Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katso tallenne HSTV:n keskustelusta: Mitä VTT-tapaus kertoo tutkimuksesta, voiko tieteeseen luottaa?

Kertovatko HS:n paljastamat tiedevilppiepäilyt laajemmista ongelmista tieteen luotettavuudessa? Haastateltavina Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio ja toimittaja Katja Kuokkanen.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Mitä VTT-tapaus kertoo tutkimuksesta – voiko tieteeseen luottaa?
Mitä VTT-tapaus kertoo tutkimuksesta – voiko tieteeseen luottaa?
HSTV:n studiokeskustelussa VTT:n pääjohtaja Antti Vasara, HS:n tutkiva toimittaja Katja Kuokkanen ja Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio puhuvat siitä, mikä ajaa tiedevilppiin ja miten sitä vastaan voidaan taistella.

Tieteen luotettavuus perustuu vertaisarviointiin. Tiedeyhteisön, siis muiden tutkijoiden, tehtävä on varmistaa, että uudet tutkimustulokset ovat luotettavia ja eettisiä.

HS:n saamien tietojen valossa vaikuttaa siltä, että VTT:n diabetes- ja aivovammatutkimuksessa etiikan pelisäännöt ovat pettäneet. Tutkimusrahoitusta on haettu ja saatu ilman tiukkoja vaatimuksia. Lisäksi VTT, siis maan suurin julkinen tutkimuslaitos, ei ole kertonut julkisuuteen sen tutkimukseen kohdistuneista vilppiepäilyistä.

Onko kyse yksittäistapauksesta vai kertooko se laajemmista ongelmista tiedemaailmassa?

HS:n laaja artikkeli löytyy täältä.

HSTV:n suorassa lähetyksessä Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio, VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara ja vilppiepäilyt paljastanut HS:n toimittaja Katja Kuokkanen keskustelivat tieteen luotettavuudesta. Lähetyksen juonsi toimittaja Anna-Sofia Berner.

Suomessa tutkimusrahojen käyttöä valvovat samat korkeakoulut ja tutkimuslaitokset, joissa tutkimukset tehdään ja jotka hyötyvät niiden avulla saadusta rahoituksesta.

Rahan haussa asetelmia parantaa artikkelien saaminen tiedejulkaisuihin. Maailmalla on käyty viime aikoina kriittistä keskustelua näiden julkaisujen luotettavuudesta. Tiedelehtienkin tavoite on myydä tilauksia, joten arvostettuunkin julkaisuun voi päästä myös hyvällä puheenaiheella – vankkojen tutkimustulosten sijaan.

”Tieteellisessä kilpailussa on vain kultamitaleja. Vain ensimmäinen havainto merkitsee. Paine ruokkii arveluttavia käytäntöjä, ja maailmalla on esitetty suuri huoli, ettei painettuihin tiedejulkaisuihin enää voi luottaa”, sanoo emerituskansleri Raivio, joka on yksi Suomen arvostetuimmista tieteentekijöistä.

Raivio tuntee VTT:n tapauksen hyvin, sillä hän oli tekemässä yhtä monista siihen liittyvistä selvityksistä.

Vilja Vehkaoja / Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat