Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuningatar Elisabetin suurin etuoikeus on pitää suunsa supussa

Britannian kruununhaltija on päivänpolitiikan yläpuolella. Siksi hovi hermostui, kun lehti väitti kuningattaren kannattavan EU-eroa, kirjoittaa Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Olen hieman kateellinen Englannin kuningattarelle. En himoitse Elisabetin mustaa kiiltonahkakäsilaukkua, lähisukulaisia tai Tupperware-rasioista tarjoiltuja aamiaismuroja. En jaksaisi myöskään rampata 90-vuotiaaksi asti kaiken maailman kissanristiäisissä, vaikka kuinka saisin pitää timanttitiaraa päässä ja minkkikeeppiä niskassa ja ajella Lontoon katuja sinne tänne valkoisten hevosten vetämissä kultaisissa vaunuissa.

Kuningatar Elisabetin työnkuvaan kuuluu kuitenkin yksi entistä harvinaisemmaksi käyvä etuoikeus: hänellä ei tarvitse olla mielipidettä. Hänen ei tarvitse ottaa kantaa ajankohtaisiin kiistakysymyksiin ja tviitata mielipidettään heti kaikelle kansalle. Hänellä ei edes saa olla mielipidettä, sillä hallitsijan pitää olla arkipäivän politikoinnin yläpuolella. Kuinka ylellistä: oikeus pitää suu supussa. Toivoisin, että tuttavapiirissäni nykyistä useammalla olisi samanlaiset työehdot kuin kuningattarella.

Kuluvalla viikolla brittitabloidi The Sun kertoi etusivullaan, että kuningatar kannattaa Brexitiä eli Britannian eroa Euroopan unionista. Kansikuva oli sangen vaikuttava. Siinä Elisabet kaikessa kuninkaallisessa tällingissään oli valjastettu EU-eroa ajavan kampanjan keulahahmoksi. Vain Union Jack -liiveihin puetut corgi-koirat puuttuivat.

Itse juttukin oli iskevä. Sen mukaan kuningatar olisi pauhannut vuonna 2011 silloiselle liberaalidemokraattipuolueen apulaispääministerille Nick Cleggille, että Eurooppa on menossa pahasti vikasuuntaan.

Kuningattaren emännöimällä lounaalla oli muitakin silloisia ja nykyisiä ministereitä. Nyt mietitään, ketkä läsnä olleista arvovaltaisista poliitikoista olivat The Sun -lehden väittämiä lähteitä. Kuka onkaan uskaltanut laverrella kuningattaren puhumisista? Yleensä sangen paksunahkainen hovi on tehnyt The Sun -lehden uutisoinnista jopa virallisen valituksen.

Vuonna 2011 ei tiedetty, että britit äänestäisivät kesällä 2016 maan EU-jäsenyyden jatkosta. Pääministeri David Cameron lupasi kansanäänestyksen vasta tammikuussa 2013. Viisi vuotta sitten Britanniassa haukuttiin toki EU:ta. Brexitistä ei sen sijaan puhuttu.

Mitäköhän Elisabetilla oli ollut sydämellään, jos hän oli vuodattanut EU-huoliaan ministereille Windsorin linnan lounaspöydässä? Ehkä hän oli ollut huolissaan EU:n yhteisen maatalouspolitiikan suunnasta ja sen vaikutuksista brittiläisiin suurmaanomistajiin.

Tai ehkä häntä oli ketuttanut se, että EU:n lemmikkieläinpassin kanteen piti painaa EU:n lippu oman Unionin Jackin sijaan. Corgitkaan siitä tuskin pitivät. Tai ehkä hän oli vain hieman pitkästynyt ja halusi härnätä EU-intoilijana tunnettua Cleggiä. Työ kuningattarena voi olla pitkästyttävää, kun pitää emännöidä päivät pitkät kaikenkarvaista väkeä.

Mielipiteitähän kuningattarella on, vaikka hän ei niitä saa mainostaa. Skotlannin itsenäisyyskansanäänestyksen alla 2014 kuningatar neuvoi ihailijalaumaa ”miettimään hyvin tarkkaan”, miten äänestää. Viesti meni perille, ja Skotlanti jäi osaksi Britanniaa.

En silti jaksa uskoa, että kuningatar edes salaa kannattaisi Brexitiä. EU-erosta koituisi liian paljon häsellystä. Prinssi Charlesista sen sijaan en ole yhtä varma. Yrittihän hän jo 1980-luvulla lobata Britannian ja Manner-Euroopan yhdistävää tunnelia vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat