Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voisivatko kansanedustajat osallistua kilpailukykytalkoisiin polttamalla palkkionsa?

Sunnuntai
 
Mostphotos
Näin parannetaan Suomen kilpailukykyä.
Näin parannetaan Suomen kilpailukykyä. Kuva: Mostphotos

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ministerit leikkasivat syksyllä palkkioitaan. Tarkoitus oli osoittaa, että eliitti on kansan kanssa yhteisissä kustannuskilpailukykytalkoissa. Eduskunnan puhemiehistö esitti samaan syssyyn, että kansanedustajien palkkioista pidätetään viikon palkkiota vastaava summa.

Ja kuten aina kansanedustajien palkkioista puhuttaessa, syntyi häslinki.

Eduskunnan tilitoimisto ei halunnut lähteä leikkaamaan palkkioita. Se ilmoitti, että kansanedustajat voivat halutessaan itse lahjoittaa mieleisensä summan valtion kirstuun Valtiokonttoriin tai vaikkapa hyväntekeväisyyteen.

Pitkin syksyä viestimet soittelivat Valtiokonttoriin tarkistaakseen, ovatko edustajat palauttaneet rahoja. Hiljaista oli ollut. Tällä viikolla Valtiokonttorista kerrottiin, että syksyn aikana seitsemän kansanedustajaa siirsi rahaa valtion tilille.

Viikon palkkio on noin 1 500 euroa.

Kansanedustajille asia on kiusallinen. Jos rahat palauttaa, kukaan ei välttämättä saa tietää asiasta. Valtiokonttori ei kerro lahjoittajien nimiä.

Toisaalta on vähän noloa, jos kansanedustaja itse tiedottaa palautuksestaan. Pitäisi siis olla joku helppo tapa informoida äänestäjiä siitä, että edustaja on kantanut oman kortensa yhteiseen kekoon.

Olisiko ratkaisu rahojen polttaminen?

Kansanedustajat kokoontuisivat kansanjuhlaan eduskuntatalon eteen polttamaan viikon palkkionsa. Tilaisuuden nimi voisi olla pakkolakikarnevaali tai kustannuskilpailukykyfestivaali.

Tapahtumassa kansanedustajat heittäisivät yksi kerrallaan rahaa kokkoon ja yleisö hurraisi – sillä rahan polttamisen vaikutus yhteiseen hyvään on ainakin teoriassa sama kuin sen palauttamisella Valtiokonttoriin.

Ainakin jos uskotaan amerikkalaista taloustieteen professoria Steven Landsburgia. Hän pui kirjassaan The Armchair Economist (Nojatuoliekonomisti) arkielämän kysymyksiä talousteorioiden avulla.

Kirjassa asia selitetään näin: Jos ihminen polttaa sadan euron setelin, hänen varallisuutensa pienenee sadalla eurolla. Se ei kuitenkaan suoraan vaikuta maailman kokonaisvarallisuuteen. Koska ihminen on satasen köyhempi, jonkun pitää olla siis satasen rikkaampi. Nyt pitäisi vain keksiä, että kuka.

Vastaus on: me kaikki!

Rahan kvantiteettiteorian mukaan rahan määrän lisääminen kiihdyttää inflaatiota eli hintojen nousua. Vähentäminen puolestaan hidastaa inflaatiota. Jos sadan euron seteli poltetaan ja se poistuu maailmasta, teoreettisesti se lisää kaikkien muiden rahan haltijoiden varallisuutta.

Koska hinnat laskevat, rahan haltijoiden rahojen arvo kasvaa.

Lähes kaikilla ihmisillä on rahaa taskussaan, joten arvonnousu jakaantuu heille kaikille. Yksittäisen kansalaisen kannalta vaikutus on pikkiriikkinen, käytännössä olematon. Yhteenlaskettuna vaikutus on kuitenkin tuo samainen sata euroa.

Nojatuoliekonomisti Landsburg jatkaa pohdintaansa. Jos valtiontaloutta murehtiva kansalainen lahjoittaa sata dollaria Yhdysvaltain valtiovarainministeriölle, ministeriö voi keventää verotusta vastaavalla summalla. Jos verotusta kevennetään kaikissa tuloluokissa, suurituloiset hyötyvät dollarimääräisesti enemmän.

Mutta jos satasen polttaa nuotiossa, hyöty tulee tasaisemmin kaikille rahanomistajille inflaation hidastumisen myötä. Landsburgin mukaan rahan polttaminen olisi siis tasa-arvoisempaa.

Mutta. Ai niin. Suomi ei ole Amerikka. Suomella ei ole enää kansallista rahapolitiikkaa, vaan sitä hoidetaan Euroopan keskuspankissa. Jos kansanedustaja polttaa palkkionsa, se lisää kaikkien euroalueen rahanhaltijoiden varallisuutta.

Näinä eurokriittisyyden aikoina eduskunnassa taitavat olla aika harvassa ne kansanedustajat, jotka kansallisen edun sijaan ajaisivat koko euroalueen asiaa.

Suomen pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvanto ei innostu rahan polttamisesta. Suvannon mukaan käteisen rahan polttamisen vaikutus inflaatioon ei ole noin yksioikoinen. Liikkeellä olevasta rahasta vain murto-osa on käteistä. ”On myös virhe tarkastella keskuspankin tasetta ja valtion tasetta tuolla tavoin yhdessä”, Suvanto sanoo.

Ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Heikki Pursiainen sanoo, että Landsburg on ”periaatteessa suurin piirtein oikeassa”. Siis teoriassa.

Niinpä, talousteoriat toimivat hienosti teoriassa. Todellisuus on usein ikävän monimutkainen.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio ei halua suurin surminkaan ottaa kantaa kansanedustajien palkkioiden palauttamiseen. Kyseessä on hänestä jokaisen edustajan oma asia. Vielä vähemmän hän haluaa kommentoida rahan polttamista.

”Mutta eikö viime aikoina ole puhuttu siitä, että euroalueen ongelmana on inflaation sijasta pikemmin deflaation uhka”, Rauhio kysyy.

Äh, sekin.

Valtiokonttorin tilinumero on:

FI50 1660 3000 1009 02

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat