Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluaisin tohtoriksi nollatutkimuksella, miten se onnistuisi?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Edellisellä palstalla käsiteltiin pullojen panttijärjestelmää. Nimimerkki Leo epäilee järjestelmän olevan kultakaivos panimoteollisuudelle.

Viime vuonna Palpan pantteja jäi lunastamatta noin 14 miljoonan euron edestä. Panttirahojen ja toiminnan pyörittämiseen tarvittavien varojen ja kustannusten käsittely on kuitenkin nollasummapeliä.

Palautumattomien pakkausten panttirahat vaikuttavat kierrätysmaksuihin, joiden tasoa säädetään tarpeen mukaan. Lunastamattomien panttien hyöty jakautuu järjestelmän sisällä siinä suhteessa kuin yritykset kierrätyspakkauksia käyttävät. Lunastamattomat pantit siis alentavat juomateollisuuden kierrätysmaksuja. Tästä huolimatta kierrätysjärjestelmän pyörittämiseksi perittiin viime vuonna 37 miljoonaa euroa kierrätysmaksuja. Kultakaivoksesta puhuminen ei näin ole Torstin mielestä oikein perusteltua.

Espooseen tehdään Suomen syvintä maalämpöpumppureikää tai oikeastaan kahta reikää. Toisesta menee kylmä vesi alas ja toisesta tulee lämmin vesi ylös. Miten ihmeessä kilometrien syvyyteen voidaan tehdä vaakareikä, joka yhdistää poraukset? – Kotigeologi  

Syvyyteen ei tehdä vaakareikää. Sen sijaan veden annetaan etsiä omat reittinsä kallion sisässä. Käytännössä tämä tehdään niin, että ensin porataan vain yksi reikä. Se putkitetaan runsaan kuuden kilometrin syvyyteen, mutta pohjalla reiän seinämät muodostaa peruskallio.

Reikä täytetään vedellä ja paineistetaan. Se saa veden etsimään reittejä kallion sisässä, pieniä halkeamia, joiden sisällä se liikkuu. Liikettä seurataan maan päällä kuuntelemalla. Kun selviää, minne vesi satojen metrien säteellä selvimmin leviää, porataan sinne toinen reikä. Vettä painetaan toisesta reiästä alas, jotta se virtaa toiseen reikään ylös pumpattavaksi.

Syvällä vesi ei siis kulje putkessa vaan kallion pienissä koloissa ja halkeamissa. Samalla kallio luovuttaa veteen lämpöä, joka saadaan ylös vettä pumpattaessa. Kallion jäljiltä vesi on lämmintä, eikä erillistä lämpöpumppua tarvita. 

Haluaisin itselleni tohtorinhatun, miten se onnistuisi? Minulla on AMK-tutkinto. Mielestäni osa tutkimuksista on niin sanottuja nollatutkimuksia, ja myös tämä on ehdoton vaatimus tohtoriudelleni. Siis tohtoriksi ja nollatutkimuksella. Miten siis etenen asian suhteen? – Timo Paavilainen  

Maailmassa toimii useita itseään yliopistoiksi kutsuvia laitoksia, joilta saa rahaa vastaan haluamansa oppiarvon hyvin vähällä työllä tai puhtaasti kuvetta kaivamalla.

Tällaista tutkintoa ei kuitenkaan yleisesti tunnusteta, eikä sen arvo juuri ylitä painopaperin hintaa.

Jos tavoitteenasi on kotimainen tohtorintutkinto, ei oikotietä onneen ole. Joka ainoa suomalainen yliopisto tarkastuttaa väitöskirjat vähintään kahdella tarkastajalla, ja väitöstä joutuu vielä puolustamaan julkisesti alan tuntevaa vastaväittäjää vastaan.

Järjestelmä ei toki ole aukoton, ja joskus jopa luvattoman heikkoja töitä on päässyt läpi. Tikkaremmin yliopistoväen mukaan näissä on ollut kyse työtapaturmista.

Mutta asiaan. Ensin tarvitset jatko-opiskeluoikeuden jossain yliopistossa. Sen voit saada suorittamalla maisterintutkinnon sopivalta alalta joko yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Jos sinulla on jo AMK-tutkinto, helpointa olisi luultavasti jatkaa samalla alalla ensin AMK-maisteriksi ja sitten hakeutua yliopistoon.

Toinen tapa on aloittaa yliopisto-opinnot alusta. Maisteriksi opiskelu vie kuitenkin tyypillisesti vähintään neljä vuotta ja tohtorintutkinto saman verran. Joskus väitöstutkimuksen voi kuitenkin aloittaa jo ennen maisteriksi valmistumista. Se edellyttää, että saat innostuneen professorin ohjaamaan väitöstäsi.

Tämä johtaakin seuraavaan ongelmaan. Koska tohtorintutkintojen määrä ylittää tavoitteet, ei uusi väittelijä yleensä tuo yliopistolle lisärahoitusta. Niinpä sinun täytyy vakuuttaa professori siitä, että hänen kannattaa käyttää aikaansa ohjaamiseesi. Mikäli haluat tehdä nollatutkimuksen, tulee sinun osata markkinoida se niin ovelasti, että saat jonkun suostumaan ohjaajaksesi alhaisesta päämäärästäsi huolimatta.

Jatko-opintopaikan jälkeen on kyse raa’asta työstä. Nopeimmin väitöstutkimus sujuu yleensä osana tutkimusryhmää. Niissä tavoitteet ovat kuitenkin yleensä korkealla eikä aihetta voi valita vapaasti. Itsenäisessä tutkimustyössä voit asettaa rimasi matalammalle, mutta sinun täytyy vakuuttaa ohjaajasi työsi mielekkyydestä, jotta hän aikanaan suostuu lähettämään tuotoksesi tarkastajille.

Torsti kehottaa vielä pohtimaan, eikö olisi mielekkäämpää käyttää useita vuosia tutkimukseen, joka kuitenkin tähtää johonkin.

Torstin tikkaremmi Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat