Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isänmaan puolustajan päivä on Venäjällä miestenpäivä

Isänmaan puolustajan päivään kuuluu siedettävä määrä hurmahenkisyyttä, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Isänmaan puolustajan päivää vietettiin Venäjällä tiistaina. Vanhempi väki kutsuu sitä tosin yhä neuvostoarmeijan päiväksi.

23. helmikuuta valittiin aikoinaan armeijan päiväksi, koska tuona päivänä venäläisjoukot pysäyttivät saksalaisten etenemisen Pihkovassa ja Narvassa vuonna 1918. Valtavaa ylvästelyn aihetta ajassa ei ole: Venäjä oli jo vajonnut vuosia kestäneeseen sisällissotaansa. Joulukuussa itsenäiseksi julistautuneessa Suomen suurruhtinaskunnassa oli meneillään sisällissodan ensimmäinen vaihe.

Venäjän keisarikunta oli toisin sanoen sekaisin kuin seinäkello. Aika tavalla samassa tilassa kuin missä Syyria on nyt.

Aina rationaaliset saksalaiset veikkasivat vuonna 1918 oikeaa hevosta ja olivat salaa tyytyväisiä, kun Leninin johtamat bolševikit menestyivät. Houkutus historialliseen vertaukseen on ylivoimainen: veikkaavatko aina niin epärationaaliset venäläiset väärää hevosta tarrautuessaan Syyrian presidenttiin Bashar al-Assadiin? Olisiko tsaari Nikolai II selvinnyt vallankumouksista kuivin jaloin, jos Saksa olisi heittäytynyt hänen tuekseen?

Ei kai sentään. Parhaassa tapauksessa menševikit ja sosialistivallankumoukselliset eli venäläisdemarit olisivat voittaneet. Ehkä Suomella olisi nyt itänaapurina jätti-Ruotsi. Historiallinen vertaukseni päättyy tähän, sillä en kykene näkemään aihioita syyrialaiseen Ruotsi-versioon missään.

Ehkä juuret sekasorron ajassa ovat syy siihen, että isänmaan puolustajan päivä on Venäjän isänmaallisista juhlapäivistä siedettävin. Paraateja tietysti on, ja luultavasti presidentti käy laskemassa kukkaset tuntemattoman sotilaan muistomerkille.

Mutta muuten helmikuun 23. päivä on pikemminkin venäläinen miestenpäivä, jolloin patrioottista hurmahenkeä on ilmassa vähimmäismäärä. Päivä on jonkinlainen tasa-arvon nimissä vietettävä vastapaino parin viikon kuluttua koittavalle kansainväliselle naistenpäivälle.

Parasta tämän vuoden miestenpäivässä on, että se sattui tiistaille. Niinpä lauantai siirrettiin virallisesti maanantaiksi, ja näin saadaan kolmen päivän vapaa, sunnuntaista tiistaihin. Aika moni varmaan on keksinyt senkin, miksei lauantaina tarvitse tulla töihin. Kyllähän te meidän duunareiden metkut tiedätte: tein sisään jo joulun jälkeen, rästipankki käskettiin tyhjentää, pekkasvapaita on pitämättä, vuosilomista jäi yli, isoäiti on kipeänä.

Niin että ei kun neljän päivän pikalomalle. Matkalippuja välittävän venäläisen tutu.ru-sivuston mukaan isänmaanpuolustajan päivän ykköskohteet ovat valuuttakurssin ja ulkopolitiikan ansiosta kotimaisia: ensimmäisenä Sotši ja kakkosena Pietari. Ulkomaan matkoissa Saksa kiilaa yllättäen Thaimaan ja Italian edelle. Ykköskohde Saksassa on München.

Ukraina-parka on tässäkin asiassa retuperällä. Siirsivät Ukrainan puolustajan päivän nimittäin toissa vuonna lokakuun 14. päivään, joka on paitsi Jumalansynnyttäjän suojelusjuhla myös Ukrainan vastarinta-armeijan UPA:n perustamispäivä. Venäjän propagandassa tämä vastarintaliike on natsijärjestö.

Vanhalle juhlapäivällekin varmaan riittää Ukrainan puolella kannattajia. Mutta käteviin venäläistyyppisiin vapaa-aikajärjestelyihin ei Ukrainassa nyt kyetä. Ehkä se on ihan hyväkin, etteivät mene Müncheniin riitelemään keskenään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat