Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos hajotan palautettavan lasipullon, kuka saa 10 sentin pullopantin?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Tarja Taskinen halusi täydentää Torstin viime palstalla antamia neuvoja istumapaikkojen täyttämisestä julkisissa liikennevälineissä.

”Busseissa ja raitiovaunuissa saa muuten valita paikan, mihin haluaa istua, mutta invapaikat ovat ensisijaisesti invalideille tarkoitetut, ja niistä on noustava ja annettava paikka invalidille”, Taskinen kirjoittaa viitaten HSL:n sivuilta löytyviin ohjeisiin.

Torsti toivoo ylipäänsä joustavuutta ja huomaavaisuutta julkisen liikenteen istumapaikkojen jaossa.

Torsti itse luovuttaa aina tarvittaessa paikkansa invalidille, pienelle lapselle, raskaana olevalle tai muulle kanssamatkustajalle, jolle seisominen näyttää olevan syystä tai toisesta hankalaa. Erityinen velvollisuus tähän on toki invapaikkojen kohdalla, mutta hyvät tavat koskevat Torstin mielestä koko matkustamoa.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Minua on mietityttänyt rahan kiertäminen pullonpalautuksessa. Ostan 1/3 litran lasipullossa limonadia. Maksan oston yhteydessä pullosta 10 sentin palautuspullopantin kauppiaalle. Menen kotiin ja juon limonadin saunan jälkeen janooni. Pois lähtiessäni soppakourailen, pudotan lasipullon lattiaan, ja pullo särkyy. Kuka saa tässä tapauksessa 10 sentin pullopantin? – Harri Lähde

 

Mikäli soppakourailet uudelleen täytettävän pullon kanssa, jää lasipullon pantti juoman valmistaneelle panimolle tai virvoitusjuomatehtaalle.

Tämä joutuu kuitenkin hankkimaan rikkomasi lasipullon tilalle uuden vastaavanlaisen pullon.

Uudelleen täytettävän lasipullon pantin arvo, 10 senttiä, on asetettu uuden lasipullon hankintahinnan suuruiseksi. Näin ollen soppakourailustasi hyötyy ainoastaan pullojen valmistaja, joka saa näin myytyä yhden pullon lisää.

Jos hajottaisit pullon, joka hyödynnetään pelkkänä materiaalina, tölkin pantti jäisi palautusjärjestelmän ylläpitäjälle eli Suomen palautuspakkaus Oy:lle Palpalle.

Pullosta saatava raakamateriaali ei ole arvoltaan kymmentä senttiä, joten sähläyksestäsi jäisi Palpalle hieman varoja käytettäväksi.

Palpa on yhtiönä yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon. Niinpä se käyttää sille jääneet panttivarat kattamaan kierrätyksen kustannuksia.

Hieman pidemmälle ajateltuna asiasta hyötyvät siis kierrätysjärjestelmän maksumiehet eli juomateollisuus, jonka maksuja lunastamatta jääneet pantit alentavat.

Palautumattoman alumiinitölkin osalta asia on käytännössä sama kuin edellä mainitulla lasipullolla: lunastamatta jääneet pantit käytetään kattamaan palautettujen tölkkien keräämisestä ja kierrätyksestä syntyviä kustannuksia.

 

Olen yleensä mielelläni antanut rahaa mielestäni hyviin tarkoituksiin. Nyt olen alkanut tulla siinä suhteessa empiväiseksi. Näen maailman ja maapallon suurimpana uhkana väestöräjähdyksen. Niinpä haluaisinkin tietää, mikä Suomessa toimivista, ulkomaille apua toimittavista hyväntekeväisyysjärjestöistä tukee eniten perhesuunnittelua. – Huolestunut

 

Väestöräjähdyksestä puhuminen on hieman harhaanjohtavaa, sillä lasten määrä naista kohden ei enää kasva. Nykyisin maailman naiset saavat keskimäärin 2,5 lasta. Määrä on laskussa ja lähenee väestön uusiutumiseen tarvittavaa lukua 2,1.

Maailman väestö kuitenkin kasvaa edelleen. Tämä johtuu kahdesta asiasta. Ensinnäkin iso osa maapallon väestä on nuorta ja vasta tulossa perheen perustamisikään. Vaikka he kaikki hankkisivat keskimäärin vain 2,1 lasta naista kohden, kasvattaa tämä silti maapallon väkilukua useilla miljardeilla.

Lisäksi elinikien pidentyminen kaikkialla maailmassa kasvattaa väestöä. Nykyisen arvion mukaan maapallon väestö kasvaa vielä noin 3–4 miljardilla ennen kuin taittuu noin 10–11 miljardin ihmisen kohdalla kuluvan vuosisadan lopulla.

Mutta miten väestönkasvun hillitsemistä voisi auttaa?

Maailmanlaajuisena auktoriteettina pidetty ruotsalainen professori Hans Rosling pitää keskeisimpänä asiana lapsikuolleisuuden vähentämistä. Mitä pienempi lapsikuolleisuus, sitä vähemmän lapsia hankitaan. Lapsikuolleisuuteen tehokkaimmat lääkkeet ovat riittävä ravinto, rokotteet, naisten aseman parantaminen, perhesuunnittelu ja tyttöjen koulutus.

Lapsikuolleisuutta vastaan tekee työtä muun muassa Suomen Punainen Risti.

Punaiselle Ristille voit lahjoittaa esimerkiksi SPR:n verkkosivujen kautta, punainenristi.fi/lahjoita.

Puhtaasti perhesuunnittelun ja seksuaaliterveyden kehitysyhteistyöhankkeisiin panostaa Väestöliitto, jolla on parhaillaan kehitysyhteistyöhankkeet Malawissa ja Nepalissa.

Niitä voit tukea lahjoittamalla esimerkiksi Väestöliiton sivujen kautta osoitteessa vaestoliitto.fi.

Torstin tikkaremmi on myös Facebookissa facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat