Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko lautasten vaihtaminen hyvien ruokatapojen vastaista?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Toissa sunnuntaina pohdimme karkauspäivän kosintaperinteitä.

Minni Kallio jatkaa aiheesta kiinnostavassa kirjeessään: ”Artikkelissa aivan oikein mainittiin hamekankaan olleen 1800-luvulla luksustuote. Tähän haluaisin lisätä, että punaisesta kankaasta ommeltu hame vastasi arvoltaan lypsylehmää. Hameen villalangat värjättiin kotona, ja punainen väri oli kaikkein kalleinta. Vaatteet lueteltiin vainajan perunkirjoituksessa, ja niitä käytettiin siis perittynä monessa sukupolvessa sunnuntaisin sekä juhlapäivinä.”

Kallio kirjoittaa, että kyse oli juhlavista asukokonaisuuksista, joista 1900-luvulla muodostettiin eri pitäjien kansallispuvut. Arkisin miehillä ja naisilla oli käytössä yksinkertaiset pellavasta valmistetut työvaatteet.

”Vielä 50- ja 60-luvuilla nuoret naiset olisivat helposti valmistaneet lahjakankaasta itselleen hameen. Mutta tänä päivänä vaatteiden arvostus on romahtanut ja harvassa perheessä on ompelukone eikä vaatteita enää osata kotona ommella tai korjata”, Minni Kallio huomautti.

Kiitos muistakin kirjeistä ja kysymyksistä, joita on tullut runsaasti.

 

Olemme aikamoisia herkkusuita ja hyvin kiinnostuneita ruuasta. Niinpä meillä on ollut tapana jopa neljän hengen seurueessa laittaa lautaset kiertämään pöydässä niin, että pääsemme maistelemaan mahdollisimman useita makuja. Olemme tehneet tätä ”kiertomaistelua” fine dining -paikoissa, ja välillä mietityttää, olemmeko sittenkin huonotapaisia, kun teemme näin. Sisko, kerrohan meille, onko lautasten vaihtaminen hyvien ruokatapojen vastaista?

– Huonotapaisetko kulinaristit?

Ette loukkaa toiminnallanne viereisten pöytien istujia mitenkään, kyse on keskinäisestä sopimuksestanne. Toki lautasten kierrättämisessä on hygieniariski – jos jollain on orastava tauti, on tämä hyvä tapa levittää se kaikille. Mutta elämme vain kerran.

Lukupiirini kylmäkkö vakuutti, että ravintolahenkilökunnalle lautasten kierrättäminen sopii myös.

”Siihen on totuttu, että ihmiset maistelevat ja vaihtelevat lautasia pöydässä”, hän kertoi.

On kuulemma yleistä, että ihmiset tilaavat esimerkiksi vähemmän tai enemmän alkuruokia kuin mitä pöydässä on syöjiä. Se ei sinänsä aiheuta närää keittiössä. Sen sijaan annoksen puolittaminen kahdelle työllistää keittiössä käytännössä kahden annoksen verran. Silloin helpoin ratkaisu on, että pöytään tuodaan annoksen lisäksi molemmille omat tyhjät lautaset.

 

Nyt kun lihasta on tullut terveydelle tosi vaarallista, mietin, että jos maapallon koko väestö alkaa syödä pelkästään kasvisravintoa, riittävätkö pellot viljelyyn? Pystytäänkö kasvisravinnolla tyydyttämään riittävä ravintoaineiden tarve kaikille ihmisille, ja tietysti myös eläinkunnalle?

– Tohtori K

Eläintuotannon suurin ongelma ihmisen terveydelle ei tällä hetkellä liity ravintoarvoihin vaan ympäristöhaittoihin, mutta sitä kautta se toki uhkaa ihmisten ja eläinten ravinnonsaantia globaalisti. YK:n elintarvikejärjestö FAO:n mukaan eläintuotanto on liikennettä suurempi rasite ilmastolle.

Syytä kasvisruuan lisäämiseen siis olisi. Mutta entä peltoala?

Se riittää kyllä, kertoi minulle Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri, joka on yksi viime viikolla ilmestyneen Vähemmän lihaa – kohti kestävää ruokakulttuuria -kirjan kirjoittajista.

”Nälänhädän kannalta on ennemminkin parempi jos syödään kasvispainotteisemmin. Silloin selvitään vähemmällä viljelypinta-alalla, kun eläimet eivät ole ’välikätenä’ vaan ihmiset syövät kasvatettavat kasvit. Toisaalta on muistettava, että ainakin joku määrä esimerkiksi märehtijöitä tulisi meillä olla, koska ne pystyvät hyödyntämään karummilla alueilla kasvavaa heinää maidon ja lihan tuottamiseen”, Juha-Matti Katajajuuri sanoi.

Tällä hetkellä valtaosa maailman peltoalasta on valjastettu rehun tuotantoon. Eläimille kasvatetaan pääosin ihmisen ravinnoksi kelpaavia kasveja. Hyvä esimerkki on soija, jota pidetään ituhippien ruokana – 85 prosenttia kaikesta kasvatetusta soijasta syötetään tuotantoeläimille.

Miten siirtyminen kasvisruokavalioon sitten tapahtuisi? Ei yksinkertaisesti, kuuluu yksinkertainen vastaus. Taloutemme rakentuu eläinteollisuuden varaan.

Lisäksi ravinnon riittäminen globaalisti on ruokavaliovalintoja mutkikkaampi juttu: lihansyönnin lopettaminen yhtäällä ei automaattisesti lopeta nälänhätää muualla.

Jos kaikki suomalaiset ryhtyisivät syömään vain kasviksia, tarkoittaisi se Katajavuoren mukaan, että täällä huonosti viihtyviä kasveja, esimerkiksi kasviproteiineja, pitäisi tuoda enemmän muualta. Toisaalta viljaa ei tällöin tarvitsisi tuoda ollenkaan, kun nykyisin eläinten rehuna käytettävä vilja saataisiin ihmisten ravinnoksi.

Pelkästään lihankulutuksen puolittaminen johtaisi merkittäviin muutoksiin maaseutumaisemassa. Lisääntynyt kasvien tuotanto käyttäisi vain murto-osan vapautuvista pelloista, joten osa maista varmasti metsitettäisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat