Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voisiko tiedemaailma siivota sotkunsa kuin aikuiset?

Sunnuntai
 
Katja Kuokkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen toimittaja.
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Suomalaisen tieteenteon nurja puoli vyöryi sinä maanantaina eteeni. Sähköpostiviestejä oli ruudun täydeltä, koska sunnuntain HS:ssa oli ilmestynyt artikkelini tiedevilppiepäilyistä. Suomen suurin julkinen tutkimuslaitos VTT oli piilotellut huippututkimusryhmässään ilmi tulleita epäselvyyksiä.

Viestit olivat pitkiä, ja niiden tulo jatkui. Uransa alussa olevat tutkijat kertoivat johtajiensa piittaamattomuudesta, tulosten sepittämisestä ja työnsä anastamisyrityksistä. Oli noustava koneen äärestä vetämään henkeä.

Esimerkit Helsingin ja Tampereen yliopistoista, Tampereen teknillisestä yliopistosta ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä koettelivat uskoani suomalaisen tieteen rehellisyyteen.

Epäkohtien vakavuus vaihteli tutkijoiden huonosta kohtelusta aina virallisessa selvityksessä osoitettuihin vilppeihin, joiden seuraamukset jäivät mitättömiksi. Väitteiden tukena oli esimerkiksi tieteen etiikkaa seuraavan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan päätöksiä.

Minua oli kyllä varoitettu. Kun haastattelin alkuperäistä artikkelia varten Helsingin yliopiston emerituskansleria Kari Raiviota, hän sanoi, etteivät VTT:ssä paljastuneet tapahtumat olleet yksittäistapaus. Hän ennakoi, että ellei tiedeyhteisö huolehdi tinkimättömyydestään, sekä suomalaisten ihmisten että rahoittajien luottamus tieteeseen murenee.

Hämmentäviä olivat hätäviestien ohella myös muutamat ylemmyydentuntoa uhkuneet kirjelmät. Ne tulivat tieteen ylintä valtaa käyttäviltä professoreilta.

Yksi näistä kirjoittajista totesi, ettei tunne tutkimusalaa mutta hallitsee tieteen lainalaisuudet. Toinen kirjoittaja perusteli kantaansa sillä, että on arvioinut tuhansia tiedeartikkeleita.

Alkuperäisen artikkelin vilppiepäilyt arvioitiin näissä viesteissä perusteettomiksi – kirjoittajan oman käsityksen tai kuulopuheiden varassa. Kirjoittajilla ei ollut kyseistä tutkimusaineistoa eikä todennettuja faktoja.

Muistui mieleen keskustelu 20 vuoden takaa. Ikätoveri opiskeli ensimmäistä vuottaan korkeakoulussa ja kuvasi pettymystään aikuisuuteen: ”Luulin aina, että aikuisena ihmiset käsittelevät asioita järkevästi. Miten ne voivat olla niin lapsellisia?”

Nyt hätkähdytti, että vallan ja arvostuksen ylimmälle tasolle kivunneet tiedejohtajat saattoivat heittää lonkalta varmoja mielipiteitä. Vastakohta kokemuksiaan viesteissä purkaneisiin tutkijoihin oli räikeä.

Tapasin sitten tutun professorin. Hän opettaa yliopistossa myös hyvää tieteellistä käytäntöä. Ero todistetun faktan ja vahvan mielipiteen välillä voi vuosien kuluessa hämärtyä, hän sanoi ja lisäsi: ”Vielä graduvaiheessa osa opiskelijoista haluaisi liittää tutkielmaansa koko aineistonsa. He ajattelevat, ettei heitä muuten uskota.”

Yksi graduihin liittyvä tapaus tuli hiljattain Kari Raiviolle yllätyksenä.

Helsingin yliopistossa on hyväksytty gradu, joka on osin plagioitu eli kopioitu. Jo myönnettyä maisterin tutkintoa ei kuitenkaan voi perua. ”Se on selvä petos, mutta näin lainsäädäntökin estää seuraamuksia tiedevilpistä”, Raivio sanoo.

Entä mitä tutkijat viesteissään kertoivat? Yksi kuvasi väärinkäytöksiä henkilövalinnoissa. Hän käytti joidenkin professuurien täyttöprosesseista sanoja mätä ja korruptoitunut.

Rahankäytön valvonta ei aina näytä toimivan. Oli määräaikaisen tutkijan kiristämistä työsuhteen päättymisellä ja yritys anastaa tuloksia tutkijalta, jonka työsuhde päättyi ennen tutkimusprojektin valmistumista.

Oli tutkimustulosten sepittämistä. Mittaamatta jääneet kokeet paljastuivat jo väitöskirjan tarkastusvaiheessa. Asia korjattiin mainitsemalla siitä väitöskirjassa, vaikkei sen kaltaisia virheitä voi Tutkimuseettisen neuvottelukunnan mukaan korjata maininnalla.

Yksi tutkija on kertomansa mukaan vailla korkeakoulun tukea yrittänyt vuosia estää väitöskirjansa olennaisten ansioiden plagioimista.

Yksi palautteen antaja muistutti minua, että VTT sai vuonna 2011 huomautuksen eduskunnan oikeusasiamieheltä. Tutkijoiden perus- ja ihmisoikeutta, sananvapautta, oli rajoitettu kahdessa tapauksessa. VTT oli päätöksen mukaan suojellut mainettaan ja kaupallisia etujaan.

Raha näyttää näissä tapauksissa olevan etiikkaa tärkeämpää. Korkeakoulut saavat rahaa valmistuvista tohtoreista. Siksikö siis väitöskirjan valmistuminen näyttää nousevan kaiken muun yli?

Maineen varjelussa voi olla kyse siitä, että arveluttavien tutkimusmenetelmien tai tulosten peukaloinnin pelätään paljastuvan asiakkaalle. Menisi luotto.

Nyt edessäni oli alkuperäisen vilppiepäilyn lisäksi niin monta tapausta, että aloin todella kaivata puolueetonta näyttöä tieteen rehellisyydestä.

Kaikissa viesteissä ei ollut kyse tiedevilpistä vaan osin harmaasta alueesta, jonka tiedeyhteisö saa halutessaan kuntoon itsenäisestikin. Kaikkea ei tarvitse holhota ulkopuolelta.

Nykyisin mikään taho ei kuitenkaan pysty ulkopuolelta järjestelmällisesti osoittamaan, ettei jokin tutkimus pidäkään paikkansa.

Tiedepolitiikasta vastaava kokoomuslainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on valmis ripeästikin edistämään tieteen valvojan tuloa Suomeen. Mallia voi ottaa Saksasta, jossa toimii riippumaton valvoja.

Mutta ottaako tiedemaailma tarjouksen vastaan?

Tapaamani tuttu professorikin kiristeli hampaitaan tieteen rajuille leikkauksille eikä pitänyt ministeriä suuressa arvossa.

Voisiko tiedeyhteisö aikuismaisesti sivuuttaa mahdolliset huonot henkilökemiat ja tarttua tarjoukseen?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat