Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paha mieli hyvän mielen elokuvasta

Yhdysvaltain etelään sijoittuva lastenelokuva Song of the South on Disneylle kuin rasistinen setä, jonka möläytyksiä suku pelkää, kirjoittaa kolumnissaan Tommi Uschanov.

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Mitä tapahtuu, kun suuryhtiö, jonka suoranaisena liikeideana on olla koskaan loukkaamatta ketään, tekee epähuomiossa tuotteen, joka muuttuu loukkaavaksi ajan myötä?

Eräs tällainen kehityskulku alkoi 70 vuotta sitten, vuonna 1946, kun Disney julkaisi lastenelokuvan Song of the South, joka Suomessa on tunnettu nimillä Etelän laulu ja Vanhat tarinat.

Animaatiota ja näytelmäelokuvaa yhdistelevä Song of the South sijoittuu Yhdysvaltain etelään 1800-luvun lopulla, pian sisällissodan jälkeen. Päähenkilö on vapautettu orja, Remus-setä (James Baskett), joka ystävystyy rikkaan valkoisen perheen pojan, Johnnyn (Bobby Driscoll), kanssa. Remus lumoaa niin valkoiset kuin mustatkin lapset lauluillaan ja tarinoillaan Veli Kanista, Veli Nallesta ja Mikko Repolaisesta.

Elokuvassa mustat eivät enää ole orjia, mutta he ovat silti yhtä tottelevaisia kuin orjat. Elämä on iloista ja päivänpaisteista, ja valkoiset puuvillaplantaasin omistajat ja heidän mustat palkollisensa tulevat loistavasti toimeen keskenään.

On melkoista vähättelyä sanoa, että tämä kaunistelee todellisuutta. Etelävaltioihinhan pystytettiin elokuvan tapahtumahetkellä uutta, orjuuden jälkeistä rotusortojärjestelmää, joka ylpeili avoimesti rasismillaan ja jatkui aina 1960-luvulle saakka. Kun Song of the South sai ensi-iltansa Atlantassa, sen päätähti Baskett ei edes ollut paikalla juhlissa. Sen esti yhä voimassa ollut rotuerottelu.

Song of the South sai melko huonot arvostelut, eikä sen kaupallinen menestys vastannut odotuksia. Se kävi kuitenkin muutamalla uusintakierroksella elokuvateattereissa, kunnes Disney veti sen 1980-luvulla levityksestä. Sitä ei ole koskaan julkaistu dvd:nä, suoratoistopalveluista puhumattakaan. Elämään on jäänyt vain muutama animaatiopätkä sekä Oscarin voittanut laulu Zip-A-Dee-Doo-Dah, jonka Paula Koivuniemi on levyttänyt suomeksi nimellä Auringonpalvontalaulu.

Disneylle Song of the South on muuttunut noloksi epätuotteeksi, josta puhutaan lähinnä vain, kun on pakko. Se on yhtiön imagolle kiusallisuudessaan kuin jonkinlainen rasistinen setä tai täti, jonka möläytyksiä kaikki saavat perhejuhlissa pelätä.

Toisaalta Disney ei ole myöskään vahtinut oikeuksiaan kovin tarkasti. Elokuvasta myydään avoimesti erilaisia luvattomia dvd-versioita, ja sen voi huonolaatuisena katsoa myös YouTubesta. Tämäkin kertoo jotain: yritykset estää elokuvan leviäminen vetäisivät vain lisää huomiota siihen, joten on parempi vain antaa asian olla.

Internetissä käydään elokuvaharrastajien eri foorumeilla jatkuvaa keskustelua siitä, pitäisikö Song of the South julkaista sittenkin uudelleen. Tätä ajatustenvaihtoa on kiehtovaa ja samalla ahdistavaa seurata, koska sitä luonnehtii sama kireys ja aggressiivisuus kuin monia muitakin verkkokeskusteluja.

Osa elokuvan puolustajista puhuu sävyyn, joka on lähes huvittavassa määrin ristiriidassa sen kanssa, mitä he sanovat ja mikä on myös elokuvan tunnelma. Jos joku väittää heille vastaan, he sanovat suurin piirtein: ”Song of the South on kaunis, liikuttava kertomus siitä, miten erilaiset ihmiset voivat elää sovussa keskenään. Pitääkö sinut hakata, että ymmärrät tämän, senkin ääliö!”

Lopulta paras argumentti sille, että koko elokuva kannattaa vain unohtaa, ovatkin ehkä juuri tällaiset puheenvuorot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat