268 miljoonaa euroa.

Suomalaisesta koulusta ei voi keskustella ilman että mainitaan Pisa-tutkimus, joka mittaa koululaisten taitoja.

Maailma kiinnostui suomalaisesta koulutusjärjestelmästä vuosituhannen vaihteessa, kun 15-vuotiaat suomalaiskoululaiset listattiin maailman parhaiksi lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä. Sittemmin tulokset ovat laskeneet: vuonna 2012 Suomi oli luonnontieteissä viides, lukutaidossa kuudes ja matematiikassa vasta sijalla 12.

Vertailussa oli mukana uusia maita Aasiasta, joten pudotus ei ole aivan yhtä dramaattinen kuin ensinäkemältä vaikuttaa, mutta koulutusviennin näkökulmasta tilanne on huono.

Pisa-menestys on ollut erinomainen käyntikortti maailmalla, ja jos sijoitus laskee, asiakkaat katoavat.

Pasi Sahlbergin mukaan Juha Sipilän (kesk) hallituksen koulutusleikkaukset ovat jo heikentäneet Suomen mainetta koulutuksen mallimaana, mutta todellinen tulikoe on joulukuussa.

Silloin julkaistaan tuoreet Pisa-testien tulokset.

”Oikeasuuntainen viesti koulutusviennin näkökulmasta olisi ollut se, että Suomi olisi vaikeassa tilanteessa leikkausten sijaan panostanut koulutukseen. Jos Pisa-tulokset heikkenevät lisää, niin se on huono juttu. Kuka haluaa ostaa tuotetta, jonka parasta ennen -päivämäärä on jo mennyt?”

Pienet yksityiskohdat muistuttavat suomalaisista juurista.
Pienet yksityiskohdat muistuttavat suomalaisista juurista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat