Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko pakolaiskriisi Fyromin lopun alkua?

Kreikka on jarruttanut kaikin voimin pohjoisnaapurinsa EU- ja Nato-jäsenyysneuvotteluja, koska se ei hyväksy sen nimeksi Makedoniaa.

Sunnuntai
 
Jussi Konttinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.
Marko Djurica / Reuters
Fyromin lippu.
Fyromin lippu. Kuva: Marko Djurica / Reuters
Marko Djurica / Reuters
Fyromin lippu.
Fyromin lippu.

Balkanilla kuohuu taas. 10 000 pakolaista ja siirtolaista on jumissa Idomenissa Pohjois-Kreikassa, koska he eivät pääse rajan yli pohjoiseen. Puhutaan humanitaarisesta kriisistä, ja se on vakava juttu.

Samalla tilanteen kärjistyminen vaikuttaa 24 vuotta kestäneeseen diplomaattiseen kiistaan, jonka osapuolet ovat tosissaan, vaikka asia vitsiltä kuulostaakin.

Kyse on siitä, millä nimellä Kreikan pohjoista naapuria pitäisi kutsua. Kreikka on jarruttanut kaikin voimin pohjoisnaapurinsa EU- ja Nato-jäsenyysneuvotteluja, koska se ei hyväksy sen nimeksi Makedoniaa.

Kreikan mielestä Makedonia on sen pohjoinen maakunta, eikä nimellä, Aleksanteri Suurella ja tämän aurinkolipulla ole mitään tekemistä slaavivaltion kanssa. Kreikan takia maata kutsutaan YK:ssa nimellä FYROM, joka tarkoittaa ”Entisen Jugoslavian tasavaltaa Makedoniaa”.

Viime aikoina nimikiistassa on ollut myönteistä kehitystä. Kreikka on heikko, ja sen vasemmistohallitus on ollut edeltäjiään valmiimpi neuvotteluihin. Viime vuoden lopulla Makedonian pääministeri Nikola Gruevski ilmoitti voivansa harkita sopuratkaisua, jos se laitetaan kansanäänestykseen. Mahdollisena kompromissina on mainittu Ylä-Makedonia.

Kun Makedonia sulki Kreikan-vastaisen rajansa, sovinto näyttää lipuvan taas kauemmaksi. EU:n laajentumiskomissaari Johannes Hahn varoitti jo helmikuussa, että ”rajatilanteen kiristyminen voi vaikuttaa viime aikojen positiiviseen kehitykseen” asiassa.

Viimeksi Balkanilla hätkähdytti EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Hän sanoi äskettäin lehdistötilaisuudessa, että ”Makedonia”. Mitähän Juncker oikein sillä tarkoitti?

Makedonialla voisi nyt olla pelin paikka, joka auttaisi turvapaikanhakijoitakin. Raja auki, ja Ateenalta nimi papereihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat