Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö ratikalle huitoa, miten ratikasta poistutaan?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Kuormitusfysiologian dosentti Juhani Smolander lähetti Torstille kiinnostavaa lisätietoa Cooperin testistä. Valitettavasti teksti on liian pitkä palstalla toistettavaksi, mutta se on luettavissa tikkaremmin Facebook-sivuilla edellisen palstan perässä.

Muutin Helsinkiin maalta, ja joukkoliikenteen käyttö on minulle uutta. Varsinkin ratikat ja bussit aiheuttavat päänvaivaa. 1. Ratikkaanhan saa astua sisään mistä tahansa ovesta. Bussiin taas täytyy mennä vain ja ainoastaan ensimmäisestä ovesta (paitsi jotkut bussit, sekoittakaa nyt vielä vähän lisää). Miksi näin? 2. Miten poistuminen tapahtuu? Kuulemma bussin etuovesta ei saa poistua, mutta saako ratikan etuovesta lähteä pois? 3. Helsinkiläinen kaveri väittää, että ratikassa ei tarvitse painaa stoppinappia, ratikka kun pysähtyy jokaiselle pysäkille automaattisesti. Monesti kuitenkin ratikka on ajanut pysäkin ohi, kun en ole painanut nappia. Eli milloin ja missä kulkuvälineessä sitä nappia painetaan? 4. Moni sanoo, että ratikalle ei tarvitse viittoa, se pysähtyy. Bussille taas tarvitsee antaa merkki, että haluan kyytiin. Eli pitääkö myös ratikkakuskille huitoa? 5. Raitiovaunussa olen pannut merkille, että ihmiset istuvat tasaisesti pitkin ratikkaa. Bussiin kun mennään, niin porukka kävelee ihan bussin perälle ja täyttää penkit ensin takaa. Minua on katsottu oudosti, kun olen jäänyt eteen / keskelle istumaan. Onko tähänkin joku sääntö? – Uusi helsinkiläinen

Torsti otti yhteyttä tuttaviinsa HSL:llä. He kertoivat näin:

1. Busseihin noustaan kyytiin etuovesta, jotta kuljettaja voi tarkastaa liput. Poikkeuksen muodostavat oranssit runkolinjat 550 ja 560, joihin saa nousta myös keskiovista. Tämä johtuu pyrkimyksestä pitää linjojen matka-ajat mahdollisimman nopeina runsaista matkustajamääristä riippumatta. Myös lastenvaunujen, rollaattorin tai pyörätuolin kanssa liikkuvat käyttävät keskiovia kaikissa busseissa. 2. Raitiovaunuissa saa poistua mistä ovesta tahansa. Busseista poistutaan pääsääntöisesti keski- ja takaovista. Myös bussin etuovesta voi poistua, mutta tässä kannattaa ottaa huomioon sisään tulevat matkustajat.

3. Kaverisi on puhunut omiaan. Raitiovaunu ei pysähdy pysäkille, jos ketään ei ole tulossa kyytiin eikä kukaan ole painanut nappia. Niinpä pysähtymisnappia painetaan sekä raitiovaunuissa että busseissa.

4. Myös raitiovaunun kuljettajalle kannattaa näyttää pysähtymismerkki. Se helpottaa kuljettajan työtä ja varmistaa pysähtymisen. Huitoa ei tarvitse, käden nosto riittää.

5. Busseissa ja raitiovaunuissa saa valita istumapaikkansa vapaasti. Sen jälkeen, kun istumapaikat täyttyvät ja jäädään seisomaan, käytävää on fiksua täyttää takaosasta alkaen. Joskus kuljettaja pyytää matkustajia siirtymään käytävällä taaksepäin, että saadaan kyytiin pyrkijät mahtumaan. 

Mahtaakohan sisäilman lämpötilan laskeminen muutamalla asteella pienentää lämmityslaskun lisäksi myös vyötärön ympärysmittaa, mikäli vaatetus pysyy samana? Ei kai lisääntynyt kehon lämmitystarve tyhjästä synny. Voinko siis lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla? – Turhaanko paksummat peitot?

Kodin lämmön lasku voi tosiaan auttaa painonhallinnassa. Merkittävämmän hyödyn saa, mikäli koti on aiemmin ollut turhan lämpöinen ja löhöämiseen kannustava. Silloin parin asteen lasku voi lisätä energiankulutusta aktivoimalla fyysistä toimintaa. Pienikin fyysinen puuhastelu voi lisätä vuorokautista energiankulutusta viisitoista prosenttia tai enemmänkin.

Jos huoneen lämpötila on ollut viihtyisä, ei liian kylmä eikä kuuma, ja sen laskee viileäksi tai kylmäksi, elimistö puolustautuu lisääntynyttä lämmönhukkaa vastaan supistamalla ihon ja raajojen verenkiertoa.

Seurauksena on jonkin verran lisääntynyt energiankulutus mutta myös kylmät kädet ja jalat. Ihmisen vuorokautinen energiankulutus kasvaa keskimäärin yhden prosentin, kun lämpötila laskee yhden asteen.

Merkittävämpää energiankulutusta varten olisi kuitenkin käynnistettävä ruskean rasvan polttaminen tai lihasvärinä. Joidenkin tietojen mukaan lämpöä tuottava ruskea rasva aktivoituu jo 18 asteen lämpötilassa. Asuinympäristöksi tämä on kuitenkin jo varsin alhainen lämpötila.

Tehokkaimmin palelu syö energiaa, kun kehon sisäosien lämpötila alkaa laskea. Se käynnistää lihasvärinän, joka voi kolminkertaistaa kehon lämmöntuotannon. Huonelämpötiloihin näin alhainen lämpötila ei kuitenkaan kuulu. Pitkäaikainen paleleminen aiheuttaa stressiä, nostaa verenpainetta, heikentää toimintakykyä ja altistaa infektioille. Torsti ei suosittele.

Ainakin teoriassa maltillisempi huonelämpötilan lasku voisi elämäntapavalintana auttaa painonhallinnassa. Järin tehokasta se ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi 20 minuutin reipas kävely on tehokkaampaa kuin huonelämpötilan laskeminen neljällä asteella 23 asteesta 19 asteeseen.

Torsti Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat