Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intialaissuvun neljä polvea on tehnyt noin 3 000 näköispatsasta

Mumbaissa asuvan Talimin kuvanveistäjäperheen tärkein teos on maailman suurin Gandhi-patsas. Yli seitsemänmetrisen patsaan arvokuutta ei horjuta edes pitkä rantu linnunpaskaa.

Tommi Nieminen HS

Nurkassa seisoo Äiti Teresa.

Kyllä hänet tunnistaa: silmien ympärillä on naururypyt, krusifiksi roikkuu olkapäällä. Kun muutaman vuoden kuluttua tuo Äiti Teresa on valmis, se pakataan puuarkkuun ja kuljetetaan täältä Intian Mumbaista rahtilaivalla kauas Eurooppaan.

Siellä viisimetrinen marmoripatsas nostetaan arkusta ja pystytetään Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen. Patsaan on tilannut Makedonian valtio, eikä ihme, sillä Intiassa pyhimyksen uransa tehnyt ja Nobelin rauhanpalkinnolla tunnustettu katolilaisnunna syntyi Makedoniassa.

Prashanth Vishwanathan
Rajiv Talim tekee paraikaa yli nelimetristä patsasta Äiti Teresasta. Se päätyy Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen. Kuvassa pieni mallikappale.
Rajiv Talim tekee paraikaa yli nelimetristä patsasta Äiti Teresasta. Se päätyy Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen. Kuvassa pieni mallikappale.

Näköispatsas Teresasta veistetään tässä kaksikerroksisessa valkoisessa talossa pikkukatu V.P. Roadin varrella Intian talousmetropoli Mumbaissa.

Talossa työskentelee nyt Talimin suvun kolmas ja neljäs patsaanveistäjäsukupolvi. Talimit ovat tehneet pönäköitä näköispatsaita 99 vuoden ajan, ja heidän patsaansa ovat maankuuluja. Kyse on bisnekseksi, ja näköispatsaan he tekevät lähes kenestä tahansa, jos asiakkaalla on siihen varaa.

”Tosin Hitleriä en tekisi, enkä Osama bin Ladenia ”, suvun patriarkka ja päämestari Rajiv Talim sanoo.

Rajiv Talim on 53-vuotias ja uransa keskivaiheilla. Hänen 22-vuotias poikansa Gaurang Talim taas patsaanveistäjäsuvun neljättä polvea.

Ensi vuonna Talimeilla on juhlavuosi. Gaurangin isoisän isä Balaji Talim teki ensimmäisen näköispatsaansa vuonna 1917.

Suurin osa Talimien patsaita esittää Intian historian mahtihahmoja, kuten Mahatma Gandhia, Jawaharlal Nehrua tai Indira Gandhia.

Prashanth Vishwanathan
Talimien patsaat esittävät pääosin intialaisia merkkihenkilöitä.
Talimien patsaat esittävät pääosin intialaisia merkkihenkilöitä.

Suomi ja Intia ovat kuin yö ja päivä.

Niissä on vallalla perustavanlaatuisesti erilainen ihmiskuva, sillä Intiassa edelleen satojen miljoonien ihmisten ajatusmaailmaa rakentuu yli 3 000 vuotta kastijärjestelmään ja uskoon siitä, että ihmisen paikka ja tehtävä maailmassa määräytyy jo syntymässä.

Mutta Suomi ja Intia eroavat myös suhteessa näköispatsaisiin, jotka näitä ihmisiä esittävät.

Tasa-arvoisemmassa Suomessa näköispatsaat homehtuivat jo 1950-luvulla. Yksikään presidenteistämme Mannerheimin jälkeen ei ole saanut näköispatsasta Helsinkiin. Tuskinpa sellaista tulee myöskään Koivistolle, Ahtisaarelle, Haloselle tai Niinistölle. Jos he näköispatsaansa saavat, se tulee pienemmälle paikkakunnalle, ja sen pystyttää joku puolivilliintynyt ite-taiteilija.

Jari Litmanen sentään sai Lahteen näköispatsaan, mutta hän onkin kuningas.

Intiassa näköispatsas tehdään lähes jokaisesta kunnallispampustakin. Näin on tehty ainakin yli neljätuhatta vuotta, muinaisesta Induslaakson korkeakulttuurista. Intia on äärimmäisen hierarkkinen maa, jossa status ja sukutausta ovat arvossaan. Niinpä Intiassa yhteisöillä on paha taipumus luiskahtaa henkilöpalvonnan puolelle. Sukulaiset teettävät näköispatsaita ties keistä edesmenneistä myyntipäälliköistä.

Patsasmestari Rajiv Talim laskee, että eri puolille Intiaa ja maailmaa on pystytetty lähes 3 000 Talimien näköispatsasta. Vuosittain he saavat niitä valmiiksi 25–30. Yksi niistä seisoo puulaatikossa verstaan ovenpielessä, ja se on lähdössä rahtilaivalla San Franciscoon.

”Siellä asuvalle intialaiselle”, Talim sanoo.

Eikä aivan persaukiselle amerikanintialaiselle, sillä luonnollisen kokoinen Carrara-marmorista tehty patsas maksaa Talimin mukaan ”35-40 lakhia” eli 3,5–4 miljoonaa rupiaa.

Se on noin 47 000–54 000 euroa. Tämän patsaan loppuhintaan lisätään vielä kallis laivarahti.

Intia osoittaa näköispatsailla myös kasvavaa kansainvälistä mahtiaan. Paraikaa Gujaratin osavaltioon tehdään maailman korkeinta patsasta, 182-metristä pronssijättiä, joka esittää Sardar Vallabhbhai Patelia. Hän oli Intian itsenäisyysliikkeen johtajia ja itsenäisen Intian ensimmäinen sisäministeri.

Ajatelkaa nyt. Sisäministeri Patelin patsaasta tulee 89 metriä korkeampi kuin New Yorkin Vapaudenpatsaasta ja 29 metriä korkeampi kuin maailman korkeimmasta patsaasta eli 153-metrisestä Kevättemppelin Buddhasta Kiinan Henanissa. Patelin patsasta tosin eivät tee Talimit.

”Sen tekevät kiinalaiset. Heillä on Maon ajoilta kokemusta jättipatsaiden teosta”, Rajiv Talim sanoo.

Talimien patsasmestareiden tarina alkaa 1880-luvulta, jolloin Gaurang Talimin isoisän isoisä Vasantrao Talim työskenteli Hyderabadin kuningaskunnan hovirakennuttajana. Hyderabad oli tuolloin puoliautonominen monarkia, joka kuului osaksi brittiläistä siirtomaa-Intiaa.

Koska pöhöttyneet hovit tarvitsevat patsaita, Vasantrao Talim passitti poikansa Balaji Talimin patsaanteko-oppiin. Tästä tuli ensimmäinen näköispatsaita veistävä Talim.

Intia on vuosisadassa mullistunut, Talimit eivät. Balaji Talim teki 1900-luvun alussa patsaita siirtomaa-Intialle. Hänen poikansa Harish Talim veisti 1900-luvun puolivälissä patsaansa Gandhin ja Nehrun ajan itsenäistyneelle Intialle. Hänen poikansa Rajiv Talim eli suvun nykyinen mestari aloitti uransa 1980-luvun alun puolisosialistisessa Intiassa. Nuorin suvusta eli Gaurang Talim palvelee asiakkaita 2010-luvun vaurastuvassa ja modernisoituvassa kaupunki-Intiassa.

”Olin seitsemänvuotias, kun isoisäni kuoli, enkä koskaan ehtinyt saada oppia häneltä. Mutta hänen patsaansa opettavat minua, ne puhuvat minulle”, Rajiv Talim sanoo.

Patsaita tehdään pääasiassa kahdella tavalla: ensimmäinen on se, että tehdään muotti, jonka päälle valetaan vaikkapa pronssinen kuori. Toinen tapa on veistää patsas esimerkiksi marmorista. Talimit sekä valavat että veistävät.

Kun Rajiv Talim kertoo esikuvikseen isoisänsä ja 1500-luvun italialaisen suurmestarin Michelangelon, hän tekee sen nimenomaan tässä järjestyksessä. Jokainen Talimin neljästä sukupolvesta on koulutettu 169-vuotiaassa mumbailaisessa Sir J. J. School of Artissa.

Gaurang on lähdössä jatko-oppiin Venetsiaan, eikä se ole sattumaa.

Siellä opiskeli Michelangelo.

Nyt on puhuttu tarpeeksi. On aika lähteä patsaskierrokselle Mumbaihin. Auton etupenkille istuu patriarkka Rajiv Talim. Ensimmäinen Talim-patsas löytyy S. K. Patilin puistosta, ja kuten saattaa jo aavistaa, siellä pönöttää Intian itsenäisyysliikkeen sankari S. K. Patil.

Noin nelimetrinen pronssipatsas on Rajivin työtä.

Prashanth Vishwanathan
Itsenäisyystaistelija S. K. Patilin patsas on S. K. Patilin puistossa Mumbaissa.
Itsenäisyystaistelija S. K. Patilin patsas on S. K. Patilin puistossa Mumbaissa.

”Kun jalat asettaa levälleen, se on hyvin johtamainen asento”, Talim sanoo. ”Käsi taas on kirjojen päällä. Se antaa visuaalisesti hyvän vaikutelman.”

Hutatma Chowkilta eli Marttyyrien aukiolta löytyy kaksi Talimien patsasta. Rajivin isä Harish Talim sai vuonna 1962 valmiiksi paatoksellisen patsaan kahdesta tuntemattomasti marttyyristä. Se kuvaa vuoden 1956 kansannousua, jossa kuoli yli sata ihmistä. Kyse oli kieliryhmien valtataistelusta silloisessa Bombayn osavaltiossa.

Prashanth Vishwanathan
Marttyyrien aukiolla on Harish Talimin patsas kahdesta tuntemattomasta marttyyrista.
Marttyyrien aukiolla on Harish Talimin patsas kahdesta tuntemattomasta marttyyrista.

Toinen Marttyyrien aukion patsas kuvaa Dadabhai Naorojia, maineikasta poliitikkoa ja kansansivistäjää 1800- ja 1900-luvuilta.

Mistä tunnistaa oikein arvokkaan näköispatsaan?

Ajamme puistoon Nariman Pointiin, sillä Rajiv lupaa, että siellä seisoo juuri sellainen patsas. Se esittää yhtä kaikkien aikojen suurimmista ihmisistä, Intian itsenäisyysliikkeen johtajaa Mohandas ”Mahatma” Gandhia. Tuon patsaan arvovalta horjahda, vaikka pitkä valkoinen rantu linnunpaskaa valuu sen kasvoilla.

”Ei noin isoa patsasta voi joka päivä pestä, mutta joudumme usein soittamaan Mumbain kaupungin virastoihin, että ne edes joskus hoitaisivat patsaitamme”, Rajiv Talim tuhahtaa.

Hän veisti patsaan isänsä kanssa, ja se valmistui vuonna 1987. Neljä vuotta siihen kaikkiaan hupeni, vaikka työntekijöitä oli Talimien lisäksi kaksitoista.

”Se on maailman suurin Gandhi-patsas, kaksikymmentäneljä jalkaa korkea”, Talim sanoo.

Prashanth Vishwanathan
Mumbain Nariman Pointissa seisoo pronssinen ja seitsemänmetrinen Gandhi-patsas, jota Harish ja Rajiv Talim tekivät neljä vuotta.
Mumbain Nariman Pointissa seisoo pronssinen ja seitsemänmetrinen Gandhi-patsas, jota Harish ja Rajiv Talim tekivät neljä vuotta.

Iso toki, muttei aivan mahdoton. Kaksikymmentäneljä jalkaa on 7,3 metriä. Gandhin asento on patsaan tilanneen patsaskomitean valitsema, ja se on otettu yhdestä kuuluisimmista kuvista, mitä Gandhista tunnetaan. Hän on siinä brittien siirtomaavaltaa vastustaneella Suolamarssilla vuonna 1931.

”Katso”, Talim sanoo. ”Gandhin oikea jalka on vähän takana, ja paino on vain vasemmalla jalalla. Osoittaa veistäjän taitoa, että lihakset näyttävät luonnollisilta, kun seisoo yhden jalan varassa.”

Näköispatsaat herättävät tunteita, koska niissä usein korostuu jokin tietty ominaisuus ihmisessä. Tulkintoja Mahatma Gandhista on yhtä paljon kuin hänet tietäviä ihmisiä: yhdelle hän on historian suurin vapaussankari, toiselle nuorten tyttöjen ahdistelija, kolmannelle tiukkapipo lakimies. Onko teille Talimeille käynyt usein niin, että tilaaja on ollut tyytymätön patsaaseen?

”Ei. Ei koskaan”, Rajiv Talim sanoo.

”Jumalan armosta emme ole vielä sataan vuoteen joutuneet siihen tilanteeseen. Teemme mallista muotin vasta sitten, kun asiakas on hyväksynyt sen.”

Ja mikä parasta, näköispatsaan kohteelta ei tarvitse kysyä, sillä Talim-suku on tehnyt niitä vain kuolleista. Yksi asia on jo selvä. Kun Rajiv Talim aikanaan kuolee, myös hänestä tehdään näköispatsas.

”Siunaan sen sitten taivaasta”, hän sanoo.

Vieressä seisoo poika Gaurang. Hän virnistää, mutta pysyy aivan vaiti.

Hän sen kuitenkin tekee.

Prashanth Vishwanathan
Gaurang Talim (ylempänä) lähtee pian jatko-oppiin Italian Venetsiaan.
Gaurang Talim (ylempänä) lähtee pian jatko-oppiin Italian Venetsiaan.
Prashanth Vishwanathan
Rajiv Talim aloitti uransa 1980-luvun alussa.
Rajiv Talim aloitti uransa 1980-luvun alussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat